8,283
22
0
Bygge to nye hus på en tomt: Beregning av skattegrunnlag
585
Oslo
0
Planlegger å rive det gamle huset på tomta mi, og sette opp 2 nye hus. Skal beholde det ene huset og selge det andre. Byggekost totalt = salgsum for huset som selges ca.
Noen som kan si meg noe om hvordan skattemyndighetene vil beregne gevinsten det skal skattes av? Har selv eid og bodd i huset som skal rives i 2,5 år.
Noen som kan si meg noe om hvordan skattemyndighetene vil beregne gevinsten det skal skattes av? Har selv eid og bodd i huset som skal rives i 2,5 år.
Signatur
Summen som er forholdet på det du har fakturaer på og det den selges for, er overskuddet ved salg. SLik jeg tolker regelverket.
Du kan også "skrive-av" finanskostnader, som bank gebyr, renter, tinglysninger osv (mener jeg) ...
Må nok ta en telefon til "futen" før jeg setter igang et slikt prosjekt i alle tilfelle tipper jeg.
Dumt å risikere en skikkelig smell når boligene står ferdige...
Stemmer
Kg: Ja jeg regner med at jeg bare får trukket fra byggekost for det huset som skal selges.
Blir isåfall mye penger til statskassa dette her da. Se på dette regnestykket:
Byggekost hus A: 4 millioner. Hus B: 4 millioner. Salgsum hus B: Estimert av megler til 9 millioner. (Beholder hus A) Takst på tomt totalt : 4 millioner. (Vi seksjonerer og selger dermed en 1\2 del)
For det første skal jeg betale mva av 8 millioner = 2 millioner til staten.
Så skal jeg betale skatt av gevinsten: 9 mill - 4 mill - 2 mill(1\2 tomteverdi) = 3 millioner i gevinst. 28% av 3 mill = 840.000,-
Nesten 3 millioner kr til staten det! ???
Ikke helt lovlig, men tror det en ganske vanlig måte å gjøre det på
He-he-he, då trur eg at eg melder meg ut av diskusjonen/debatten.....
Nisseland sier jeg bare.
Dette er altså et prosjekt som ville generert masse inntekter til statskassa i form av mva. Det ville bidratt til å opprettholde mange arbeidsplasser for en viss periode, som igjen ville gitt staten skatteinntekter. Og det ville ha skapt nye boliger i en by hvor det er behov for det.
Men neida, man skal ikke ha lov til å tjene penger. Da skal "felleskapet" ha sitt. Så da blir det vel ikke no husprosjekt da. Synd for meg, og synd for Noreg. Lykke til med finanskrisa til alle byråkrater og politikere.
Det som skjer da først er at du vil ha en del kostnader fram til realisasjon av boligen som du selger. Kostnadene og utgiftene fram til dette kan du trekke fra på ligningen som kostander til inntekts erverv. Men dette gjelder slik jeg tolker regelverket bare huset som du selger.
Kostnader knyttet til huset som du fører opp til eget bruk vil ikke kunne føres til fradrag. Dette er ikke urimelig slik som noen har hentydet. Huset vil de facto finansieres av salget av tomt og ny bolig. Dette vil være nytt og inneha en bedre standard enn det gamle. Det synes derfor litt spesielt dersom du skulle oppnå en slik økning i formue uten at dette skulle inntektsbeskattes.
Et annet alternativ er å føre hele prosjektet inn i et AS. Dette medfører riktignok en del administrativt arbeid samt tilgang på kreditt og egenkapital.
Riktignok vil jeg tro at uansett hvordan du innretter deg vil netto gevinst bli mye den samme om du driver prosjektet gjennom selskap eller for egen regning og risiko.
Jeg tror ikke risikoen er så stor for skatt. Trikset er å gjøre ting sent.
Bygg hus på den andre delen av tomten. Når det nye huset er ferdig, selger du det gamle huset ditt og flytter over til det nye og bor der to-tre år. Når du har bodd i det nye huset ditt noe år, selger du det, og flytter videre.
Dermed 0 skatt.
Det er lov å flytte på seg. Å flytte en gang som i dette tilfellet er neppe mistenkelig uansett, har selv gjort det.
Det er fult lovelig å flytte på seg, men man kan risikere å måtte skatte av gevinsten hvis man er så uheldig å støte på en våken likningsfunksjonær. Skattefritaket for salg av egen bolig er ikke tiltenkt utbyggere eller boligspekulanter.
Dette tror jeg går greit å lenge du bor i det nye huset i en del år. Hvis du bor der 12 mnd og selger, så kan det bli gjennomskjæring.
Fristende å si nei, for det kan nok føles slik for de som blir utsatt for det. Men sannheten er nok at det etterhvert har bygget seg opp en lang rettspraksis i bruk av gjennomskjæring. Lang praksis = lov. Tar jeg ikke helt feil er den ulovfestede gjennomskjæringen også nettopp blitt lovfestet. Eller så skulle den bli det snart.
Du går til ligningskontoret, skisserer plan A og ber om en bindende forhåndsuttalelse. Er denne positiv, er det bare å sett i gang.
Er uttalelsen fra LK negativ, legger du frem alternativ B. Er denne positivt, så fint. Er den negativ, ber du om bindende forhåndsuttalelse for alternativ C. Er denne også negativ, hopper du rett til alternativ F for you are fucked og driter i skape verdier for landet.
Trur en bindende forhåndsuttalelse koster ca tusenlappen for privatpersoner.
Lykke til, Legg opp en plan for dette. Før du ber om bindende forhåndsuttalese møter du opp på LK og får en ligningsfunksjonær til å få ting spiselig. Når de har gitt deg råd og du presenterer deres råd og vil ha bindende uttalelse, burde saken være i boks.