#11
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg kan bare opplyse at vi iallefall her i Oslo har brukt store ressurser på å finne løsninger, fordi vi har en ny lov som ser på ikke opplyste tilbygg/innreding osv som ulovlighet.

Så min erfaring er at det som kan synes som en enkel løsning, dvs oppgradering og nødvendig vedlikehold, så ser ikke kommunen det på samme måte og de gir ikke dispensasjon i hytt og pine.

Signatur

   #14
 6,427     tromsø     0
Å kun henvise til TEK10 blir ikke hensiktsmessig i praksis. Da er jo etterisolering "ulovlig", hvor er lovtekst til høring?(det var en spenende link)? Dette praktiseres jo forskjellig. Gamle hus kan ha "delvis innredning", noen har ikke byggemelt i 1960 for å slippe vann og avløps avgift. Andre for å få husbank finansiering(snevre regler for husbank i 1970). Kansje like greit å få noe mer nyansert en Tek 10. 5-10cm isopor er jo bedre en ingenting, det vet jo sintef/nbi. Slik eg forstår hjemmel, så blir det nå krav-unntak for arbeid på "eksisterende byggverk" i rimelig grad...
   #15
 4,148     Oslo Vest     0


Dette er jo et fornuftig innspill fra det offentlige. Per i dag tas det jo ikke særlig hensyn til annet enn gjeldende regelverk som kreves fulgt på eksisterende bolig.

Men man skal merke seg at dette er et  høringsnotat og derfor ikke gjeldende rett i dag.

Men med slike innspill ser jeg lysere på fremtiden.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 359     ØSTLANDET     0
Nå sier megleren at kjelleren alltid har vært der, at det ble bygget med kjeller som ble fylt igjen for å tilfredsstille kravene til husbankfinansiering. Synes det høres litt rart ut.
   #17
 6,427     tromsø     0
Det var husbank krav at kjeller ikke måte være beboelig før. Maks 100m2, 3små  soverom osv for å få husbank. Lånet var kun for "trengende" og var underlagt "restreksjoner". Se side 6:
http://biblioteket.husbanken.no/arkiv/dok/1966/rapport.pdf
Snittstørrelse var 82,9 og kjeller med full takhøyde var "ulovlig " og da mistet en lånetilslag. Det sente til og med en kontrollør. Resultatet var dårlig utnyttelse av areal og dyr m2 pris. Derfor er det så mange hus med dårlig kjeller bygd før, det var "tvang" fra husbanken. Det som var mulig var å fylle kjeller med 60cm leca kuler for å få lav takhøyde, pusse tynt lag slik at kontrollør kunne gå på pussen og dokumentere at de ikke var boareal. Når kontrolør hadde underkrevet skjema (at kjeller bare hadde 170 i takhøyde) kunne en bestille vakum kjempen og suge ut leca kulene. Smile

   #18
 6,009     Finnmark     0


Vært på visning i et hyggelig hus.
Takstpapirer og prospekt sier ingenting om byggemeldinger, dog er kjelleren innredet og det står i taksten at selv om rommene ikke tilfredsstiller krav til varig opphold regnes de som p-rom siden de er innredet.

Huset er bygget på 70-tallet og kjelleren gravd ut på 80-tallet.
Jeg har nå sjekket plan og bygg og kjelleren har ALDRI VÆRT BYGGEMELDT. Kjelleren er under hele huset med grunnflate på ca 140 kvadratmeter. Det finnes ingen tegninger eller dokumentasjon på hva som har blitt gjort eller hvordan.

Har noen vært borti noe liknende før?

Og er det mulig å få dette godkjent hos plan og bygg nå 30 år etterpå?


Kontakt meg så kan jeg prøve å gi deg litt informasjon.

@finnmark4ever. Poenget med å få godkjent et areal er at huset normalt sett selges for en kvadratmeterpris ganger BRA/BOA/P-rom. Og BRA/BOA/P-rom er areal som er godkjent iht GAB-registeret. Er arealet ikke registrert der så er det ikke godkjent areal for opphold og det kan normalt sett ikke selges for den samme prisen som godkjent areal kan.

Så dersom man tar det lettvint med å få registrert inn lovlig oppholdsareal vil man få mindre pris når man selger. Så det lønner seg å være smart på riktig måte. Wink


Takk for den, så dette er viktigere dersom man vet man skal/må selge.....
Signatur
   #20
 184     Norge     0
Hvis man skal grave ut kjeller som er 215cm til 240cm er altså dette søknadspliktig?