36 521    104    0  

Børskrakk, høye renter og svakt boligmarked: Er det bare jeg som blir kvalm?

 366     0
Huff, jeg må si jeg kjener det litt jeg altså.
Nå forstår jeg meg ikke så veldig godt på det skjer av økonomiske greier runt om, men registrerer med skrekk at en del eksperter/forståsegpåere mener at renten vil stige, og at man bør tåle tosifrede rentetall, mens atter andre bedrevitere/forståsegpåere, og andre finanseksperter både av offentlig og privat karakter sier at man skal ta det med roooooo......

Men, med ett byggeprosjekt som sprekker med vel 150 000,  og en nåværende bolig vi kanskje ikke får det vi ønsker for, rissikerer vi jo å sitte der med gjeld på 2-3-4 hundrede tusen mer enn banken i utgangspungtet var villige til å gi oss.

Hva pokker gjør banken da da, dersom vi får betydelig mindre for vår nåværende bolig??

Hva dersom renta stiger ytterligere..og nermer seg en effektiv boliglånsrente på 9-10..???

9,5 % rente på ett lån på 3,4 mil er 28 616,- det er sjukt mye, og så har man vel omlag
10 000,- i andre faste utgifter hver mnd.

Da er vi oppe på nesten 39 000,- pr måned til utgifter.

Det er mye penger......og da er det mat, klær, jule/bursdagsgaver, bensin, fritid, osv ikke tatt med.

Håper inderlig dette går bra, men jeg blir litt kvalm, i takt med at boligmarkedet synker, og renta stiger, og det samme gjør gjelda vår også...

:(


   #1
 520     0
Hva dere får for forrige bolig er jo en joker, og slik markedet er... vel.

Men det er jo mange muligheter hvis lånebelastningen blir stor. Kontroll og budsjett er jo nr. 1. Forlenge nedbetalinga, evt få avdragsfrihet i en periode osv, osv.

Låsing av renta på deler av lånet vil jo gi en øyeblikkelig reduksjon.

Så lenge man har stabil inntekt så er det mye som går, men man skal jo leve også. Man kan jo se etter muligheter for å øke inntekten i en periode, evt. redusere utgiftene.

Å bygge hus er jo såpass til langtidsprosjekt at en prisnedgang på boligen nå, og i noen år fremover, uansett vil taes igjen.

Vi bandt renta i 3 år når vi kjøpte vårt første hus, rett og slett for å redusere usikkerheten i situasjonen. Vi tapte selvsagt penger på det da den flytende renta la seg lavere, men vi kjøpte oss jo en sikring mot en brå/høy renteoppgang.

Så dere har mange muligheter til å selv styre utgiftene noe.
   #2
 52     0
Hei Malin. Et lite innspill fra en økonom:

I dagens boligmarked er nok det viktigste å bli kvitt det gamle huset ditt. Meglere i dag er ofte mer interessert i å opprettholde et kunstig høyt prisnivå enn å faktisk selge bilogen din. Bit i deg at du ikke får det du hadde drømt om for din gamle bolig, og selg hvis du får et bud du kan leve med. Selv ikke verdens mest selvsikre megler kan trylle frem kjøpere til huset ditt. La deg i alle fall ikke overtale til å vente med salget. Boligmarkedet i Norge kan meget vel gå samme veien som det amerikanske eller danske. Heller litt smalhans i noen år enn en potensiell personlig katastrofe. Det er det siste banken din ønsker. Ta en telefon til banken og fortell om ståda, så vil du nok høre det samme derfra.

Når det er sagt, må du gjøre det som overhode er mulig for å få ned kostnaden på byggeprosjektet ditt nå, hvis du er såpass tyna som du skisserer i forhold til banken. Velg billigere løsninger på ting hvis det er mulig, tenk økonomi i hver fase av byggingen. Hvis du er i en slik situasjon er bygging av hus det desidert viktigste økonomiske prosjektet du skal igjennom i livet ditt(eldre folk har som oftest råd til å gjøre feil..). Ta det seriøst. Sett av den tiden som trengs til å utforske alle muligheter til å få ned prisen på de forskjellige elementene i boligen din. Få frem djevelen i deg selv. Sett leverandører opp mot hverandre og prutt som f... Glem alt som heter forfengelighet i en slik stund. Den største drittsekken får alltid de beste rabattene. Alltid.

Men husk, når du lager regnestykket ditt: Du får 28% fradrag på rentekostnadene dine. Så det er ikke så ille som du har regnet ut  Wink
  (trådstarter)
   #3
 366     0
Takk for tilbakemelding Pingvin og Elvis....

Tja, vi er ikke ute på sååå tynn is, men den blir jo betydelig tynnere dersom banken vil ha 10 % rente eller mere...

Byggeprosjektet sprekker med vel 150 tusen, og 80 tusen av det er en natursteinsmur som vi måtte ha opp for å få utnytta tomta maximalt. Dette "så" vi ikke/ tenkte vi ikke på tidligere. Og så ble elektrikeren sjuuukt dyr.

Vi har ikea kjøkken, baderomsinnredninga koster 16000, og kun veggene på badet blir flislagt, vi har ingen spotter eller downligts,  men har en generell midt på treet standar.....

Men, er det ingen andre som bekymrer seg bittelitt?

Har alle dere andre som bygger vanvittige inntekter, og finnes ikke bekymret?
Hmmm, jaja, heldige dere da...
   #4
 822     Ullensaker     0
Har man fast jobb og ingen barn er det ingen sak å klare en rente på opp mot 10 prosent selv for yngre par i etablering. Kun snakk om prioritering,- det er ikke nødvendig med to flotte biler i tillegg til nytt stort hus!
Min sympati går til barnefamilier med gjeld på hus og bil som i tillegg må ha to biler for levering av barn,kjøring til jobb o.l.  Summen av mat,bilavgifter,strømutgifter og gjeldsutgifter blir enorm.
   #5
 520     0
Natursteinsmuren kan dere jo ikke få solgt nå da men. Med et sprengt budsjett hadde jeg ikke prioritert å bruke 80K på dette, det er jo strent tatt unødvendig, med mindre tomta er fritt fall da, og dere kunne uansett gjort det i ettertid. Men er steinen først lagt så er ikke det så mye å gjøre ved.

Vi er ikke svette i dag, men det har med å gjøre at vi har tenkt marginer og sikkerhet ifht. økonomien hele veien. Vi flyttet ut av byen, i pendleavstand. Vi kom  under 60% gjennom å ta sikkerhet i våre foreldres bolig. Etter få år er vi nå under 60% på egenhånd pga prisstigningen i markedet.

Vi skal nå bygge på og det må taes tæring etter næring med minimalt låneopptak. Få tilbygget under tak/tett, og gjøre resten selv over tid.

Den viktigste sikkerheten vi har er at begge har trygge jobber med svært gode forsikringsordninger ifht. sykdom/skade. Vi kan ikke komme i en situasjon hvor vi kan miste boligen om en av oss blir syk/skadet.

Og når jeg leser hva jeg har skrevet så virker det som vi har kjøpt/rehabilitert/bygger på smalhals, og det gjør vi kanskje, men vi har to småunger og god råd. Vi har hatt råd til de feriene vi drømmer om, nye biler og alt vi trenger og har lyst på. Vi har bodd smått, har alltid noe som gjenstår på huset, men føler oss trygge økonomisk og trenger ikke å spare på noe.

Og midt oppi hele bøttebaletten ble faktisk en av oss langtidssyk, uten at det rammer oss økonomisk.

Leksa vi har lært er at livet byr på sine overraskelser og gambling er noe man gjør i fyrstikkpoker, ikke med hus og heim.
   #6
 128     0
Det kiler litt i magen ja når man har budsjettsprekk på 400 000,- og renta muligens skal opp... hehe men det er ikke så mye annet å gjøre enn å holde seg fast og ri stormen av!!! Banken er jo ikke tjent med å selge boligen til en sum de ikke "tjener" på. De er nok i stor grad villige til å hjelpe kunden gjennom en vanskelig tid.
Jeg er litt nysgjerring på huset dere bygger siden lånet er såpass stort. Hva er lånetaksten på det? Lurt å se den i forhold også.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 366     0
>:(
Nei men det var da svært da.....
Er "alle" mot meg nå da....*fornærmet*

Føler en litt sånn der pekefinger, nå kan du bare ha det så godt-holdning her.....usj.

Vel, den muren måtte vi ha opp, og vi kunne jo så klart gjort det senere, når naboen har bygd seg hus og vi måtte hatt gravemaskina til å kjøre igjennom eiendommen deres.........Dessuten ble tomten mer skrå enn først anntatt, fjellet under var ikke slik vi trodde etc.
Så den muren er vel det ene jeg overhodet ikke kunne fire på.

-Så det så!

Vi har faktisk holdt ett rimelig lavt budsjett.
MEN, jeg må ærlig innrømme at jeg er en smule irritert på husleverandøren, som satte opp ett kostnadsoverslag til oss. Og det var jo ut fra dette vi vurderte hvorvidt vi skulle gå igang med prosjektet.
-Under møtene med husleverandøren poengterte vi gang på gang om og om igjen at vi aldrig hadde vert bortig dette, og dermed var avhengig av å bli fornuftig veiledet av DEM, som er en stor og seriøs husleverandør.

Og vi ba dem instendig om at når de lagde ett kostnadsoverslag måtte de gjøre det med bakgrunn i lignednde boliger, som de bygde nå eller nettopp var nygd, da kunne de se sånn noenlunde hvor mye byggestrømmen kom på, hvor mye containerleie, og tømming kom på, de kunne tipset oss FØR vi bestilte vegghengt wc, at snekkerene skal ha 5tusen kr EKSTRA for å bygge inn den der sistærna....
De kunne med sin erfaring sette opp en del budsjettposter litt riktigere. Føler feks at når de skriver en post " våtrom, flis og flislegging-80000" og dette er basert på deres erfaring, at jeg kan stole på at da er det iallefall sånn noenlunde.
Men nei, vi fikk pristilbud på flislegging av kun VEGG på BAD, ikke gulv, eller vaskerom eller noe, kun vegg på bad, og da er ikke platene under tatt med engang.........62000.............da datt jeipen på meg...
-Og så flislegger alle, både gulv og vegger på ett ja mange har 2 bad, og vaskerom, og gjerne hall med fliser på gulv, og kjøkken med fliser over benken.........når bare veggen på vårt lille bad ble så dyr.......ja eh.....
Føler oss litt villledet da må jeg si....
De satte opp posten "peis/ovn" til 20000 ferdig montert.... Vi reflekterte ikke over den summen, selger brukte sin erfaring, og han hadde vel vert borti fler peiser enn vi.....
Men når jeg ser på hva slike ting koster ser jeg det holder hardt med 20000......
JEg har flre eksempel, som gjør at jeg muligens ikke hadde startet opp hadde jeg sett dagens reelle tall..........men men.

Vi skal nok greie oss, jeg jobber ikke fult og kan godt jobbe 30 % mere dersom det kniper om, pluss at gubben har en årlig bonus på 35000 utbetalt. Ikke så mye det, men det er da litt.

Jeg har ikke bedd om sympati, det bare forundrer meg at alle som bygger her inne sitter så mye bedre i det enn vi.....for det er hvist bare Malin påå dette forumet som er litt bekymret for hva som skjer dersom banken sin ef rente til meg stiger over 10% og oppover der....
For det har de tydeligvis, siden ingen deler min bekymring...........

Og ta det med ro, vi er særdeles godt forsikret vi også.........

Dessuten, er en budsjettsprekk på 150000virkelig veldig mye?
Ingen andre har som sprekker?

Mulig selgeren ved BP er nettopp det, en selger...........men ut fra at han sa at erfaringsmessin så var det slik og slike summer han ville budsjetere for oss, så antok vi det var rett.

Nåvel, vi får høye utgifter dersom renta kommer opp på 10% pluss, men vi har høye inntekter også, men skulle nok ønske rentene var lavere uansett, mer morro å betale mye avdrag enn renter............

Sorry gutter, men jeg ble litt fornærmet når jeg leste noen svar, følte meg litt annklaget.....er inne i en PMS periode..........æsj, ja dere vet.............blææææh  (trådstarter)
   #8
 366     0

Det kiler litt i magen ja når man har budsjettsprekk på 400 000,- og renta muligens skal opp... hehe men det er ikke så mye annet å gjøre enn å holde seg fast og ri stormen av!!! Banken er jo ikke tjent med å selge boligen til en sum de ikke "tjener" på. De er nok i stor grad villige til å hjelpe kunden gjennom en vanskelig tid.
Jeg er litt nysgjerring på huset dere bygger siden lånet er såpass stort. Hva er lånetaksten på det? Lurt å se den i forhold også.

Endelig noen flere som inrømmer at det kiler litt.......takk-----hehe.
Huset er nostalgiske Lyngheim, fra BP. Kontraktsumme fra dem er på nesten 2 mil, med garasje.
Når jeg oppererer med lån på 3,4 mil så er det i verste fall, dersom vi  får veldig lite for nåværende bolig, forhåpntligvis snakker vi mer om 3,2 enn 3,4...........til syvende og sist....

Lånetaksten?? hva meer du med det....???????
   #9
 1 943     0
Litt bekymra ja, men vi er heilt i startfasen og kan faktisk snu dersom det blir heilt Texas. Vi har hatt utgifter på arkitekt, men har, og kjem til, å betale henne av lønna vi har i dag; har ikkje lån enda. Huset som nå blir tegna har vi ingen pris på. Eg skal forhøyre meg litt i vekene som kjem kva ulike byggefirma trur eit slikt hus vil koste, og er veldig spent på tilbakemeldingane.  

Vi har rekna med at vi skal greie å betale litt over 30 000 på lånet i månaden. I tillegg kjem utgifter, men vi er ein småbarnsfamilie med lån på leilighet som har levd på ei inntekt i mange år. Nå har vi heldigvis to inntekter, så derfor kan vi klare 30 000. Vi veit korleis det vil føles og kva som skal til for å greie det, men behagelig er det ikkje.

Vi sel leiligheten vi bur i først, og det skal bli godt å kvitte seg med husleige til borettslaget. Deretter skal vi leige der vi skal bygge.
   #10
 2 174     Oslo     0

Malin, du er nok ikke alene om å bekymre deg for en lånerente på 10%  ;)
Hvis den noen gang kommer så høyt er det forhåpentligvis ikke for en laaang periode  :'(

Eksemplene du lister opp synes jeg vitner om dårlig dømmekraft hos husleverandøren - det samme med prisene de oppererer med. Å kreve 5000,- for å bygge inn sisternen er rett og slett hårreisende!

Hvis dere har inntekter på et "normalt norsk nivå" er 3,5mill i huslån i øvre del av skalaen av hva de fleste er komfortabel med (sett med mine øyne). Her har din bankforbindelse veiledningsplikt. Banken er pliktig til å fraråde deg å låne så mye penger i skriftlig form - dvs. de må være sikre på at du vil klare å betjene lånet. Ikek lenge siden DnBNOR ble dømt i retten for å ha innvilget for stort lån til en husbygger/huskjøper. Store deler av lånet ble slettet ved dom.

Hvis vårt prosjekt sprekker med 150.000 er jeg lykkelig!
Jeg frykter mer 200-300' i rørleggersprekk (bokstavelig talt)  ;D

Hva med å ta et møte med BP og forklare de situasjonen?
Kanskje de kan bidra med noen gode råd eller tips til innsparelser?