#11
 3,216     0

Å tenke på ulovlig utleie og gjøre alt for å unngå å følge reglene ..... sier vel sitt...

På et vis, men jeg kan nesten skjønne det litt, grunnen til at jeg sympatiserer er at jeg selv er inne i en prosess med å søke bruksendring av kjelleren, da vi vil innrede den til eget bruk. Kommunen er ganske seig å ha med å gjøre, synes ikke de legger så godt til rette for oss som ønsker å gjøre det på riktig måte.

   #12
 3,216     0

spiller ingen rolle om det har vært snusk med utleiedelen... du har inngått en avtale med forsikringsselskapet som er på feil premisser og som ikke er etter de gjeldende forskrifter... Det blir ansett som forsikringsjuks og man får dermed avkortning....  Premien ER større om du har utleieleilighet... Dersom du forteller dette til forsikringsselskapet hjelper det lite når du skal få penger tilbake for opbyggingen dersom kommunen ikke har den samme informasjonen i sine papirer.... Man vil uansett sitte med skjegget i feil postkasse...


Det er ingen automatikk i avkortning på forsikring bare fordi man jukser. Feks får du ikke avkortning med timmet moped om ikke ulykken har noe med trimmingen å gjøre. Man kan vel få en avkortning om man oppgir falsk informasjon som gjør premien lavere enn den skal, men dette har jo i utganspunktet ikke noe med om uteleiedelen er lovlig eller ikke, bare med om du faktisk oppgir den delen av huset.
   #14
 3,955     0


Premien ER større om du har utleieleilighet...
I mitt selskap gjelder det kun hvis man leier ut mere enn halvparten.


Hvilket selskap er det da? Har gått gjennom vilkårene for de 7 største selskapene i landet, og alle har økt premie ved utleie.... Dette pga større risiko...

Det vil uansett bli en kjempesmell for eier dersom det viser seg at vilkårene er i uoverenstemmelse med gjeldende forskrifter...
   #15
 22,342     Akershus     0
Det jeg tenker på er der man leier ut mere enn halvparten av det huset man bor i.

Det med økt risiko sier noe om hvor dårlig man tar vare på noe man ikke eier.
   #17
 22,342     Akershus     0
For forsikringsselskapet er det utleiebiten som er viktig. Med resten av informasjonen lik var det nesten dobbel pris ved utleie over 50%

   #18
 87     Sørlandet     0
Skjønner meg ikke helt på definisjonen "lovlig utleie enhet". Hvis du har beboelige rom i boligen din så må du da kunne leie ut disse. Du har jo tross alt selv bodd i bygget og er fornøyd. Så jeg vil tro du kan pusse opp kjelleren og leie den ut.

Jeg har snakket med Gjensidige om husforsikring for hus som er utleid. Fra gjensidige fikk jeg opplyst at egenandelen var låst til 6000kr, ellers var forsikringen lik vanlig husforsikring.

Jeg var spesielt interessert i å høre hvordan leietaker var sikret gjennom en slik forsikring ved en eventuell brann. Og de er sikret bosted i samme område mens boligens settes i stand igjen, akkurat slik man selv er i egen bolig med vanlig husforsikring.
Lykke til
   #19
 392     Akershus     0
Når ble disse reglene innført? Trodde man fint kunne leie ut hybel/sokkel/soverom/ uten noen form for godkjenning.
Jeg kjøpte hus i 2006, der leieboeren i sokkeletagen fulgte med på kjøpet. Kjellern på det huset har vært leid ut så lenge jeg kan huske. Hvor kan man sjekke at boligen er godkjent til dette?

   #20
 433     Østfold     0
Her er litt info som er relevant, fra "700.603 Utvidelse og ombygging av småhus"
Dette er krav som alle må forholde seg til. Om man ikke kan dette, må mas selvsagt søke hjelp opg bistand fra fagfolk. Som vi alltid gjør. :-)

12 Teknisk forskrift til pbl – TEK
Forskriften gir konkrete funksjonskrav til bygninger.
I forbindelse med utvidelse eller ombygging må en ta spesielt hensyn til kravene til:
– Brukbarhet: romstørrelse, høyder i rom, trappeutforming og dagslysbehov
– Sikkerhet i bruk
– Bæreevne
– Sikring mot fukt: drenering, våtrom, byggfukt og kompliserte takformer
– Lydisolering: golv og skillevegger mellom boenheter skal lydisoleres, se Byggdetaljer 522.511 Lydisolerende trebjelkelag, 524.321 Lydisolasjonsegenskaper til innervegger og Byggforvaltning 722.512 Lydisolering av trebjelkelag i eksisterende bygninger. Det er ikke krav om lydisolering innen en boenhet, men man bør vurdere redusert lydoverføring, se Byggforvaltning 724.523 Forbedring av lydisoleringen i vegger.
– Ventilasjon
– Brann: Hver boenhet (og ev. rømningsveier) skal være en egen branncelle, også nye boligrom i eksisterende loft eller kjeller, se Planløsning 321.075.
Veiledningen til TEK gir nærmere forklaring på kravene og anvisning for hvordan kravene kan tilfredsstilles, gjennom løsninger i veiledningen eller med henvisning til annen faglitteratur, bl.a. Byggforskserien.