11,270    10    0  

Spørsmål om mønehøyde i forhold til planert terreng

 30     0
Maks mønehøyde hvor jeg skal bygge er 9 meter fra ferdig planert terreng.
Hvor jeg tenker å plassere huset nå vil noe av huset ligge under eksisterende terrengnivå og noe over. Huset har mønehøyde 8,8 meter og ved planere terrenget litt opp på ene siden(vist på bildene) så regner jeg med huset vil kunne bli godkjent. Det skal vel mer fyllmasser til før en kan si at en jukser seg til et høyere hus. Det vil bli full kjeller under bakkenivå.

Jeg tenkte å koble til en garasje integrert med kjelleren under og med terasse oppå. Dette er hvor terrenget heller nedover(se bildene). Tenkte å planere helt opp inntil husets 1. etg foran og planere noe mer opp på garasjens ene side maksimalt 2,5 meter ut i fra eksisterende terreng da terrenget heller nedover her(må søke dispensasjon for å fylle opp over 1,5 meter tettbygd strøk). På andre siden vil det meste av garasjen ligge under eksisterende terrengnivå.

Spørsmålet er da hvordan en skal regne ut mønehøyde til huset ut i fra det planerte terrenget når en har et slikt tilbygg på ene siden og hvor en altså ikke har fylt opp på ene siden av tilbygget(garasjedøren). Skal en ser bort i fra garasjen og kan se på terassen som ligger på toppen av garasjen inntil huset som ferdig planert terrengnivå? Noen som har fasitsvar her? Smile

Spørsmål om mønehøyde i forhold til planert terreng -  - stigjeSpørsmål om mønehøyde i forhold til planert terreng -  - stigje

   #1
 1,463     Harstad     0
Mønehøyden gjelder fra gjennomsnittlig planert terreng. Da mener jeg at det er lik situasjon for begge skissene ovenfor. Dette skal fremgå av fasadetegninger på søknaden. Alternativt kan kotehøyde på ferdig gulv benyttes. Uansett er det en totalvurdering kommunen gjør med hensyn på mønehøyde i forhold til reguleringsplan, men også bygningens høydeplassering i forhold til området rundt.
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Mønehøyden gjelder fra gjennomsnittlig planert terreng.


I reguleringsplaner kan det være begrensning på gjennomsnittlig mønehøyde eller maks mønehøyde. Her virker det som om TS har en begrensning på maks, ikke gjennomsnittlig. Det er i så fall en sterkere begrensning.

Det kan derfor virke som om den første skissen vil være et brudd på reguleringsbestemmelsene. En telefon til kommunen burde gi en grei avklaring. Eller kanskje en mail; skissene illustrerer problemstilligen på en grei måte.

Signatur
   #3
 1,463     Harstad     0
Du må skille mellom gjennomsnittlig terrenghøyde og gjennomsnittlig mønehøyde. Jeg prater om gjennomsnittlig terrenghøyde, som brukes til å fastsette mønehøyde. Mønehøyde = maksimal mønehøyde.

"Mønehøyde (TEK-97 § 4-2 / TEK10 § 6-2)
Mønehøyde er høyde på overkanten av bygningens høyeste møne, målt oppå ferdig tekning. Dersom ikke annet er angitt, måles mønehøyden i forhold til planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen."
Signatur
   #4
 3,412     Akershus     0
Ja, nettopp, "Dersom ikke annet er angitt" Smile

For hus på flat tomt vil det ikke ha særlig mye å si om man måler maks i forhold til planert terreng eller gjennomsnittlig terreng.

For skrå tomter er det annerledes. Eksempelvis skrev Regjeringen i en veileder i 2007 følgende:
For bygninger som skal oppføres i skrånende terreng bør bestemmelsene om maks høyde referere seg til planert terreng og ikke planert terrengs gjennomsnittsnivå.


Reguleringsplaner kan ha diverse ordlyder, avhengig av hva kommunen ønsker, når reguleringsplanen er laget mm. Det har sterk innvirkning på hva man kan bygge. Det avgjørende er eksakt hva som står i reguleringsplanen, evt. med litt godvilje/dispensasjon. TS skrev maks i forhold til ferdig planert terreng. Det er noe annet enn maks i forhold til planert terrengs gjennomsnittsnivå.

En kjapp avklaring med kommunen anbefales.
Signatur
   #5
 1,463     Harstad     0
Ok, delvis enig med deg. Smile

Enig i å avklare med kommunen, da praksisen i kommunene varierer vil du kun få riktig svar om du tar kontakt med din kommune. Som nevnt ovenfor er det avgjørende hvordan ordlyden er i reguleringsplanen.

Reguleringsplanen for boligfeltet hvor vi har kjøpt tomt viser i hovedsak til PBL`s § 70 pkt. 1, men også et delområde hvor gesimshøyde på 4 m er angitt på plankartet, også B1 og B2 hvor maksimal byggehøyde er angitt på kartet.

Vi har i feltet med andre ord tre forskjellige krav til våre boliger. Vår tomt er regulert av PBL § 70 pkt. 1 (§29-4 i gjeldende pbl) som sier gesimshøyde 8m eller mønehøyde 9m. På skråtomt innebærer dette to etasjer over mark + evt. kjeller, fordi det ikke står spesifikt, er det planert terrengs gjennomsnittsnivå som gjelder her.

Kan du sitere hva som står i reguleringsplanen deres?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 30     0
Takker for svar!

Det er ikke spesifisert noe unntak i reguleringsplanen her så da gjelder vel som tidligere nevnt utgangspunkt fra _gjennomsnittlig_ planert terreng :

"Mønehøyde (TEK-97 § 4-2 / TEK10 § 6-2)
Mønehøyde er høyde på overkanten av bygningens høyeste møne, målt oppå ferdig tekning. Dersom ikke annet er angitt, måles mønehøyden i forhold til planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen."

Dvs. hvis jeg sløyfer garasjen og i tegning nr. 2 fyller opp rundt kjelleren på forsiden så blir det 8,8 meter mønehøyde ut i fra gjennomsnittsnivået og dette vil da bli godkjent da det er under 9 meter.

Spørsmålet da er hva det gjennomsnittlige terrenget blir hvis en legger til denne garasjen som tilbygg for kjelleren. Det er jo også planlagt gjenfylling av masser inntil garasjen og men en stor del av veggen med garasjedøren vil jo være eksponert. Har lest at feks trapper ned til en kjeller ikke har noe å si for utregning av gjennomsnittlig terrengnivå. Kanskje det samme gjelder for garasjedør? Har også lest en avslått byggesøknad der man hadde "jukset" seg til høyere hus ved å fylle inntil husets fire hjørner (som jo brukes som referanse for utregning av gjennomsnittlig terrengnivå) - men i tillegg hadde en gravd seg nedover på langsiden av en av veggene slik at store deler av denne veggen ble over bakkeplan.

Skal prøve å få et svar ut av kommunen hva de syns og poste svaret her(har snakket med en foreløpig som ikke forstod problemstillingen - ikke alltid like lett å forklare på telefon). Personlig møte med kommunen koster jo over 1000 kr her så det vil jeg helst unngå(er jo ikke noe bindende svar man får det heller).

  (trådstarter)
   #7
 30     0
en liten oppdatering:

fikk nå svar fra byggesaksavdelingen kommunen der de mente at man i tilfellet med integrert garasjetilbygg skal måle gjennomsnittlig planert terrenghøyde fra 6 punkter(hele byningsflaten) i steden for 4.... selv om det ikke står noe sted så fikk jeg til svar at det hørtes "fornuftig ut" at vei ned til garasjedøren ikke skal få innvirkning på utregnet gjennomsnitt tilsvarende trapp ned til kjeller under bakken som det står i reglene ikke skal få innvirkning på gjennomsnittlige terrenghøyden. Så hvis jeg fyller inntil veggene til garasjen og bare lar garasjedøren eksponert(bilde 1) så mente saksbehandleren at gjennomsnittlig planert terreng da blir i nivå med gulvet på 1. etasjen og da blir huset ikke for høyt. Glemte å spørre om trappen som går opp til venstre for garasjeporten men får evt. fjerne den og fylle inntil der hvis den skaper noe problemer med kotehøydene.

Så får vi se hva svaret blir når endelig søknad sendes inn. Skal oppdatere her senere Smile

   #8
 1,463     Harstad     0
Høres bra ut. Smile Blir spennende å høre endelig resultat. Smile
Signatur
   #9
 2,018     Strømmen     0
Jeg fikk godkjent disse, med samme reguleringsbestemmelser i Lørenskog Spørsmål om mønehøyde i forhold til planert terreng -  - stigje
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 30     0
En liten oppdatering: Pga. terrenget er som det er rundt huset/garasjen brukte arkitekten "arealmetoden" for å regne ut gjennomsnittlig terrenghøyde rundt huset. Total mønehøyde for hele bygget ble da høyere enn den ville blitt hvis en kun regnet ut høyden med utgangspunkt i kotehøyde for hvert av hushjørnene. Mønehøyden ble på grunn av denne utregningsmetoden høyere enn maks høyde i reguleringsplanen og vi måtte senke takvinkelen litt for å komme oss innenfor igjen. Vet ikke eksakt hva det er med tomten vår som gjorde at arealmetoden ble brukt. Denne måten å regne ut mønehøyde på var nytt for oss og finner ikke noe informasjon om denne utregningsmetoden på nettet. Ingen på kommunen som nevnte noe om dette heller når vi kontaktet de tidligere i prosessen.