90 950    170    0  

TEK10 : Nye regler fra 01.07.10 krav til universell utforming

 899     Bergen     0
http://www.aftenposten.no/bolig/boligokonomi/article3537090.ece

Dette gjør det ihvertfall ikke billigere å bygge nytt.Fakta: Nye krav til bad
* Rommet skal ha plass til en hinderfri snusirkel, som har en diameter på 1,5 meter utenfor møbleringssonen.

* Det skal være minst 900 millimeter fri sideplass på den ene siden av vannklosettet og minst 200 millimeter på den andre siden.

* Ved gulvmontert vannklosett plasseres avløpsrør i vanlig avstand fra veggen. Når det er aktuelt med plassering av vannklosett ut på gulvet med forkanten inntil 850 millimeter fra veggen, kan dette løses med en såkalt p-lås.

* Ved et eventuelt veggfestet vannklosett skal det benyttes en skål som bygger minst 700 millimeter ut fra veggen.

* Dusjarmaturen skal være ettgreps, ha termostat og skal plasseres mellom 800 millimeter og 900 millimeter over gulvnivå.

* Dusjhodet skal kunne høydereguleres mellom ca 900 millimeter og 2,1 meter over gulvnivå.

* Dusjnisjen skal være uten trinn og kanter i forholdet til gulvet rundt.

* Veggen i dusj- og toalettsoner utføres med skrufaste plater eller tilsvarende for å gi festemuligheter til ettermontering av utstyr som armstøtte, bøyler, klappseter e.l lignende i en høyde på mellom 400 millimeter og 1,6 meter over gulvnivå.

* Gulvet skal være sklisikkert

* Kontrastfarger mellom flater og inventar skal forenkle orienteringen.

* Dersom det leveres belysning, skal den være avblendet.

KILDE: NS 11010-2/STANDARD NORGE

   #1
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Trodde et øyeblikk at det var 1 april?

Hvorfor skal de pålegge ALLE å bygge handicap dass?  Hvor er friheten til å bygge det man selv vil?

Latterlig. Måtte de ansvarlige brenne. >Sad
   #2
 21 487     Enebolig     0
Ehemm.... Ja... Hva hvis huset har 20 meter med trapper opp til inngangsdøren. Skal man ha rulletrapp også da?
   #3
 1 768     Østlandet     0
Helt utrolig at det kan komme slike krav, hva slags mennesker sitter å bestemmer at sånn, ja sånn må vi jo gjøre det!? Hvis man får behov for tilrettelagt bolig, så får man heller ta den kostnaden når den tid kommer.
   #4
 21 487     Enebolig     0
Jeg skjønner det når det er kommunale boliger osv, men ikke hos privatpersoner.
   #5
 9 677     Kysten     0
Dette er nok bare starten på det som vil komme. Trapper er jo et problem, parkering til bil som skal ha plass til å ta inn og ut rullestol, blinde som skal ta seg frem i alle boliger det kommer nok masse rundt dette med universell utforming. Sprøtt!
   #6
 73     Holtet, Oslo     0
Dette er like tåpelig som å ha miljøfartsgrense 60 på store ringvei i Oslo på vinteren... hva er vitsen med regler, forskrifter og lover som nesten ingen skjønner eller respekterer?

Blir dette innført er det bare nok ett eksempel på hvor utrolig detaljstyrte vi lar oss bli, og hvor mye politikerne vil regulere livene våre, og ikke minst utgiftene.
   #7
 1 452     0
Gjelder dette for de som sender inn byggesøknad fra 01.07.10, hva med meg som fikk godkjent byggesøknaden før første august i fjor og har enda ikke begynt å bygge enda.

   #8
 73     Holtet, Oslo     0
Aner ikke.. står ikke tydelig nok...

men, "kontrastflater mellom flater og inventar skal forenkle orienteringen" betyr jo at det tradisjonelle hvite badene ryker, så enten må klosettet være farget, eller hvite fliser ikke tillatt?

Og, "Dusjhodet skal kunne høydereguleres mellom ca 900 millimeter og 2,1 meter over gulvnivå".... de veggdusjene jeg har hatt har iallefall ikke hatt stang på 1,2 meter og det vil jo heller ikke være spesielt pent.

For å toppe det hele så er det påbudt med ettgreps blandebatteri, så å kjøre gammeldags stil for de som ønsker det vil ikke tillates...

Hvordan kan de pålegge slikt? En ting er jo størrelsen på badet, men fliser, blandebatteri, dusjstang, inventar mm kan jo byttes om en bevegelseshemmet kjøper leiligheten/huset en gang i fremtiden?

Lurer på hva det neste blir jeg.... kjøkken for dverger??  Heis for feite og late??
   #9
 1 097     Oslo / Østfold     0
Er vel ikke så vanskelig å forstå. Her har en særorganisasjon og myndighetene samme interresse. Flere boliger blir tilrettelagt for HC og kommunene får mindre kostnader og lettere arbeide med hjemmesykepleie. Mer tilrettelagt for pleierene desto flere "kunder" pr. dag. Kostnadseffektivt. Det har jo vært en trend lenge at vi skal bo lengst mulig i våre hjem. Dette blir billigere for det offentlige enn sykehus og aldershjem. Ved å kreve HC- tilpassede boliger veltes kostnadene over på boligkjøpere og kommunen sparer utgifter til tilrettelegging. Vil vel etterhvert også omfatte generell rombredde, dører, heis og utvendig adkomstvei. Eneboliger bør vel ha HC-heis hvis de har mer enn et plan. Klart dette blir kostnadsdrivende. Krever større boliger og derved ferre. Prisen på nyboliger stiger og trekker derved også opp prisen på bruktmarkedet. Blir klart dyrere å komme inn på markedet, men blir billigere for det offentlige. Bare synd at det offentlige ikke bygger boliger.
bex
   #10
 4 297     Østlandet     0
kontraster mellom innreding og fliser,  back to the 80`s. da er det  bare og grave opp di orange og blå dassene igjen da Grin
Signatur