11,562    10    0  

Kan vi bli fritatt for opsjonsavtale?

 39     0
Hei, jeg henvender meg til dere for å få litt flere meninger om en juss sak :)

Vi har/ har hatt en opsjonsavtale på en tomt vi har hatt lyst til å bygge på. Ting har skjedd så vi ikke har råd til å fortsette det prosjektet. Opsjonsavtalen har gått ut på at vi vil kjøpe tomten til avtalt pris hvis vi får godkjent en dispensasjonssøknad på den. Avtalen sier sånn høvelig ordrett at "kjøper påtar seg arbeidet og kostnadene knyttet til offentlige godkjenninger".

Hvordan skal man tolke det? Det er en opsjonsavtale, men er vi forpliktet til å gå gjennom med selve søknaden? Det er jo ikke i vår interesse å fortsette en dispensasjonssøknad skrevet på personlige vilkår og ønsker når vi ikke lengre har mulighet til å gjøre noe med tomten.

Dispensasjonssøknaden er allerede trukket fra kommunen, og kommunen har uoffisielt uttalt at den aldri hadde blitt godkjent.

Kom gjerne med kommentarer og synspunkter Smile

   #1
 681     Bergen     0
En opsjonsavtale går jo ut på at NÅR/OM man skal bruke tomten, skal den bedriften benyttes. så regner vel med at dere bare kan utsette det?

Hvis det inngår en tidsavtale som bestemmer et tidsintervall på når det må bygges må det følges, evt ta kontakt med bedrift og spørre om utsatte frister. I værstefall må dere vel kanskje selge tomten?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 39     0
Hei, ja vi har en kontrakt. Opsjonsavtalen sier alt. Ordlyden som jeg mener er viktig er nevnt i første innlegg. Den kan kanskje tolkes på flere måter?
   #4
 68     Ålesund     0
En opsjosavtale må tolkes som en avtale basert på at partene i avtalen forplikter seg til å gjnnomføre de avtalte forhold med et visst forbehold. Det ligger i avtaleforholdet et det skal være basert på at forutsetninger som ligger utenfor avtalepartenes kontroll må kunne gjennomføres for at avtalen skal kunne forplikte avtalepartene.

Hvis de avtalte forhold ikke lar seg gjennomføre på grunn av bl.a manglende myndighetsgodkjenning, bør avtalen kunne heves ensidig av en av partene. Slike avtaler bør alltid ha bestemmelser om hva som skal skje hvis ikke de avtalte forhold lar seg gjennomføre av utenforliggende grunner.

Jeg oppfatter en opsjonsavtale som en ensidig rett på dine hender. Men avhengig av ordlyd kan den også forplikte deg. Hvis de avtalte forhold lar seg gjennomføre har du en rett til å kunne gjennomføre avtalen. Forutsetningen må være at du har gjennomført dine forpliktelser.

Har du forresten tatt opp med din avtalepartner om han/hun vil løse deg fra avtalen? Hvis det er greit kan du jo få den hevet, men gjør det skriftlig.
   #5
 22,342     Akershus     0

Opsjonsavtalen har gått ut på at vi vil kjøpe tomten til avtalt pris hvis vi får godkjent en dispensasjonssøknad på den. Avtalen sier sånn høvelig ordrett at "kjøper påtar seg arbeidet og kostnadene knyttet til offentlige godkjenninger".

Hvis det er en opsjonsavtale kan du trekke deg. Jeg vil tolke det slik at du må betale for godkjenning og ta risikoen for at det kan gå skeis. Hvis det da virkelig er en opsonsavtale kan du trekke deg og da behøver du ikke å gjøre dette. Du er da ikke kjøper.

Er det en salgsavtale der du har sagt at du kjøper tomten på betingelse av at søknad går igjennom kan det være at du ikke kan trekke deg. Derfor må jeg se hele avtaleteksten før jeg kan uttale meg.
   #6
 68     Ålesund     0
Er det en salgsavtale der du har sagt at du kjøper tomten på betingelse av at søknad går igjennom kan det være at du ikke kan trekke deg. Derfor må jeg se hele avtaleteksten før jeg kan uttale meg.

Enig. Den aktuelle avtaleteksten og avtalens form må frem før man kan være konkret.

"kjøper påtar seg arbeidet og kostnadene knyttet til offentlige godkjenninger".

Dette innebærer bare at du evt må søke om tillatelse til deling og evt søknad om byggetillatelse mv, eventuelt med hjelp fra andre. Og i tillegg ta omkostningene. Kan ikke se at det binder deg på annen måte.
  (trådstarter)
   #7
 39     0
Hei, takk for svar. Det er helt klart i teksten at jeg ikke trenger å kjøpe selve tomten, så det er jeg ikke bekymret for. Men som opsjonsavtalen er skrevet kan det tolkes slik at jeg hvertfall er pliktig til å søke. Skal få noen til å se på den, takk for innspill Smile

   #8
 802     Akershus     0
Kan du ikke bare sende en "dårlig" søknad som ikke blir godkjent   Wink
  (trådstarter)
   #9
 39     0
Ja, det er selvfølgelig ingen problem, jeg har fått uoffisiell beskjed om at søknaden uansett ikke blir godkjent. Det er bare dyrt å sende en disposisjonssøknad Smile
   #10
 476     0
Det er veldig enkelt for en kommune å uttale at de ikke hadde godkjent den. En annen sak er når de må saksbehandle dette. De har jo et regelverk å forvalte, og er ikke søknaden behandlet i henhold til dette er det neste instans som tar tak i dette, antakelig fylkesmannen?

Jeg søkte dispensasjon på størrelse og høyde. Når jeg snakket med kommunen var de ikke så veldig positive, men da saken ble behandlet gikk det 2 mnd så var alt i orden.