64,285    175    0  

Hus- og Hyttebygging i 2008/09: Begynner leverandørene å mørne ?

 36     0
Nå skjer det store ting i byggebransjen!!

Jeg har mange bekjente som har ledende stillinger innen selskaper som driver med tjenester innen rørlegger, snekker, elektriker, grunnarbeider og murarbeider. Alle melder om det samme: ordrereservene faller som en stein!

Nye boligprosjekter stopper brått opp og det er nesten ikke nye anbud og tilbud å regne på lenger. De jeg snakker med er nå seriøst bekymret for oppdragsmengden de kommende 1-2 årene. De må nå begynne å kutte i arbeidsstabe - dvs. folk må sies opp.

For oss som skal bygge bolig om ikke så lenge er dette meget positivt. Forhåpentligvis blir det slutt på elektrikere, rørleggere og mur-, og grunnarbeidere som FLÅR kundene sine levende - hvis de i det hele tatt GIDDER å regne på jobben for å gi et tilbud!!

Blir moro å se alle de patetiske "fagmennene" sutre i flokk over at det er lite å gjøre. Arbeidsledige snekkere, elektrikere og rørleggere - da blir det nye tider...dere kommer til å by under hverandre i pris på materiell og arbeidstimer !

Vi husbyggere kan endelig få kvalitetsleveranser til NORMALE PRISER på materiell og timer.


Ta en titt på denne artikkelen fra Dagens Næringsliv.
Hvordan er utsiktene for det norske boligmarkedet i 2008?

Vurderer du å kjøpe bolig nå?
Les rådene fra fem finanseksperter DN.no har snakket med.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

- Jeg venter at prisfallet fortsetter, men i et mer moderat tempo enn gjennom 2. halvår i fjor. Boligprisene har steget mye mer enn husleier, inntekter og byggekostnader (i alle fall de langsiktige byggekostnadene). Jeg tror lav rente og rikelig tilgang på kreditt forklarer mye av oppgangen i prisene de siste årene.

- De høye bruktprisene har gjort det svært lønnsomt å bygge nytt, og boligbyggingen har steget kraftig. Når prisene nå faller, er det ikke fordi etterspørselen har falt og økonomien er svak, men tilbudet har blitt for stort og for mange vil selge. Økte renter og en viss innstramming fra bankene vil også føre til at etterspørselen dempes noe i år. Men det er et bra tegn at antallet boliger for salg ikke stiger lenger.

- På lang sikt tror jeg likevel realprisen på bolig vil komme godt ned fra dagens nivå, kort og godt fordi prisnivået er for høyt i forhold til byggekostnadene (som vil komme ned når byggekonjunkturen normaliseres). Kjøp gjerne den boligen familien trenger, men ikke fordi du regner med å bli rik av det.


Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor Markets

- Boligprisene kan teknisk sett sikkert falle med 10 til 20 prosent i løpet av et par år dersom omstendighetene blir stygge nok. Men tror du boligprisene skal falle 20 til 30 til 40 prosent tror du samtidig på et krisepreget scenario for norsk økonomi. Jeg tror heller det er snakk om den egen-genererte dynamikken i eiendomsmarkedet. Man kan ha bygd for mange boliger, fordi man har feilvurdert den langsiktige etterspørselsveksten. Så får du en forventningssvikt slik at de som skal inn, de nekter å kjøpe og leier i stedet, og de sitter på bolig de forsøker å få solgt boligen så fort som mulig fordi de er redd for at det skal falle videre.

- I et generelt positivt makrobilde så sliter jeg med å se at den type tillitssvikt, usikkerhet og uro ikke skal tynge prisene. Nå har prisene falt tre prosent siden slutten av juli. Men det er ikke noe dramatisk i det hele tatt og vi så det sist i 2002, også da under renteøkning. Men den gangen var det vesentlig svakere konjunktur enn det vi har nå.


Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets

- Jeg er ingen boligmarkedsproftet, men for meg ser det ut som at nedgangen skal vare en stund til. I alle fall måneder.


Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank

- Generelt så tror jeg prisene i gjennomsnitt vil vise en vekst fra 2007 til 2008, men jeg tror vi vil se en segmentering. Det skyldes et tilbudsoverskudd. Det er bygget alt for mange små leiligheter i de store byene, og der vil vi få et prisfall. Det kan bli kraftig, særlig for boenheter der det har vært avdragsfrihet og der det har vært fellesgjeld og der rentene begynner å stige både på lånet du har selv og på fellesgjelden din. I tillegg skal man begynne å betale avdrag. Der kan det komme nokså brutale fall.

- Den gode nyheten i boligmarkedet er at entreprenørsiden har begynt å ta signalene. Det er helt bråstopp i nybyggingen. Det gjør at man raskere kan få en balanse balanse i markedet. Men jeg tror det blir et stykke ut i 2008 før man ser den, og det er fortsatt for mange ledige enheter for salg.


Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Markets

- Regner med ca 0-vekst i boligprisene fra 2008 til 2009. Boligbyggingen vil trolig falle.


Kilde: DN

   #2
 2,172     Oslo     0
Dette er kjent stoff for de fleste nå  ;)

Har kontakt med rimelig mange store innen rør, elektro, mur og graving.

De fleste jobber på spreng om dagen og kjører 110% av hva de klarer. De har faktisk så mye å gjøre at de ikke har tid til å regne på nye tilbud/anbud.

Men!
De fleste sier også at det ikke finnes jobber å regne på heller. Nesten total stopp i nye oppdrag og prosjekter. De gruer seg til dagens smekk fulle ordrebok går mot slutten... Flere jeg også kjenner planlegger oppsigelser av rørleggere, elektrikere og utenlandske snekkere (de utenlandske går først pga. lav kvalitet).

I motsetning til "MaxFish" finner jeg liten glede i dette. Synes synd på fagmennene som får lide i tiden som kommer. De "store gutta" bak de store selskapene klarer seg alltid og har tatt ut pen gevinst allerede.

Men, det blir spennende å se hvordan dette går...  Jeg håper for min del dette betyr at kvaliteten på arbeidet som utføres på vårt hus blir høyere som følge av at alle bransjer igjen blir litt mer opptatt av kundeservice, kundetilfredshet og skikkelig håndtverk.
   #3
 276     0

Flere jeg også kjenner planlegger oppsigelser av rørleggere, elektrikere og utenlandske snekkere (de utenlandske går først pga. lav kvalitet).


Det er vel ikke slik at kvalitet på håndverk er bestemt av nasjonalitet? Det finnes vel gode og dårlige håndverkere både fra Nord-Odal og fra Karachi?  Wink Det er vel heller slik at de som kom sist inn går først ut når ordeboken er tom.

Men, det blir spennende å se hvordan dette går... 


Jeg skal bygge i år og har ennå ikke skrevet under på en eneste kontrakt. Rett og slett fordi håndverkerne jeg har tilbud fra aldri har hatt tid til det. Og jeg har ikke presset på heller. Jeg selger egen bolig (Oslo sentrum vest) først slik at jeg vet hva jeg har å rutte med før vi går i gang. fraviker prisen jeg får fra prisnivået på tilsvarende boliger i fjor, vil jeg også argumentere for prisreduksjon i kontraktene jeg inngår også. Jeg er livredd for å komme i en situasjon hvor prisen på nybygget er høyere enn taksten jeg får.
   #4
 38     0
Vel, jeg tror det står mye riktig i denne tråden!
I dag opplevde jeg noe HELT merkelig!!!!

Vi har i lange tider forsøkt å innhente tilbud fra rørlegger, elektriker, murer, graver og flislegger. Nesten ingen har tatt seg bryet med å svare i det hele tatt. Rett og slett ufin kundebehandling!

Når vi har purret opp svar og pushet på skikkelig har vi nesten bare blitt bedt om å ryke og reise av fagfolka. De har bare ledd hånlig i telefonen og forteller at de har altfor mye å gjøre. Derfor har vi latt tiden går og ikke tenkt mer over saken. Vi har god tid før det er byggestart.

MEN NÅ!
Den siste uken har jeg blitt oppringt av 3 elektrikere og 2 rørleggere som PLUTSELIG ønsker å gi tilbud. Jeg spurte om de hadde fått stopp i ordreboka - og svaret var definitivt JA!

Plutselig var tonen en helt annen - de skulle gi gode priser både på arbeid og på materiell.

Skjer det noe i markedet nå - YES!
   #5
 276     0
Da må den siste rørleggeren jeg henvendte meg ikke ha fått det med seg at tidene snur. Jeg henvendte meg fordi jeg synes det forrige tilbudet jeg fikk var i drøyeste laget (bad+bad+vaskerom+kjøkken+vannbårenvarme=435 tusen). Etter utallige purringer fikk jeg omsider tilbudet. 650 tusen. Og her var ikke en gang energibrønnen inkludert. Enkel standard. Jeg skal helt klart ikke inngå håndverkerkontraktene før jeg har solgt min nåværende bolig. Selv om det fører til forsinkelser.
   #6
 2,172     Oslo     0
Denne artikkelen i Aftenposten bekrefter langt på vei mine personlige mistanker om hva som er i ferd med å skje i boligmarkedet.

I Oslo er det nå full stopp i byggeprosjekter, og de som er ferdig bygget står usolgte.
I mitt nabolag er det boligkomplekser med ca 900 nybygde leiligheter som står usolgte.

Snakket med en i PBE i dag. Antallet nye store prosjekter som meldes inn for behandling er stoppet helt opp. Da er det kanskje håp for min byggesøknad etter hvert som byggesaksbehandlerne får mindre å gjøre.  ;D 
   #7
 26     Trysil     0
Det er slik jeg ser det INGEN tvil om hva som skjer i boligmarkedet og spesiellt markedet for nye boliger.

Snekkere, murere, blikkenslagere, rørleggere, elektrikere og arkitekter går nå harde tider i møte. De fleste er fullbooket frem til høsten og jobber dag og natt for å levere. Omsetningen og fortjenesten er meget god - kundene betaler gildet.

Jeg jobbet frem til nå i Bravida (kalkulatør/prosjektleder) og vi opererer innenfor de fleste fagområder. Ordrereserven er derimot null og det er total tørke i nye anbud å regne på. Krise!

Byttet jobb for 2 mnd siden og det er nøyaktig samme tilstand i det selskapet jeg nå jobebr for. Har mange bekjente i ulike deler av byggebransjen som jobber i det sentrale østlandsområdet. Stikkord: Oppdragstørke.

Min nye arbeidsgiver har gitt meg beskjed om at alle nye anbud som beregnes, og med oppstartsdato etter fellesferien 2008, legges med en ny kalkyle. Den er latterlig lav! Dette gjør selskapet for å forsøke å forhindre oppsigelser av dyktige fagfolk.

Nå går etterspørselen ned og da følger prisen ned også.

   #8
 52     0
Det samme er tilfellet her i Ålesund. Jeg har noen klienter innen byggebransjen som jeg har en løpede dialog med. For få måneder siden hadde de ikke engang tid til å vurdere å ta jobber for småkunder. De har hatt nok med å holde styr på de store prosjektene. De har også mer enn nok å gjøre i hele 2008. Men etter det: Nix nada. Det er full tørke på planlagte byggeprosjekter mot privatmarkedet for neste år. Ikke en ting å regne på. Den vanvittige kapasiteten som er kommet etter flere år med euforiske tilstander i boligmarkedet må bygges ned, og vinteren og våren 2009 kommer til å gi et blodbad innen byggebransjen. Mitt råd er derfor: Ikke lag noen prisavtaler med levering i 2009. Da blir det kjøpers marked
   #9
 1,292     Ålesund     0
Resultatet blir forhåpentligvis (og sannsynligvis) at en også får vekk endel useriøse aktører i bransjen.. Har blitt altfor mange av dem nå de siste par-tre årene, og det går alltid ut over kvaliteten... Synd men sant..
   #10
 342     0
men da får vel avgifts partien og svirre valg viljen sin da. Normenn har det for godt sier dem og prøver selvfølgelig å ødlegge dette med økte skatter og avgifter, så kommer nedturen med økt arbeidsledighet, høy rente, fallende bolig og fritids eiendommer. så går vi på ræva igjen. det er bare å gratulere dagens regjering. men jeg har ikke noe tro på lavere hus priser med det første.. luxus eiendommer går først da folk må ha en plass og bo og vil beholde hjemmet sitt..

Vi kan vel heller ikke forvente at folk jobber gratis i bygge bransjen, experter spår jo også tidens lønns vekst for nordmenn. Så om boligprisene flater ut nå + økt lønn så vil jo faktisk det bety at en eiendom vil faktisk være 10 % billigere 01.01.2009 enn det var for 1.5 år siden.

Produkter som faktisk må kjøpes inn til å bygge hus vil neppe bli billigere med årene. alt blir jo dyrere uten om enkelte korreksjoner eller åssen det skrives.