#11
 629     Bergen     0
En ny stolpe er betydelig billigere enn en ny nettstasjon, grunnfradraget spiste nok opp hele kostnadden.

   #12
 314     Arendal     0
Hvis kun 3 hus er alt som skal til for å "overbelaste" trafoen er den rimelig tettpakka allerede.

Lukter muffens lang vei dette.
   #13
 435     0

Folk i nærmeste familie bygger et nytt hus i et etablert boligområde. Det er tilsammen tre nye tomter som det bygges på. Strømleverandøren sier at det ikke er nok kapasitet på den nærmeste trafostasjon og at det må bygges en ny. De krever at eierne av de tre nye husene på betale trafostasjonen - ca 70.000 kr hver. Kan dette være riktig?

Etter kontrollforskriften § 17-5 kan nettselskapene fastsette et anleggsbidrag for å dekke
anleggskostnader ved nye nettilknytninger eller ved forsterkninger av nettet til eksisterende kunder. Anleggsbidraget skal sette lik nødvendige kostnader for tilknytningen eller forsterkningen, og kan maksimalt settes til anleggskostnad minus tilknytningsgebyr. Ved tilknytninger i nettet som har ledig kapasitet er hovedregelen at nettselskapene ikke har anledning til å kreve anleggsbidrag. § 17-5 åpner imidlertid opp for at nettselskapene kan fordele anleggsbidrag over tid, men med en tidsbegrensning på ti år.

Gitt at en kunde er eneste bruker og anlegget er dimensjonert etter kundens effektbehov, har han krav på å få anleggsbidraget justert som følge av at kapasiteten til standardkomponentene overstiger hans behov . Dersom det er sannsynlig at det vil komme flere kunder kan anlegget behandles som radielt fellesnett . Når anlegget er et radielt fellesanlegg kan kunden etter § 17-5 dekke en forholdsmessig andel av kostnadene . Med forholdsmessig andel menes at kunden ikke skal belastes kostnader som skyldes at kapasiteten i overføringsanleggene overgår kundens effektbehov.

Etter kontrollforskriftens § 17-5 skal nettselskap på forhånd informere kunden om innkreving av, beregningsgrunnlaget for, anleggsbidraget.