24 688    28    0  

Byggelån: Hvordan komme best ut?

 516     0
Jeg skal snart i møte med banken og da lurer jeg på ett par ting.

Jeg har gratis tomt som er vurdert til 800Kkr ( Kilokroner)
Jeg har ca 450Kkr i "egenkapital" i boligen jeg bor i nå.

Er det mulig å benytte meg av dette som sikkerhet og kan ta opp et vanlig lån på dette beløpet? Deretter å bare betale renter på mitt nåværende lån ( ca 7000 ) og betale renter på det lånet jeg ønsker å få fristilt? dvs at jeg har en smertegrense på ca 16-17000 jeg kan betale i renter frem til ferdigstilt bolig.
Er dette en smart måte å gjøre det på, eller finnes det andre måter som er bedre for meg?

I all hovedsak ønsker jeg meg en minst mulig "oppspart" byggelånspott som har økt mens jeg har bygget.

Har bare satt av 50.000 på budsjettet til byggelånsrenter nemlig.


Signatur

   #1
 997     0
Hvor mye totalt kan du betale i renter? hvor mye skal du låne? Du kan låne opp huslånet på din nåværende bolig med sikkerhet på tomt å verdi på huset, og ta et byggelån på resten, hvis du har en takst på dette som tilsier verdien. Dette kan gi deg noen kr spart på byggelåns utgifter, men 50000,- høres lite ut. Jeg regner med 170000,- i renter i året på 2,5mil i byggelån.
Signatur
   #3
 473     Sola     0
Byggelånsrentene nærmer seg jo 10% nå nominelt. Og godt over 10% reelt. I tillegg er det både depotomkostninger og andre gebyrer.

Så det koster å ha byggelån ja...

150-170 er nok ikke så langt fra sannheten på et 2,5 mill lån, som påløper jevnt over ett år.
   #4
 997     0
Man får en høyere rente på byggelån enn på et boliglån, tillegg får man kvartalsrenter på noen promille. Du betaler kun rente på det beløpet du har brukt, men du må nesten regne 1år på å få huset godkjent og lånet gjort om til boliglån. Hvis vi sier at den totale rentekostnaden utgjør 6% av byggelånet, vil årsbeløpet bli 150000,-
Signatur
   #5
 738     0
Vi har fått vite at vi kan få omgjort byggelånet til vanlig boliglån før huset strengt tatt er helt ferdigstilt. Så lenge det er noenlunde ferdig, og takstmann er å gir en takst som er en viss prosent over det vi tar opp i lån så kan vi konvertere lånet over til vanlig byggelån. Dette kan skje før vi flytter inn i huset. Om om vi bare bruker 6-7 mnd på å bygge så håper jeg at vi klarer å holde oss under 100.000 kr i byggelånsrenter. Noen meninger på det?
   #6
 997     0
Høres kjempe fint ut!!! Men det er ikke vanlig å få byggelånet omgjort så fort. Men da holder nok budsjettet dit Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 516     0
Da kan det kanskje lønne seg etterhvert å fryse det eksisterende lånet mitt, for å så bare betale maksimalt på byggelånet da?
Signatur
   #9
 14     0
Ref. de siste ukers/dagers mediaskriverier om banker, full stopp i nybygging og masse usikre lån. Nå er det kjøpers marked. Bankene er VIRKELIG keen på å få tak i låntakere med sikekr økonomi og mye tryggeht - det siste har i hvertfall du!

Stikkordet her blir forhandlinger. Gå i forhandlinger med banken. Krev. Krev. Krev. Krev bedre betingelser og lavere kostnader.

Bankene er så utolig keene på å fylle opp lånebudsjettene sine om dagen.

Får du nei hos en bank går du videre til neste. Ingen grunn til å stå med lua i handa. Du er kunden og du er en kunde banken vil tjene MYE penger på hvis de gir deg litt extraservice nå i byggefasen!

Lykke til!
   #10
 346     0
Jeg har egentlig lovet å holde meg unna rentediskusjoner etter en "liten" regnefeil i en annen tråd, men jeg vil bare si at om man har litt egenkapital er det fullt mulig å gjøre gode avtaler om byggelån, evt. tidlig konvertering til vanlig boliglån.