173 066    431    4  

Østeuropeiske fagarbeidere: Kvalitet eller Humbug?

 2 172     Oslo     0
Administrator:
Denne tråden skled litt ut, så vi viderefører diskusjonen om "polske" fagarbeidere i denne nye tråden.
Det er vel ikke slik at kvalitet på håndverk er bestemt av nasjonalitet? Det finnes vel gode og dårlige håndverkere både fra Nord-Odal og fra Karachi?  Wink Det er vel heller slik at de som kom sist inn går først ut når ordeboken er tom.


Som sagt; jeg gjenngir kun det jeg har blitt fortalt av bekjente, og de er IKKE i tvil om at polske håndtverkere som ofte jobber på byggeprosjekter (både store og små bygg) ofte har HELT andre yrker i hjemlandet. De som er snekkere i hjemlandet er vant til, og har kunnskap om, helt andre løsninger enn det som vi bruker. Det finnes selvsagt unntak, men mitt personlige inntrykk er at dette ofte er tilfelle.

Men bevares - udugelige folk finnes over alt...  :'(

Forøvrig må jeg jo også nevne "kekvisla" sin erfaring med svensk byggeleder og polske håndtverkere...

   #1
 276     0
Jeg har få tvil om at mange håndverkerfirmaer ikke har gode nok rutiner i rekrutteringen av nye medarbeidere. Og jeg har og lest om kekvislas erfaringer. Jeg synes det er viktig at dårlig håndverk blir påtalt. Men på samme måte som jeg tidligere har påpekt det uheldige i at man legger ut bilder på nettet uten samtykke av de som avbildes så synes jeg man bør avstå fra å knytte sammen håndverk og nasjonalitet slik at vi får inntrykk av at håndverkets kvalitet har med nasjonalitet å gjøre. Slik jeg har lest kekvislas historie så har vi å gjøre med et useriøst selskap mer opptatt av raske penger enn av å bygge opp en god medarbeiderstab. Er ikke det viktigste i den historien at byggelederen og arbeiderne manglet nødvendig kompetanse og ikke hvor de kom fra?

Og som vitnemål har jeg sett arbeid av ypperste kvalitet utført av fagarbeidere fra Litauen i to forskjellige byggeprosjekter (som ikke kjente til hverandre) og jeg har hørt om et arbeidslag fra samme landet som det gikk godord om uten at jeg har sett arbeidene deres selv. Men disse historiene gjør likevel ikke at jeg trekker noen konklusjon om landets håndverkertradisjoner som bedre eller dårligere enn de tradisjonene vi har her til lands. Erfaringen jeg trekker er at det er viktig å sjekke kvaliteten på akkurat de håndverkerne jeg skal samarbeide med.
   #2
 1 292     Ålesund     0
Det er ofte slik at det kommer øst-europeere i en gruppe på rundt 5 mann, der det ofte er en som kan noe, og en som kan engelsk.. Er ikke det samme og være baker i Polen som å være snekker i Norge  :)
Men for all del: de har fagfolk i utlandet også!!  ;)
Er bare litt lei av utlendinger som sier "no problem" når jeg prøver å forklare noe, og så går de og gjør det stikk motsatte......
   #3
 27     0
Basker:

Mye av innholdet i ditt innlegg må være skrevet i total mangel på kunnskap og førstehåndserfaring fra byggeplass.

Jeg har jobbet tett på elektrikere, snekkere, malere og murere fra det mange vil kalle øst-europa.  Det er INGEN tvil om at fagkunnskapene ikke bare er "annerledes" eller "dårligere".  De har rett og slett ikke kunnskap om hvordan ting skal gjøres for å tilfredsstille norske krav og normer.

Jeg kjenner flere byggeledere som nekter å jobbe på byggeplasser hvor østblokken jobber. Ikke nok med at man nå gå å påpeke feil hele tiden - de ender ofte opp med å måtte gjøre jobben selv.

Nei, her uttaler du deg nok om noe du ikke har så mye greie på. Spesiellt innenfor malerfager er det mye rart blandt denne importerte arbeidskraften. Feil bruk av malingskvaliteter gjør at malingen detter av ved første anledning og grunnarbeidet er elendig.

Jeg vet det er et par på dette forumet som har stilt krav til husleverandøren at alle som jobber på huset skal ha norske fagbrev eller norsk utdannelse. Jeg mener de har gjort noe VELDIG lurt.

At mange at disse folkene i tillegg har et lemfeldig forhold til kvalitetsavvik er en ting, men der er jeg enig med deg at det er veldig personavhengig  Wink
   #4
 38     0
Har en bekjent som leide 4 polakker til å male huset. De brukte feil maling og utførte ikke grunnarbeide som avtalt.

Nå flasser malingen, polakkene er over alle fjelltopper og min venn må leie inn et profesjonellt malerfirma til å rette opp skadene. Kostnad 40.000,-

Dette var billig gitt  :'(
   #5
 276     0

Basker:
Mye av innholdet i ditt innlegg må være skrevet i total mangel på kunnskap og førstehåndserfaring fra byggeplass.


Jeg er påtroppende byggherre og tiltakshaver. Det begynner å bli noen år siden jeg jobbet på en byggeplass. Den gangen var trusselen danske arbeidere som hadde mistankens lys rettet mot seg. Hva dugde de til egentlig? Nå er det altså polakker og "folk fra østblokken" som utgjør det nederste sjiktet på byggeplassen. Alt de gjør galt gjør de fordi de kommer "derfra". Jeg har sett norske håndverkere gjøre flott arbeid og jeg har sett dem som i beste fall kan kalles "hurtigmontører". Jeg tror forsatt ikke kvaliteten (eller fraværet av den) kommer av deres "norskhet". Dersom det stemmer at vi har nedgangstider i horisonten så håper jeg at det får useriøse aktører til å forsvinne. Jeg regner med at de profesjonelle overlever. Noen av dem vil inkludere håndverkere av utenlandsk opprinnelse andre ikke. Selv kommer jeg til å se nøye på kvaliteten til de jeg engasjerer - og ikke på hvor de kommer fra.
   #6
 288     Valderøya     0
Det er nok veldig mange forskjeller her. Det er hevet over enhver tvil at det er mye humbug hos disse "importfirmaene" som leier ut utenlands arbeidskraft, men finner du de rette fagfolkene så kan det gå den andre veien.

Jeg har snakket med en polsk snekker som sier at "nårwigjen wårk is rubbish" (forsøk på polsk-engelsk  ;D) etter at han har jobbet med å rette opp feil på et hus som norske faglærte snekkere har satt opp.
Har også sett arbeidet hans, og det er en presisjon og nøyaktighet som få norsk snekkere kan eller vil ta seg tid til å levere.

Problemet med norske arbeidere er gjerne mangel på ansvarsfølelse og yrkesstolthet.

Signatur
   #7
 5     0
Hmm... Jeg er selv i byggebransjen og vil vel bli stemplet som innhabil når jeg uttaler meg nå tenker jeg, he he.

Det jeg har erfart er som følger:
Det er skjelden det kommer en Polsk snekker til Norge for å snekkere, men derimot Lærerer,bakere,kontorister,studenter kommer i hopetall. Disse er ofte best på alt, den ene dagen er de malere og den andre dagen blikkenslagere (man er ikke like dykktig i alle fag vet du).

En annen ting er pris. Det at de jobber for 100 kr timen høres jo fristende ut, men husk at i mange tilfeller kommer en Polakk aldri alene! Det kommer gjerne 3-4 stykker for å male badetaket ditt på 4 kvm. og de er der i mange dager.

Hvor mye koster det til slutt? 3-4 mann x 100 kroner timen i dagesvis. Og så er det jo ikke så nøye om den sorte antikke marmoren på gulvet ditt er full av hvite prikker når  de er ferdige.

Bevares det finnes mange som er flinke også, bare sørg for å finn de rette, så går det nok bra.

   #8
 468     0
Vi har hatt håndtverkere fra Polen, Litauen og Norge. De fra Litauen var absolutt de beste rent faglig. De fra Norge var klart de som brøt flest avtaler, sølte  mest og ikke gadd å rydde etter seg. Men det var selvsagt flinke og mindre flinke folk fra alle de tre nasjonalitetene. Eksemplet over med baderomstaket var vi ikke i nærheten av en eneste gang. Polakkene kom gjerne i par, men da gikk det også dobbelt så raskt. De norske dukket jo gjerne ikke opp i det hele tatt.
   #9
 20     0
Siste nytt fra mine polakker...

Maleren skulle til å sparkle himlingen på badet i 2. etajse, men syns platene sviktet en del i kantene... Så han skrudde ned ei plate, men under der var det jo ingen lekt.. men de hadde jo skrudd i kanten da (rett inn i fuktsperra) for å skjule at de ikke hadde lektet ferdig..

Kan også fortelle at et annet firma med polske håndtverkere hadde en jobb for min tante i sommer. De skulle skifte pilarer, rette og og sette opp ny veranda på hytta hennes. Denne hytta ligger bare 3 minutter unna der jeg bor, så jeg stakk innom for å se.. Og da var de godt i gang med å lage veranda.. da jeg nevnte for dem at det kanskje var lurt å rette opp hytta FØR de lagde veranda, sånn at verandaen ikke skulle bli skjev når de tok hytta etterpå, kunne de ikke skjønne poenget med. Et par dager etterpå var de ferdige med hele jobben, og jeg tok en ny tur bortom. Så med en gang at det ikke fantes jord noe sted etter at de hadde gravd til de nye pilarene (som de hadde satt ved siden av de gamle), så jeg tok en spade og gravde litt.. og samtlige var 7cm ned i bakken... Ganske langt fra "grave til fjell") som var avtalen.

Heldigvis hadde hun ikke betalt dem enda, så hun fikk fatt på dem, og de kom tilbake og grov ei ukes tid. Hun ringte meg når de på nytt sa de var ferdige, så jeg skulle sjekke jobben før de dro derfra. En kjapp oppmåling viste at på 3 meter er var det 4cm høydeforskjell... og det fiksa de med å skjære spor i bærebjelken... og hva ble resultatet? Verandaen ble skjev, og når det regner renner alt vannet inn på hytteveggen... Veit ikke hva som skjedde etter at takstmannen var der... Skal huske å sjekke det.

Jeg for min del vil forlange å se fagbrev fra de jeg skal engasjere i fremtiden. Ser lenger opp at norske håndtverkere ikke er særlig bedre, men de skjønner da iallefall hva du sier til dem. Den typiske polske "håndtverker" sier "JAJA", og går bort og gjør det stikk motsatte. Jeg for min del forventer at den jeg engasjerer for å gjøre en jobb kan mer en meg selv på området, men det har jeg aldri opplevd med de polakkene jeg har hatt på gården, og med de som Entrenor sendte til oss ble det ganske mange etter hvert.

Ganske typisk at jobben blir påbegynt av folk som virker oppegående og har peiling, men etter noen dager er de flinke borte på andre jobber, og tilbake står totalt inkompetente folk som virrer rundt som hodeløse kyllinger på timesbetaling (og jada, jeg veit at de gjør så godt de kan, men de KAN rett og slett ikke det de blir satt til å gjøre) For de som vil se mere av kvalitetsarbeidet utført av polakker, se på hjemmesidene mine.

En ting til... Har lagt gulv i huset nå, og det er jo ikke ett eneste rett hjørne, og ingen vegger som ikke buer.. skulle liksom være unødvendig å bruke feilist for å skjule spaltene langs veggen i et nytt hus.. men den gang ei...

Knut Einar
   #10
 468     0
Ojojoj. Det høres ikke bra ut.

Det er mulig vår erfaring med polske håndtverkere er så bra fordi entreprenøren har "plukket" de beste/folk han kan stole på.  Han er veldig nøye og grundig selv.