#11
 194     Ålesund     0
Slenger meg på det Kjersti sier her.

På meg virker det som om du vil komme i gang så fort som mulig, men også jeg anbefaler dere å bruke litt tid på selve tegneprosessen og vurderinger av ulike  løsninger. Noen er gode og dyre, andre er gode og rimelige. Flere har med stort hell brukt oss på forumet og fått gode tilbakemeldinger som har gitt funksjonelle og fremtidsrettede løsninger. Kan selv bekrefte at en stirrer seg blind på sine egne tegninger og hjelp utenfra fra noen som har vært gjennom det samme er da veldig bra. min erfaring så langt har vært at arkitekter, snekkere, elektrikere osv. gjerne sier: alt er mulig! De vil ikke havne i unåde og vegrer seg derfor for å "mene noe" om dine løsninger.

Et annet moment er at endringer dere ønsker blir eksponentielt dyrere jo lenger ut i byggeprosessen du har kommet. Å flytte en vegg på en skisse koster 0,- Å flytte en vegg når snekkerelaget allerede har satt den opp - x antall tusen.

Om alt er gjennomtenkt og dere er sikre på hvordan rommene skal bli (med innredning, belysning, nettverk, oppbygging av vegger, kjøkken, vasker osv. osv. osv.) vil det bli lettere for arkitekt å bistå i utarbeidelse av materiallister, arbeidstegninger m.m. som gjør at en byggmester bestiller og utfører arbeidet sitt riktig første gangen.

Forstår dere vil i gang raskt, men bruk tiden godt - så slipper du å ergre deg de neste 30 årene for et valg som ble tatt fordi en ønsket å begynne byggingen med en gang.

  (trådstarter)
   #12
 811     Tromsø     0
Takk for mange gode svar og tilbakemeldinger!
Har vært i kontakt med noen arkitekter i nærområdet og alle konkluderer som dere at man ikke må stresse denne fasen. Er veldig klar for å planlegge huset så perfekt som mulig, i den grad man har evne til å forutse sine behov om 5år, 10 år , 15 år etc... Og at ting tar tid! Det er selvfølgelig bra å la prosessen ta litt tid, slik at planene kan modne litt.
Eneste grunnen til at vi har det litt travelt, er ønske om tett bygg før vinteren. Men forstår det slik at det kan bli vanskelig uansett ??? Hvis man ikke går for elementbygg?

En av arkitektene nevnte at man også kunne sende skisser av huset på et tidlig stadie til entrepenører og be om ca pristilbud. For å se om det på et tidlig stadie i det hele tatt var realiserbart. Og så senere evt utarbeide anbudsdokumenter, og innhente anbud. Noen tanker rundt dette?

Takk for alle svar! Det er en komplisert prossess når man ikke har gjort det før! Og forumet er jo utvilsomt til både inspirasjon og hjelp!
   #13
 323     0

Eneste grunnen til at vi har det litt travelt, er ønske om tett bygg før vinteren.

Hus blir bygget i forskjellige stadier året rundt, ikke bekymre deg for at du MÅ ha tett hus før vinteren, konsentrer deg heller om å få tegninger på plass og prosjektering gjennomført. Entrepenører du engasjerer skal også ha ledig kapasitet, og det er det ikke sikkert de har akkurat på det tidspunktet du vil. Ta det med knusende piano.


En av arkitektene nevnte at man også kunne sende skisser av huset på et tidlig stadie til entrepenører og be om ca pristilbud. For å se om det på et tidlig stadie i det hele tatt var realiserbart. Og så senere evt utarbeide anbudsdokumenter, og innhente anbud. Noen tanker rundt dette?

Mange vil si til deg "det er bare å hente priser på det, og hente priser på det". Det å utarbeide et anbud er en god del jobb (avh av hvor nøyaktig entrepenøren velger å gjøre det), og han vil helst at det er en fair sjanse for å få jobben. Det er sjelden slik at du bare kan be om en pris så får du et komplett tilbud 2 dager etter. Finner du noen entrepenører som er villig til å gi deg et "anbud-light", så kan du jo kanskje gjøre det sånn.

IMHO burde du heller holde kontroll på størrelse, kompleksitet og fordyrende elementer mens tegningene blir utarbeidet. Alt blir dyrere enn du tror. Hust kr/kvm BRA "tommelfingerregelen" jeg viste til over (mange vil sikkert protestere, men jeg mener at dette er et godt utgangspunkt). Når du har spikret tegninger, så kan du jo heller sjonglere med egeninnsats, prosjektering, og ikke minst materialspesifikasjon for å få budsjettet til å gå i hop. Er det kjeller/sokkel (eller loft), kan du kanskje vente med innredning her? Kan bad nummer 2 kanskje vente til senere? Er det noen rom som ikke trengs å innredes med en gang? Kanskje vente med å borre eller kjøpe L/V pumpe og heller fyre med kolbe noen år? Vente med peis/ovn/pipe?

Hvis du velger en rimeligere (og som oftest mindre vedlikeholdsvennlig fasade), så kan du kanskje øke størrelsen på boligen - hvis størrelse er en prioritet? Det er mange valg, og man kan kompensere. Må du ha Drømmekjøkken med Miele hvitevarer til 350.000, eller greier du deg med IKEA kjøkken og whirpool hvitevarer til 70.000? Gitt et endelig budsjett er det mange (kjipe) valg som må tas.

Og til slutt smeller budsjettet gjerne med minst 10%, uansett hvor bra forarbeide du har gjort!

Bdusjett er og blir en fantastisk vanskelig øvelse, og den fulle sannhet har man bare når regnskapet er på plass i etterkant av prosjektet.

Vi er snart ferdige med vårt prosjekt, og slik kom våre budsjettkategorier ut i forhold til totalpris:

Prosjektering 1.6%
Grunnarbeider 5.6%
Murerarbeider 13.2%
Tømrerarbeider 29.3%
Sanitær 3.3%
Oppvarming 6.9%
Elektro 7.8%
Malerarbeider 2.1%
Ventilasjon 3.6%
Teknisk 0.2%
Vinduer 5.4%
Belysning 0.4%
Peis 0.5%
Overflater 5.1%
Rekkverk 0.5%
Innredning 1.7%
Montering 0.1%
Dører 2.5%
Trapp 3.2%
Utstyr 1.7%
Data 0.0%
Audio/Video 0.5%
Møbler 0.0%
Diverse 0.0%
Gebyr/avgift/for 1.8%
Drift 1.6%
Kapitalkost 1.4%

Det er sikkert ikke norm, men gir en idé om hvor landet ligger.

Signatur