12 470    54    12  

Er det mulig å bygge hus for rundt 1 million (uten tomt)

 298     0
En venn av meg har bygget seg en dobbeltgarasje på ca 60 kvm, hvor han har gang, trapp opp og fullverdig bad i bakkant av garasjen, også har han innredd hele hemsen med soverom, kjøkken og stue. Dette skal bare være "gutterom", men hadde han hevet takhøyden i andreetasje så ville det vært en fullverdig boenhet. Prisen på denne garasjen ferdig med alt, inkludert inntaksskap, rør og elektrisk kommer på 400.000. Han gjorde grunnarbeidet selv. 

Jeg tente litt på den ideen for å videreutvikle den til mitt bruk. Så jeg tenkte hva med å bygge 10x12 meter, hvor 8x6 meter er dobbeltgarasje, mens 4 meter i bakkant og 4 meter på siden er boareal, samt full takhøyde i andre etasje. Da vil man få en bolig på ca 184 kvm med en stor dobbeltgarasje. Er noe slikt mulig å bygge for en million med gjeldende krav? 

Jeg kan gjøre det meste selv. Råbygget ville jeg leid inn snekkere for å sette opp (kompiser til god pris), mens elektrikker og rørlegger kan jeg få en OK pris på. Jeg har tidligere revet et tilbygg på 15 kvm på 1,5 etg, og bygget nytt inkludert grunnarbeide, støyp, vann/avløp, septikk, tak, elektrisk/inntak og bad, og det kom på 200.000 kr. Det var også inkludert nytt EL anlegg i hele boligen. Alt ble fullisolert og bygget med 2x6 reisverk cc 60.

Utfordringen min: jeg vet ikke hva TEK kravene vil gjøre med økonomien i et slikt prosjekt. Kan jeg unngå pipe for eksempel? MÅ jeg ha ventilasjon? Et kjapp regnestykke sier meg at jeg skal klare å få opp et slikt prosjekt til rundt 800.000 kr, men jeg antar jeg må legge på 2-300.000 i uforutsette utgifter. 

Jeg eier i dag en leilighet, om jeg selger den vil jeg kunne sitte igjen med rundt 1,2 millioner i egenkapital. Drømmen er å kunne eie enebolig uten lån. Jeg har tilgang på gratis tomt, men jeg vil egentlig prøve å finne meg noe nærmere byen, så må regne med å betale litt for tomten også. Jeg har ikke bakgrunn i fra byggebransjen, men kommer til å gjøre det meste utenom råbygg selv. Grunnarbeide tenker jeg å leie gravemaskin og gjøre dette selv. 

Så er det gjennomførbart til rundt millionen dette? Har andre fått til noe lignende? 
Signatur

   #1
 3 724     0
184m2 for en million er 5000 og litt per kvadratmeter. Det er etter min mening fullstendig urealistisk å få til, selv med mesteparten egeninnsats.
   #2
 57     Sunnmøre      0
Høres heilt urealistisk ut!
Har gjort en del prosjekter opp gjennom årene og det blir veldig fort penger.
Tror du må sette deg ned med kalkulator og regne med alt.
I tillegg vist du har så lite erfaring og trur folk stiller så mye opp så må du nok tru på julenissen.......
Dette blir mye dyrere vist du skal ha 2017 standard.
   #3
 248     Telemark     0
184m2 for en million er 5000 og litt per kvadratmeter. Det er etter min mening fullstendig urealistisk å få til, selv med mesteparten egeninnsats.

Mitt hus på 134m2 grunnflate og 70m2 2etg "ferdig" for 4år siden. Jeg gjore alt betong, tømmer, flis og male arbeid selv. Og Kammerat som tok El billig. Onkelen min har eget sagbruk så fikk alt av konstruksjon, lekter, kledning osv veldig billig. Jobber selv som tømmer så får samme rabatt som byggmester på byggsenteret.
Da jeg flyttet inn hadde jeg brukt 1,1 mill. Gjenstod riktig nok et bad og et sove rom som i etterkant har kommet på 35000 og 100 000.
Så blir nok ikke lett om du ikke er tømrer eller så blir det veldig kjip standar
   #4
 5 188     Østlandet     0
Å bygge gutterom eller hobbyrom over dobbelgarasje gjør jo de fleste, men du vil ikke få dette godkjent av kommunen som fullverdig bolig, med mindre du kjenner en god advokat som også jobber gratis.
Bare opparbeidelse av tomta, søknader , tilknytningsavgifter og alle mulige og umulige gebyrer koster fort en million.
Hvis man derimot først eier en bolig så er det muligheter for å bygge garasjer og anneks med både strøm og vann til en rimelig penge, mer eller mindre lovlig, men da kobler man seg gjerne på eksisterende anlegg.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 298     0
Jeg visste jo fra begynnelsen at dette var en "strech", det er i grunn like interessant å få innspill på hvor lang over millionen man må regne med å komme. Når det gjelder grunnarbeid så har jeg gjort sånt selv tidligere, kjører både gravemaskin og lastebil selv. Når det kommer til snekker så har jeg en venn som har gjort en del for meg tidligere som er tømrer, han jobber for 250 kr timen, men ville nok forventet å betale litt mer på et så stort prosjekt. Elektrisk arbeide har jeg ved tidligere prosjekter fått være "hjelpegutt" for elektrikkeren (kompis), jeg trekker alt, han går over og kobler alt. Komplett el-installasjon på et feriehus med nytt inntak og nytt sikringsskap betalte jeg 50.000 kr for, med mange punkter.

Men jeg skjønner jo at 2017-standard fører med seg en del kostnader som jeg ikke har oversikt på etter å bare ha drevet med tilbygg og restaurering i fra før. Også mulig 10x12 meter er unødvendig stort. Pr nå bor jeg på 60 kvm, og det holder evig nok, men det er jo greit å ha litt å gå på. Kunne sikkert klart meg med 8x10 meter, slik at jeg får 80 kvm i andre etg og garasje på 6x8 meter og 32 kvm i første etage til bolig, totalt 112 kvm.

Jeg holder forresten til i Bodø. Familien har masse land som er velegnet til tomt ca 30 km unna sentrum, men jeg kunne jo tenkt meg å bo litt nærmere byen enn det, men da går det fort en million til tomt.
Signatur
   #6
 248     Telemark     0
Men om enn setter 1mill som mål å bygge for så er det jo bare å prøve. Sett opp material liste og pris på hva du må ha. Og se hva som er igjen og sett standarden på innredning etter det. Så er det kanskje ikke umulig men blir nok ikke mest luksuriøse huset i Bodø uansett.
  (trådstarter)
   #7
 298     0
Nei det blir jo i så fall spartansk, men med tanke på at "gamle rønner" i Bodøområdet går for 3 millioner og oppover, så vil det jo fremdeles være en god investering.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 298     0
Et par oppfølgningsspørsmål til dere.

1. Er det kanskje mere riktig å kalle dette en garasje med en leilighet på toppen?

2. Hvilke krav er det som slår inn ved bygging av bolig egentlig? 20cm isolasjon i veggene, 40 cm i tak, ventilasjonssystem? Dobbel gips? Finns det kanskje en nettside som kan gi meg en oversikt over dette?


Vi er jo et par i 30-årene uten barn som bor i en sliten sentrumsleilighet i dag, så vi har ikke så høye krav til standard. Jeg har 10 ish kompiser som har bygd seg hus, og jeg ser jo at det er enkelt å bli fristet til å velge dyre løsninger, i forhold til bad / kjøkken / elektrisk ++ Gutter vil jo gjerne ha litt kule ting, smartstyring av huset, innebygde høytalere etc. Men der er ikke jeg.
Signatur
jaf
   #9
 5 472     tromsø     0
Et helt firkantet eller 8x10 meters hus kan bli ganske rimelig. Hvis du går for solide og enkle løsninger. Det finnes også kjøkken på finn som er brukt og veldig pene. http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=88115300
Når det er montert ser ingen at det er brukt. Har det på eget hus. Tror det er mulig å redusere kostnader på hus med 50% ved å planlegge etterkost. Ingen ser det i etterkant. Ved å isolere med 20cm isolasjon og redusert bruk av vinduer så trengs bare 2 panel ovner til å varme halve huset. Men da må en motstå fristelser for eksempel at en hel vegg er av glass..BeReal har et godt innlegg. Tror du må droppe garasjen..
   #10
 2 018     Strømmen     0
Trådstarter skriver:
"Jeg har ikke bakgrunn i fra byggebransjen, men kommer til å gjøre det meste utenom råbygg selv"
Jeg beundrer slikt pågangsmot... selvfølgelig kommer han ikke til å klare det, men det spiller ingen rolle, for han
kommer til å lære,
og er han flink med penger, så er det fult mulig å bygge for 15 til 20.000,-  pr kvadratmeter..
alt under det er fantasi, og
tilfredsstiller ikke de krav som TEK har i 2017.

184 kvadratmeter boligareal pluss garasje vil minimum koste TS 3,5 mill. pluss tomt og grunnarbeid,
dette er omtrent det banker setter som nedre grense for å finansiere et slikt byggeprosjekt.

Signatur