#11
 52     0
Jeg har et større malerfirma som klient. De har et meget godt rykte i markedet. De har ansatt en del polske malere de siste par årene; og i følge han som driver firmaet er polakkene de folkene som blir etterspurt av byggelederne ute på prosjektene. Og en polakk sier heller aldri nei til en overtidstime eller 10 for å få ferdig et bygg.

Så jeg tror at grunnen til at mange østeuropeere gjør dårlig arbeid ligger i at det finnes mange totalt useriøse cowboyer som driver med rekruttering og "opplæring" her i Norge.

   #12
 715     Bergen     0
Har jobbet en del sammen med polakker.
Må si at jeg nesten utelukkende positive erfaringer.

Skal jeg nevne noe negativt så må det være at dem som er litt oppe i årene er utrolig flink på røykepauser. Men så lenge de går på fast pris så får det gå. :-)
Ellers er det jo kommunikasjonsvansker ute å går. Og det er vel også årsaken til at det blir gjort en del feil enkelte steder.
   #13
 265     0
Har nå kommet i gang med byggingen av huset mitt hvor jeg bruker polakker. Kan ikke finne en eneste ting å utsette på dem. Alt er utført med stor nøyaktighet og bygget sterkere enn jeg har sett på noen norsk byggeplass.
Kan nevne et eksempel. Det legges dobbel bunnsvill noe jeg ikke har sett noen norske gjøre og i hjørnene felles stederen ned i den øverst bunnsvill. Tviler på dette blir gjort på mange norske hus.
Men det er selvsakt langt igjen. Men sålangt er jeg godt fornøyd.
   #14
 21 481     Enebolig     0
Jeg må si at det er uaktuelt for meg personlig å være ansvarlig for polakker som ikke kan norsk. Kommunikasjonsproblemene er for store.

Det med at mange polske håndverkere (i Norge) kan ha andre yrker hjemme stemmer nok. Kjenner en som så en "opptaksprøve" for Adecco i Polen. Testen gikk ut på å snekre en vegg, der kun èn av mangfoldige klarte å sette opp stenderne cc 60 cm. Den ene som klarte dette fikk ikke jobben fordi han ikke hadde fagbrev som snekker, men som møbelsnekker  :)

Men nå ble det mye negativt fra meg her. Mange polske håndverkere i Norge er ikke bare like flinke, men også noen ganger mer nøye enn de norske. Så ja, det finnes flinke folk.

Skulle jeg hatt noen til å jobbe på min egen bolig ville jeg forhørt meg med andre først. Det finnes mange skrekkhistorier  Smile
taz
   #15
 3 840     Haugesund     0

Kan nevne et eksempel. Det legges dobbel bunnsvill noe jeg ikke har sett noen norske gjøre og i hjørnene felles stederen ned i den øverst bunnsvill. Tviler på dette blir gjort på mange norske hus.


Hos meg er det gjort, av norske arbeidere. De tenkte tanken fordi jeg sa jeg skulle ha gulv varme.

Men dette innlegget bevitner at "noen" ikke har innsikt. Hadde ikke leder reist på ferie, kunne de vel reddet hyttene før...  Men jeg blir skeptisk av dette.

Signatur
joa
   #16
 10     0
Jeg skrev kontrakt med norsk byggefirma for oppføring av et ferdighus. Firmaet leide inn utenlandske arbeidere, og krevde betaling for utført og ikke utført arbeid. Dessverre betalte jeg alle regninger. Litt før vi skulle overta des07 ble det klart at huset hadde store feil og mangler. Det var åpenbart at arbeiderne ikke hadde noen som helst kunnskap, utover det at de nok skjønte hva som var opp - ned på huset. Da jeg krevde feilretting, slo firmaet seg konkurs dagen derpå, og tragedien var og er et faktum. Dere kan selvfølgelig tenke dere hva dette koster oss for tiden med nytt innleid firma, men alternativet var å rive hele bygget.
"Dette skjer ikke meg" er lett å tenke. Men nå tror jeg det skjer for altfor mange....
   #17
 468     0
Huff. Sånne historier er veldig triste.

Jeg får bare minne alle på å ikke betale uten å holde tilbake tilsvarende det det koster å utbedre feil og mangler. Vi holdt tilbake ganske store summer, og har fortsatt endel tilbakehold selv om det er et halvt år siden vi flyttet inn. Pengene står på kontoen hos megleren inntil mangler er utbedret.

   #18
 276     0
Joa, legg ut navn på firma! Også om du vet det, hva det nye firmaet heter som overtok der det forrige forlot denne verden... jeg synes også ferdighusleverandøren bør nevnes. Har ikke de også ansvar for å forsikre seg om kvaliteten til deres leverandører? Slike uprofesjonelle aktører ødelegger for alle.

Jeg tror fortsatt ikke noe på at det finnes noen meningsfull kobling mellom nasjonalitet og kvalitet på håndverk. Men jeg tror det er om å gjøre å forsikre seg om kvaliteten til håndverkerne vi benytter. Både gjennom å kartlegge deres referanser men også gjennom tett oppfølging gjennom arbeidsprosessen.
   #19
 1 292     Ålesund     0
Det er alt for mange useriøse aktører i byggebransjen, og ønsker de som ødelegger ryktet til alle som faktisk gjør en god jobb nord og ned! De burde aldri få lov til å røre en hammer igjen! Får håpe det vil fungere når vi får tilbake en uavhengig bygningskontroll, for egenkontrollen fungerer rett og slett ikke.. Om det er bestemt at vi skal få igjen bygningskontrollen vet jeg ikke, men det er i så fall bare et spørsmål om tid!
   #20
 1 292     Ålesund     0
Dette gjelder forresten nordmenn også, ikke bare utenlandske arbeidere.. Wink