5,027    7    0  

Selvstendig næringsdrivende utbygger: Hva med evnt. reklamasjon

 14     Sunnmøre     0
Er i gang med forberedelsene til å bygge bolig. Prosessen med å bygge nytt er ny for meg så en del spørsmål melder seg.

Måten vi går frem på er at han som eier tomten også vil stå som utbygger. Han driver ikke noe AS, men har et par snekkere i sving for seg, som er selvstendig næringsdrivende
Referansene vi har på han er meget gode. Ved siden av å bygge boliger er han byggteknisk taktsmann i et forsikringselskap, så kvalifikasjonene skulle være i orden.

Men en leser jo så mangt angående feiloppførte boliger, senskader etc.. Hvordan vil eventuell reklamasjon fra vår side stille seg ang feil som ikke blir oppdaget før etter f,eks et par år?
Må den som er byggansvarlig ha forsikring, eller må vi i et gitt  tilfelle kreve utbygger personlig?
I det hele tatt hvordan går en frem i en reklamasjonsak der det er selvstendig næringsdrivende som har utført arbeide i en bolig? Det vil jo i mange tilfeller gjelde både murere, elektrikere, rørleggere o.l?


   #1
 1,333     Bergen     0
Det er ikke noe vesensforskjell på et AS og en med kontoret i baklomma i slikt tilfelle som du tenker deg. Som selvstendig næringsdrivende kan en risikere å stå ansvarlig med hele sin privatøkonomi i tilfelle fx tap i en erstatningssak, mens et AS med 100.000 i aksjekapital ikke kan trekkes til ansvar utover de verdiene som selskapet innehar. Unntaket "kan" være i saker der det bevisst er gjort grove overtramp - der daglig leder eller styreformann privat kan bli trukket til ansvar for det som er gjort - eller utelatt.

Men dette blir vel uansett en avsporing i forhold til det du tenker. Skal en være mest mulig sikker så er gode referanser fra den som utfører viktig, en klar avtale før oppstart samt at du selv har forståelse for det som står i denne, er like viktig. At selskapet har god økonomi er selvfølgelig et stort pluss, men siden pris som regel teller med så må de selvstendige og mindre firmaene også kunne få jobbe uten å stille milliongarantier på forhånd. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     Sunnmøre     0
Takker for svar!

Mer eller mindre som jeg tenkte altså.
Så selvstendig næringsdrivende har ikke noen ansavarsforsikring eller lignende...

På den annen side da,  om en har et AS til å sette opp hus for seg, og de går konkurs eller legger ned etter at bygget er ferdig, står en da uten reklamasjonsmuligheter?

Skjønner at det er satt litt på spissen, men det er greit å vite.
Viser bare viktigheten av å skrive vanntette kontrakter og å følge opp byggeprosessen på en god måte.
   #3
 147     Telemark     0
Jeg hadde en tomannsbolig som etter 3,5 år viste seg hadde feil med grunnarbeidene. Totalentrepenør (AS) og gravefirma(AS) var konkurs. Vi fikk ikke noe erstattning fra de. Dette var en komplisert sak med noe eierskifteforsikring etc. men hadde jeg bodd i huset da skadene kom frem hadde jeg fått dekket det av forsikringen.
   #4
 1,333     Bergen     0

Mer eller mindre som jeg tenkte altså.
Så selvstendig næringsdrivende har ikke noen ansavarsforsikring eller lignende...



Du kan stille krav om forsikring til både selvstendige og et AS - slik forsikring er som regel en fordel for firmaene selv. Men med mindre du krever at et beløp av byggesummen skal stå inne hos deg en viss tid - fx 3 mnd - etter at bygget er ferdigstilt, så har ikke nødvendigvis selve forsikringen noen praktisk betydning etter dette. En selvstendig næringsdrivende kan gå konkurs likeså et AS. Men på veien dit kan du gripe mye lengre inn i privatøkonomien til en selvstendig enn til de ansvarlige for et AS. Et AS har absolutt en fordel ang begrenset ansvar, ryddigere forhold til ansatte osv, men så var det dette med kapital for å komme i gang, da. Mye lettere å stille med hammer og sag i en bærepose, ja.

Så kan en jo slenge på at det er alt for enkelt å starte firma med bare 100.000 uten noe mer kompetanse og forståelse av det å drive næring. Men det får komme opp i en annen tråd... Smile
Signatur
   #5
 489     Oslo     0
De fleste seriøse selstendig næringsdrivende har ansvarsforsikring. Forsikring som dekker inntill 10 mill. Går et AS konkurs vil det være mange kreditorer som vil legge inn ett krav lenge før deg, og du vil etter all sannsynlighet ikke ha noe å hente hos ett AS. Ett enkelmannsforetak(Enk) er ett personlig firma, dermed vil det kunne fremmes krav selv etter konkurs. Lite sannsynlig å få noe her heller da de gjerne går personlig konkurs også å ikke sitter igjen med noe.

Det er ikke noe vesensforskjell på et AS og en med kontoret i baklomma i slikt tilfelle som du tenker deg. Som selvstendig næringsdrivende kan en risikere å stå ansvarlig med hele sin privatøkonomi i tilfelle fx tap i en erstatningssak, mens et AS med 100.000 i aksjekapital ikke kan trekkes til ansvar utover de verdiene som selskapet innehar. Unntaket "kan" være i saker der det bevisst er gjort grove overtramp - der daglig leder eller styreformann privat kan bli trukket til ansvar for det som er gjort - eller utelatt.
  Daglig leder el styreformann kan holdes til ansvar dersom de har vært grovt uaktsomme i forhlod til betaling av skatt, moms, feriepenger mm. Noe som gjerne fører til en konkurskarantene. De verdiene selskapet har vil i flesteparten av tilfellene firmaet går konkurs, forlengst være borte. Mener du att alle selvstendig næringsdrivende har kontoret i baklomma?? At de ikke har ett kontor, regnskap, regnskapsfører?? En fordel med begrenset ansvar taler til fordel for firmaet og personene som driver det. Hva er det som gjør at ett AS har ryddigere forhold til  f.eks ansatte? De som driver ett Enk. har mye mer å tape om noe skulle gå galt, som f.eks konkurs. Mange av disse firmaene som er vel så seriøse som AS firmaer. Slik byggebransjen har vært nå har det blitt ett hav av useriøse aktører, både As og Enk. Gå inn i brønnøysundregistrene å se når firmaet ble opprettet og hvor lenge de har drevet. Mange "lykkejegere" som har startet firma siste to år for å utnytte seg av muligheten de har hatt frem til nedturen i byggebransjen. I løpet av des 08 og jan 09 har over 800 firmaer gått konkurs, ikke bare i byggebransjen vel å merke men veldig mange er innen bygg og anlegg.

Er litt avsporing. Men noe av det som er skrevet tidligere i tråd kan fort feiltolkes og er til dels galt/mangelfullt beskrevet.

Siden det allerede har kommet opp i denne tråden at det er alt for enkelt å starte firma med bare 100.000,- uten noe mer kompetanse og forståelser av det å drive næring?? Ser ikke helt poenget ditt her? Hva slags kompetanse og forståelse skal man ha utenom yrket man har. Er derfor AS har krav til regnskapsfører og revisor så det sikrer att firmaet blir drevet i henhold til lov å forskrifter. VELDIG mange Enk. bruker også regnskapsfører.

Håper dette har gitt deg noen flere svar. Slik du beskriver firmaet hadde jeg personlig ikke hatt noen betenkligheter med å bruke dette. En annen ting som kan være værdt å ofre en tanke er att ett Enk har mye mer å tape ved konkurs og evt. reklamasjon, så de ofte sørger for å gjøre ordentlig arbeid med en gang. 
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 14     Sunnmøre     0
Takker for utfyllende svar!
Greit å få nogenlunde sikten på hvordan ansvarsforhold fungerer i byggebransjen.


   #7
 1,333     Bergen     0

Hva slags kompetanse og forståelse skal man ha utenom yrket man har. Er derfor AS har krav til regnskapsfører og revisor så det sikrer att firmaet blir drevet i henhold til lov å forskrifter.


Etter det jeg vet så er det ikke noe krav til regnskapsfører i et AS, kun til regnskapsførsel. Revisor er det imidlertid krav om og det samme gjelder enkeltmannsforetak - når omsetningen overstiger 5 mill. Poenget mitt ved å nevne baklomma var bare for å sette tingene på spissen ved å ta med et ytterpunkt. Ang. kompetanse til å drive næring - forretningsvirksomhet - så er det massevis av eksempler på at faglig kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen med god økonomisk styring/god bedriftskultur. Jeg mener at det er alt for enkelt å kunne starte opp firma i dag uten at der stilles krav på dette området. Idéelt sett skulle der vært et apparat som hjalp frem folk som ville starte opp - fx innen byggfag. Her burde det offentlige, finansinstitusjoner og interesseorganisasjoner spilt en mye mer tilretteleggende rolle for at nye foretak skal få en god start. - Men dette var et svar til hermanbore på spørsmål som ble stilt i denne tråden. Går vi videre med dette så bør det vel skilles ut som en egen tråd; fx: "Starte egen virksomhet".
Signatur