(trådstarter)
   #11
 13     Sørlandet     0
Jeg forstår. Det er bare litt uoversiktlig å helt se for seg alle utgifter i en byggeprosess, men da får jeg se på tomt først og så hus etterpå.

   #12
 5,112     Troms     0
Du kan jo se på mange budsjetter her inne på forumet? Tror en god del har lagt ut sine budsjetter her, så har man jo en pekepinn iallefall. Jeg har nå vært her inne noen år nå og skulle jeg bygd hus idag ville det blitt hus på rundt 250m2 og sånn tatt ut fra lufta måtte jeg nok hatt mellom 3,5-4 millioner klart for å bruke dette totalt sett. Tror de aller teknisk ivrigste her inne har hus som nok nærmer seg 3,5-4,5 mill, men pga egeninteresse/egeninnsats og mulighet så får de ned utgiftene til mer spiselige summer, kanskje 2,5-3,5 mill. Men, som du sikkert skjønner av de aller ivrigste "teknikerne" her inne så krever det megainnsats over flere år med planlegging, koordinering, bestilling og kvelds/helgearbeid/ferier hva er det?

Så at de med mange tommeltotter plassert midt i hånden eller av andre årsaker velger sette dette bort til profesjonelle er forståelig nok. Mitt inntrykk er fremdeles at den jevne bruker her inne nøyer seg med maling/tapetsering, legge parkett og kanskje legge fliser selv. Er jo ikke så veldig mye å spare på akkurat dette hvis man må få huset 1 million billigere  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 13     Sørlandet     0
Men om man  sammenligner et ferdighus med det å kjøpe et gammelt hus for 1.5+ og fikse opp til dagens standard med takbytte osv... da er man vel fort i minus om man også tar med i regningen at en skal vedlikeholde det fremover.
   #14
 5,112     Troms     0

Nøyaktig hva har dere gjort selv, og hva slags hus er det snakk om. Liker litt konkrete eksempler. Er du snekker selv, eller er du gjennomsnittlig nordmann med 2.5 tommeltotter (ikke 10)


Jeg er ikke snekker selv, men har nok et skjult talent for snekring og praktisk anlagt skal vel sies.
Vi gjorde selv:

1. Innredet hele loftsetasjen fra råbygg til ferdig bygg. 90m2 grunnflate. La gulv, delte inn rom, isolerte, foringer, trakk rør osv osv. Rett og slett alt.
2. Helisolerte selve huset selv. Drittjobb.
3. Installerte balansert ventilasjon selv, fikk det kontrollert og godkjent i etterkant. Drittjobb som tok lang tid
4. Lektet ut hele huset selv, både på Leca og Bewi og på selve stavene siden jeg kryssla isolasjon i 20cm+5cm. Tok lang tid, måtte lære kona kappe med saga. men når det var gjort så gikk det veldig raskt. Lengst tid tok det vel å lekte ut leca innervegger. Har bewi yttervegger så utlekting der er bare å skru. Går ultraraskt.
5. Bygde opp 16m2 hovedbad selv på Bewi og leca vegger. brukte Maxit membranplater. Sertifisert maler tettet med smøremembran så det var dokumentert riktig. Deretter flisla jeg badet selv på veggene, men overlot gulvet til eksperter pga korrekt fall og slikt (neste gang gjør jeg dette selv når jeg så hvor enkelt dette egentlig var).
6. Bygde opp vaskerom og bad nr 2 selv vha slike baderomsplater. Enkelt å jobbe med, krever nøyaktighet og ei god sirkelsag på skinne. Men igjen flislegging på gulvet ble overlatt til eksperter pga fall (men igjen, next time I do myself...)
7. Flislegge gang, bod selv. Totalt ca 20 m2. Enkelt med riktig verktøy.
8. Platet et par rom selv for å hjelpe snekkerne, hadde ikke så mye annet å gjøre på den tiden husker jeg  :)
9. Sparklet, pusset, sparklet alle sponvegger før de ble grunnet. Deretter tapetserte jeg hele huset. Mener huske det var rundt 260-270m2 med vegg som blei tapetsert??? Drittjobb, men enkelt.
10. Alt av baderomsinnredning, dusjer er montert selv. baderomsinnredning kom riktignok ferdig sammenskrudd (ikke Ikea mao)
11. Lagt all vannbåren varme i 180m2 selv. Roth 16mm Pex rør i betong og i Thermo gulv med slike varmefordelingsplater. Egentlig greit nok, men drittjobb å trekke rør gjennom og mellom bjelkelag...brukte mye tid på planlegging og sparring med rørlegger her. Hans løsning var ikke optimal mente jeg og han blei enig, så derfor blei det nå slik. Tilkobling til fordelerstokk gjorde riktignok han pga garanti osv.
12. Hele kjøkkenet er selvsagt målt opp og montert inn selv. Enkelt vil jeg si med riktig verktøy. Største dritten var kjølehjørnet og tilpasning...siden kjøkkenet er i lakkert billakk høyglans, så måtte jeg være überforsiktig ved skruing....tok tid, samt det reduserte faren for feilkapping. hadde ikke noe å gå på.
13. All ytterkledning av huset er gjort av meg selv. Enkelt som få, blei vist hvordan det skulle gjøres rundt vinduer mht lufting. Ellers var det bare å klunke de på. Viktige å få det rett og i vater bare.
14. All dampsperre er montert selv.
15. Elektrikerlekter i tak.
16. Montert terasse og inngangsparti. Morsom jobb og lærerik også selv om dette var noe jeg hadde erfaring med. Kjøp automatskrudrill...
17. Malt hele huset i fjor, men det er vel vanlig å gjøre sjøl også.
18. Bygd 50m2 garasje fra bunn av. Tegnet den, regnet ut materialer bestilte og så iverksatte jeg kona til å kappe opp materialer  :D
19. Importerte Thermia G2 8kw pumpen selv fra Sverige og sparte 45 000,- bare på den. Norman Etek skulle ha rundt 120 000,- for denne inkl montering og igangkjøring. Elektrikeren tok 5000,- (fantastisk pris, men kabelen var visst dyr....400V pumpe) og rørleggeren tok 2500,- for dette.
20. La selvsagt all parkett i huset sjøl. ca 140m2. Enkel jobb, skjønner ikke hvorfor det er så dyrt å få lagt parkett. Kanskje fordi det er så enkelt og kjedelig?

Så alt ialt utgjorde disse punktene en god del hundre timer for snekkerne. Bare på garasjen sparte jeg antakelig mer enn 100 000,- i materialkost og leie av snekkere, samt å betale et ferdiggarasjefirma 30-40 000,- for tegninger (som Grimstad, Igland og de andre tar). Disse skulle ha 130 000,- 150 000,- bare for å levere samme garasjen til meg, oppå der kommer jo plate på mark, leca og snekker/murerfolk hvis du ikke gjør noe sjøl.

Du kan  jo sjekke byggebloggen min på garasjen.
Huset er på ca 260m2 boa med alt av nymotens tekniske varmedilldall. det eneste jeg savner som jeg glemte var trykkvarsleren som styrer ventilasjonsanlegget. Dvs den som øker tilluften automatisk når det blir undertrykk i huset pga bruk av ventilatoren. Men, strengt tatt ikke noe problem egentlig  ;)

Det finnes flere her inne som har gjort mye mer enn dette og spart masse på det. Hva man oppnår er vel at du da får råd til å bygge akkurat det huset du (og kona vil ha) med de technicalities som dere ønsker uten å måtte redusere budsjettet. Dvs, du får enten et større hus for penga, eller du får samme huset men med alt av stæsj. I tillegg og det er viktig: Du kan kjøpe deg verktøy for sikkert hundretusen og akkurat DET skal ikke undervurderes!  Grin
Signatur
   #15
 5,112     Troms     0

Men om man  sammenligner et ferdighus med det å kjøpe et gammelt hus for 1.5+ og fikse opp til dagens standard med takbytte osv... da er man vel fort i minus om man også tar med i regningen at en skal vedlikeholde det fremover.


Tja, kjøper du gammelt hus for 1,5 mill og pusser opp for 2 mill så kommer du langt da, men huset er fremdeles gammelt.... jeg ville nok bygd nytt da fordi jeg vet med meg selv at jeg ikke ville blitt fornøyd uten å kosta på huset absolutt alt av vindunderlige ting og tang, og da kan jeg like godt bygge nytt. Såfremt ikke tomten det gamle huset stod på er verdt noen millioner da. Smile
Signatur
   #16
 76     0

Det er ingfen fast tommelfingerregel at man kan gange noe med 2. Det er leveringsbeskrivelsen som bestemmer prisen. Totalprisen (som er den eneste viktigste) er summen av det som følger med i leveransen + det som ikke følger med i leveransen men som er nødvendig for å få ferdig huset. Kvm pris BRA på et innflytningsklart hus iht de nye kravene levert fra husleverandør uten egeninnsats og over plate på mark ligger på mellom kr. 15,000,- og 20,000,-.

Det hevdes dog at med egeinnsats, venner som jobber gratis, STORE rabatter osv at at man kan bygge for så lavt ned som kr. 4,000,- per kvm med høy standard.


Det vet vi alle at er bare sprøyt. Incognito er mye mer diplomatisk enn meg her. Selvsagt handler det om hva som defineres som høy syatndard. 3-stavs eikeparkett fra Maxhus eller tilsvarende er ikke hva jeg vil kalle høy standard. Minimum 1stavs kährs eller massive gulv om en skal kalle det høy standard.
Skal du ha relativt høy standard, litt romlisg hus, omkring 300 kvm så er det uten tomten minst et par og tyve tusen pr kvm. Men da har en et skikkelig hus.

Ti tusen pr kvm dekker ikke skikkelige materialer engang. Da blir det laminatgulv og IKEA-kjøkken. Panelovner og innendører til kr 500,- pr stk.

Og det er i seg selv helt ok, noen ønsker bygge rimelig, mens andre ønsker mer kvalitet. Man må bare ikke fremstille det som om man kan bygge et slott for lommerusk, for det lurer andre som skal bygge.

Det er alt for mange fantasipriser ute og går her inne. Velger man å kjøpe materialer på Biltema blir det jo billig, men så er jammen kvaliteten deretter også.

Et rundt plastsluk i dusjen koster selvsagt mye mindre enn et nitti cm Purussluk. Men det er jo ikke tvil om at de to fremstår svært forskjellige når boligen er ferdigstilt og ikke kan sammenlignes overhodet.

Derfor blir det litt uvesentlig å sammenligne kvm pris på ferdig bolig uten at materialer og kvalitetsnivå blir sammenlignet. Kanskje selvbyggeren enkelte ganger ikke har spart noe som helst på innsatsen sin, men siden han har kjøpt sekunda kvalitet på materialene så får han ned kvmprisen og tror han har spart en masse penger.

Etter som jeg vet er det ikke uvanlig at folk tar opp relativt store lån i forbindelse med bygging og må åpne boliglånet tidlig i prosessen. Disse lånene koster mer enn det regulære lånet slik at mens selvbyggereb driver og putler på kveldstid løper lånet sine renter like fort som han eller hun klarer å spare penger ved egeninnsats.

Og benytter man velrenomerte håndverkere og krever å gå gjennom listen over de som skal inn på boligen/bygget vil jeg påstå at kvaliteten på arbeidet blir bedre enn hva en gjennomsnittlig hobby selvbygger presterer.

  (trådstarter)
   #17
 13     Sørlandet     0
Jeg er vel i grunn en av de som synes IKEA-kjøkken er helt topp og klarer meg lenge med rimelig parkett. Jeg er kommunalt ansatt så en må kutte noen steder for å la husdrømmen bli virkelighet.

   #18
 204     Oslo     0
Jeg tenker at det må gå an å tenke litt modulært med selvbygging; altså at man bygger slik at det er enkelt å oppgradere enkelte elementer litt senere. Så mens man bygger, legges de sotre summene i husets infrastruktur, som er er vanskelig å oppgradere noen år senere.

For eksempel: legg dørterskeler med litt å gå på. Legg selv billigste klikkparket på gulvene. Etter noen år har man kanskje blitt søkkrik, så da kan kikkparketten forsvinne og bli erstattet med verdens dyreste heltre-parkett - hvis det er noe man føler for, da.

Sikkert mange ting det går an å knipe inn på med tanke på fremtidig videreutvikling. Det er jo ikke bare huset man skal leve med; man skal leve med huslånet også, og det er ikke noe godt liv hvis man bor seg ihjel og aldri har råd til noe ekstra som følge av for høye rentekostnader.

Områder man ikke kan knipe inn, blir da sånt som opplegg for rør, ventilasjon, isolasjon, opplegg for strømkabler og all verdens høyttalerkabler, nettverkskabler og sånt. Det blir det dyrt å gjør om på seinere. Men man kan fint smelle opp gipsvegger i alle rom og male, og så legge på panel eller hva man vil når pengeboka går i pluss. Hvis man synes det er greit, da.

Kan hende at dette er en utrolig dum måte å bygge på. Men det blir jo ikke "eksklusiv kvalitet" før man har bodd seg ganske godt inn så klart. Mitt eget byggehus-prosjekt kan det drøye før det blir noe av; men jeg tror nok at jeg måtte ha bygd med tanke på fremtidig oppgradering. Der jeg bor nå er det ikke tenkt på videreutvikling i det hele tatt, og det gjør oppgradering ofte unødvendig dyrt og tungvint.

Tror uansett at jeg i størst mulig grad ville styrt utenom fliser, om det går, for jeg blir i alle fall veldig fort lei av fliser, og de er nesten umulig å få bytta ut. Hvis du bygger med et tidsperkpektiv på 30-50 år, og husker at du helt sikkert ikke synes det du liker i dag er like kult om 25 år, så tror jeg du er godt på vei. Vel, tenker jeg i alle fall, men jeg tar sikekrt feil, som vanlig  :-\
   #19
 5,112     Troms     0
Vassgrisen har et godt poeng når det gjelder byggelån. Skal du gjøre mye egeninnsats selv, så er det en stor ulempe med byggelån. Vi fikk vanlig banklån hvor vi betalte avdrag ift hvor mye av total banklån som var brukt. Hvorfor vi fikk dette er en gåte for meg, men vi sparte særdeles mye på denne løsningen da rentene var som for et vanlig huslån uten ekstra byggelånsrenter og gebyrer.
med 3 mill i lån så var det en stor besparelse. Andre som bygde etter oss fikk ikke en slik avtale innvilget hos SAMME saksbehandler og de henviste til den avtalen vi hadde. Morsomt, men hver lånesøknad behandles kanskje individuelt ut fra totalbildet, hva vet vel jeg.

Gitt at vi bytta ut alt utstyrsonaniet vi tydeligvis har i huset med absolutt billigste Ikea all over og 69,- pr kvm laminat og generelt byggevarer kjøpt på Clas Ohlson, Biltema, Smartclub, Ikea og Byggmax så hadde vi jo spart ikke bare en million men mye mer forutsatt samme egeninnsats vi la til grunn.

Kutter vi i tillegg alt lavenergigreia og heller bygde etter TEK97 som vi kunne valgt å gjøre i 2008, så snakker vi noe hinsides mye billigere hus. Antakelig rundt 1,7-1,8 mill antar jeg istedetfor de nærmere 3,6-3,7 som vi er på idag.

bare på å ikke velge tapet på sponplatene, men heller male de i en hvit farge så ville vi spart over 35000,-
Kutta ut hvitevarer og brukt de vi hadde ville vi spart 120 000,-

Billigste flis på det ene bad ville spart oss for 30 000,-

Våtromstapet/maling på bad 2 istedetfor baderomsplater, tja 15000,-

Ikke innredet loft langt over 100 000,- i sparte penger.

Vi hadde da hatt et nytt hus med etter hva jeg vil karakterisere som enklere standard, men allikevel vårt eget hus med god plass som ville vært varmt og godt uansett.  Smile
Signatur