873
12
4
Ansvarsrett - hvordan sikrer man seg privatrettslig?
4
0
Vi skal få en entreprenør til å bygge et tilbygg på vårt hus. Tilbygget blir på litt under 50 m2 og er søknadspliktig. Siden tilbygget er under 50 m2 så kan vi selv stå som ansvarlig søker. Da må vi selv se til at alle krav (slik de i TEK10) oppfylles. Kommunen mente at dette kunde gjøres gjennom en "privatrettslig avtale".
Er det noen som vet hva som menes med dette? Og blir det noen økonomisk forskjell mot å la en byggherre eller arkitekt stå som ansvarlig søker?
Er det noen som vet hva som menes med dette? Og blir det noen økonomisk forskjell mot å la en byggherre eller arkitekt stå som ansvarlig søker?
Jeg vil på det sterkeste anbefale at dere inngår kontrakt i henhold til håndverktjenesteloven.
Skriver som privatperson dersom ikke annet er spesifisert.
Dog kan man velge å bruke ansvarsrettssystemet selv om man kunne ha søkt selv. Men da må man bruke ansvarsrettssystemet på hele tiltaket, ja. SAK10 § 6-7. Du må altså velge enten å bruke ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende og ansvarlig utførende, eller ikke bruke noen av delene. Man kan ikke bare ansvarsbelegge deler av tiltaket.
Det kommunen nok mener, er at om dere velger å stå ansvarlig selv (søke uten ansvarsrett), så kan dere inngå en privat avtale med Snakker AS om at de skal bygge huset etter TEK10, som en arbeidsbeskrivelse. Men obs, dere kan aldri fraskrive dere ansvaret for TEK10 ovenfor kommunen.
SAK 10 jf.§ 6-7 gir adgang til å bruke ansvarretter på tiltak som i utgangspunktet ikke trenger dette. Jeg regner med utfra deres spørsmål om TEK 10 at dere ikke har tilstrekkelig kunnskap om bygging og dimensjonering som selvbygger etter SAK 10 §6-8 Selvbygger. Derfor vil jeg anbefale at dere i byggesaken belegger byggesaken med ansvar, dere dere selv søker ansvarsrett på selve SØK funksjonene, og firma som dere bruker påtar seg PRO og UTF. Dette siden jeg oppfatter at dere ikke har helt kjennskap til alle krav i TEK 10 som skal oppfylles.
Det som ofte er problemet for tiltakshaver uten tilstrekkelige kunnskaper om TEK 10, vet heller ikke hvilke krav som skal stilles ovenfor snekkerfirma når det gjelder det tekniske på gjennomføringen, og vil naturlig ha prblemer med å kunne inngå en korrekt privatrettslig avtale som dekker deg i utgangspunkter.
Skriver som privatperson dersom ikke annet er spesifisert.
Men i kroner og øre er det ikke sikkert man sparer veldig mye på å ta søkerbiten selv, dersom prosjekterende firma også har god kunskap til søkerfuksjonen. I alle fall ikke med tanke på antall timer man må sette seg ned for å forstå hva man faktisk har andvar for...
Med privatrettslig avtale menes at kontrakten mellom trådstarter og foretaket som skal prosjektere og utføre må inneholde punkter som ivaretar TEK10 på de områdene som er gjeldende. Det er helt uproblematisk å innta dette i en kontrakt uten at man lager tidenes byggesak ut av dette.
Som nevnt er det tiltakshavers ansvar overfor kommunen og dermed i han egeninteresse å lage en klar og entydig kontrakt på dette.
Om noe, kan kanskje et råd om å leie inn en byggkompetent ressurs til å bruke noen timer på å vurdere prosjektering og utførelse underveis være godt for å sikre at tiltakshavers interesser fullt ut er ivaretatt.
Autorisert takstingeniør (MNT), Bygg- og tømrermester, Sentralt godkjent for Ansvarsrett og Godkjent Våtromsbedrift (FFV)
Tjenester:
Verdivurdering, tilstandsanalyse, våtrom, uavhengig kontroll, prosjektering/tegning, byggeledelse.
Hjemmeside
Noen ønsker ikke å måtte sette seg inn i hauger av regler, de vil bare at "snekkern fikser det". Hvorfor ikke da bare bruke et kjent system med definerte ansvarsområder?
TS skulle allerede få en entreprenør til å gjøre jobben. Poenget mitt var da at det kanskje ikke er så store ekstrakostnaden å la de kjøre hele prossessen selv, spesielt ikke på en så liten sak som et tilbygg på en bolig.
Dersom man bruker ansvarsrettsystemet så har man i stor grad fraskrevet seg ansvaret ifht. lover og forskrifter ovenfor kommunen.
Hvis det bare er å få inn i kontrakten med byggherren at bygget skal utføres i tråd med TEK10 og norsk standard, så er det vel ingen stor greie å søke uten ansvarrett. Hvis kommunen ved senere kontroll mener bygget ikke er i tråd med TEK10/norsk standard, så må vi bare ta det videre mot utførende firma hvis jeg skjønner det riktig. Å få gjennomført en kontroll underveis av en kompetent uavhengig person kan være et godt tips.
En fordel med å søke selv isteden for å la et firma gjøre det, er at saksbehandlingstiden er 3 uker istedenfor 12, i tillegg tilkostnaden en arkitekt eller entreprenør tar for å kjøre søknaden. En søknad med ansvarsrett virker å være mye mer komplisert enn en uten ansvarsrett.
Behandlingstid i byggesaker er regulert i nasjonalt lovverk, plan- og bygningsloven (PBL) og byggesaksforskriften (SAK10) og gjelder også i Trøndelagskommunene.
Din sak bør kunne håndteres som en ett-trinnssøknad med tre uker behandlingstid.
Autorisert takstingeniør (MNT), Bygg- og tømrermester, Sentralt godkjent for Ansvarsrett og Godkjent Våtromsbedrift (FFV)
Tjenester:
Verdivurdering, tilstandsanalyse, våtrom, uavhengig kontroll, prosjektering/tegning, byggeledelse.
Hjemmeside