26,931    21    2  

Byggegrense, hva kan man gjøre over grensen?

 672     Bergen     0
Jeg har en tomt hvor det er satt en for meg litt uforståelig byggegrense. Byggegrensen i reguleringsplanen går ikke mot vei, men mot et stup. Tingen er at tomten nå er planert og planeringen går godt over byggegrensen. Jeg ønsker selvfølgelig å benytte hele det planerte området, så lurer på hva man egentlig har lov å gjøre over byggegrensen uten å måtte søke dispensasjon?
Jeg må bygge mur/rekkverk langs kanten av stupet, og dette vil ligge utenfor byggegrensen, vil det være noe høydebegrensning på dette?

   #1
 5,337     Tromsø     0
Poenget med byggegrensen er kanskje at de ikke ønsker at det skal bygges noen stygg/høy/dominerende mur, og at terrenget utenfor byggegrensen skal få være som det er?
Signatur
   #2
 1,596     0
Hva når byggegrensen "kapper hjørnet på tomta" og tar med seg et stor jafs av huset i tillegg? Får man da problemer med ombygg/påbygg "utenfor" byggegrensa som grenser mot kommunal gate/vei?
   #3
 483     Eide på Nordmøre     0
Tror ikke du får problemer med ombygging/påbygging utenfor byggegrensa. Den ene gavlveggen på huset mitt ligger innenfor byggegrensa mot kommunal vei, men det hindret oss ikke i å få tillatelse til å bygge på huset i motsatt ende.
Signatur
   #4
 4,148     Oslo Vest     0
Her i Oslo er det ikke mulig å bygge utenfor byggegrensen, og innimellom så er disse grensene satt tilfeldig og skaper store problemer for utformingen av hus.

Det kan søkes dispensasjon fra dette, men siden dette er en del av plandelen av reguleringsplanen og ikke den delen som omhandler høyder, utnyttelse osv er det ofte vanskeligere å få dispensasjon.

Slik jeg oppfatter det klassifiseres et brudd på selve plandelen som mer alvorlig enn høyder og utnyttelse.
Signatur
   #5
 220     Sørlandet     0
Kommunen kommenterte utnyttelsesgraden på tomta mi. Fikk lett dispensasjon for å bygge 3,8 % over graden. Dette ble begrunnet med at tomtene var så store i det feltet at det ansås ikke som noen ulempe. Tomta er rett under 1 mål. Kostet noen tusen den dispensasjonen riktignok. Tror det var rundt 6000,-
Signatur
   #6
 4,148     Oslo Vest     0
Min erfaring er også den at det er enklere å få dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene enn fra selve plandelen, som jo byggegrensene er.
Signatur
   #7
 344     Huset mitt     0
Vi bygget på huset og er nå ca 2 meter utenfor byggegrensa mot komunal vei. Var ikke noe problem med disp fra kommunen på det. Sakbehandlers kommentar når jeg la frem planen var: Det eneste fornuftige er jo å bygge ut den veien, kan ikke se at dette er noe problem.

   #8
 1,596     1
Har nå,vært i møte med byggesaksbehandler i kommunen; i utgangspunktet ikke veldig oppløftende. Eneste mulighet er disp. Har derfor engasjert en dyktig arkitekt på saken (ikke advokat, altså!) for å god "arkitektonisk" løsning + bistand med søknadsprosessen.

Saksbehandler fikk se noen skisser vi har laget, og hang seg veldig opp i en utvendig kjellertrapp som er tenkt bygget utenfor denne berømte byggegrensa. Det var ikke akseptert. Hva er deres kvalifiserte gjetning; trengs det egentlig å søkes om å bygge en liten utvendig kjelletrapp som går ned i terrenget? (Argumentet at denne kommer for nært kommunal vei holder vel ikke; trappen stenger jo ikke for sikten i den kommunale veien/krysset.)

Er det bare å gå i gang med støpinga?
   #9
 878     Sokna, Ringerike     0

Hva er deres kvalifiserte gjetning; trengs det egentlig å søkes om å bygge en liten utvendig kjelletrapp som går ned i terrenget? (Argumentet at denne kommer for nært kommunal vei holder vel ikke; trappen stenger jo ikke for sikten i den kommunale veien/krysset.)

Er det bare å gå i gang med støpinga?


Det kommer vel an på hvor villig du er til å rive den, om kommunen forlanger det. Vil nok anbefale deg å søke. Avstand til vei har ikke bare med sikt å gjøre. Det er for at kommunen skal ha mulighet for utbedring og utvidelse av vei og lignende, uten at de får problemer med bygningene som er ved nabogrensene.

Synd om du bruker mye tid og penger på dette, og så får beskjed om å rive det igjen.
Signatur
   #10
 54     Ørsta     0
Hei. Her kjem eg kanskje til å kuppe tråden, men det er j oså mange som kan litt her, så set pris på innspel. Her er eit kart over tomta mi, og dei stripla linjene er byggegrenser. Tomta er 803m2, og med 4m byggjegrense mot bytet, vert det ikkje mykje igjen å byggje på: 16,3m x 12,1m. Skal eg ha inn ei dobbel garasje, så sit eg igjen med veldig lite.

Er det vanleg å få disp for å byggje utanfor byggjegrensa? Korleis går ein evt fram? Ringjer kommunen?

Mvh
Daniel
Byggegrense, hva kan man gjøre over grensen? - tomt.JPG - denyngregarden
   #11
 992     Østlandet     0

Er det vanleg å få disp for å byggje utanfor byggjegrensa?


Min erfaring er også den at det er enklere å få dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene enn fra selve plandelen, som jo byggegrensene er.


Jeg tror du har svaret der :)

Du vil nok ha stor glede av å ringe kommunen, ja. Det er rart med det, men det er de som bestemmer. Det er kanskje mulig du finner ulik holdning i din kommune enn i Oslo, det er i alle fall lov å håpe.
   #12
 117     Asker     0
Jeg vet ikke hva som er lokale regler der du holder til, men jeg skal bygge i Asker og der må huset være innenfor byggelinjene, men frittstående garasje kan krysse disse uten dispensasjon. Garasjen min kommer 1m fra kommunens vei. Det som selvsagt er litt trist er at jeg da ikke får garasje som er integrert med huset, men man kan ikke alltid få alt som man ønsker seg med små tomter.
   #13
 234     0
Slenger meg på her.

Vil det være mulig å sprenge å grave utenfor bygge grensen, så sant en ikke bygger noe? Tenker da på om det går å lage parkeringsplass, vei til parkeringsplassen eller hage utenfor byggegrensen?
   #14
 24     MidtNorge     0
Sjekk hva andre har fått godkjent (eller tatt seg til rette på og ikke blitt irettesatt) - som er under samme plan og reguleringsbestemmelser. I dialogen med byggesaksbehandlerne er det nyttig å vise til andre som har fått godkjent ditt og datt.

Vi opplevde at naboen søkte nybygg med stor veranda (ikke bakkenær) rundt huset i 1 etg, men fikk først avslag pga utnyttelsesgraden. Neste tegning ble innlevert uten verandaen og ble da godkjent. Verandaen ble likevel satt opp mot slutten av byggeprosessen, men det godkjente kommunen fordi andre og gamlere hus i samme felt også hadde tatt seg til rette med verandaer som gikk utover byggegrenser og/eller bya-begresninger - uten at kommunen hadde slått ned på det.

Presedens er tydeligvis viktig i byggesaker, det kan være nyttig å spille på dette.
   #16
 136     0

Problet er bare at dette er eit heilt nytt felt. Så ingen hus er bygget enda.


Hvis jeg var kommunen ville jeg avslått å gi dispensasjon siden det gir presedens for samtlige eiendommer i planen. Da kan man like gjerne lage ny reguleringsplan for å slippe den ressurskrevende saksbehandlingen av dispensasjoner.
   #17
 234     0
Så tilbake til det som var spørsmålet: Vil det være mulig å sprenge å grave utenfor bygge grensen, så sant en ikke bygger noe? Tenker da på om det går å lage parkeringsplass, vei til parkeringsplassen eller hage utenfor byggegrensen?
   #18
 136     0
På din tomt kan det være at byggegrense er satt for å unngå bygninger som danner silhuett. I de fleste tilfeller gjør byggegrensen at det ikke kan bygges i et bestemt område. Ting som ikke innebærer bygging kan kanskje være tillatt. "Bygging" omfatter alle former for konstruksjoner, normalt også støttemur(forbehold om høyde/lengde). Vei og parkeringsplass vil i mange tilfeller også være omfattet, men det kan komme an på størrelse og karakter.
   #19
 234     0
Ok, så det er ikke kun høyde over bakken nivå som gjelder?
Dersom det er skog og stein som er utenfor byggegrensen. Kan en ikke da felle treene, plannere og bygge en flat parkeringsplass eller blomsterbed?
   #20
 136     1
Høyde er i teorien irrelevant når det ikke skal bygges noe. Høyde/lengde på støttemur, og samlet fjernvirkning spiller imidlertid inn i kommunens vurdering. Estetikk/materialbruk også. Du kan felle trærne og anlegge hage. Planering er i seg selv ikke i strid med byggegrenseregelen, men størrelsen på terrenginngrep kan gjøre at kommunen oppfatter det slik at det er i strid med regelens intensjon. Den finner du i reguleringsplan/planbeskrivelse.