619    30    6  

Verdi av utleidel (Hjelp søkes :)

 22     Drammen     0
Moren min bor nå alene i et ganske stort hus. Vi var 5 stk der frem til de siste årene hvor alle barna har flyttet ut og far har gått bort.
Vi vil nå hjelpe henne med å få leid ut mest mulig så lenge det da er under den magiske skattegrensen. Forstår da at verdien må være lik eller høyere på hennes del. Den beste løsningen for oss er da å leie ut ca halve huset.

Forskjellen er at delen hennes vil ha to soverom kontra tre i den andre. Har lest at hage, terrasse og evt bod (?) kan legges til når man regner seg frem til verdien. Hagen og terrassen på hennes del er ganske mye større enn på den foreslåtte uteleiedelen og med sol størsteparten av dagen. 
Over garasjen er det et lite rom/bod jeg har brukt som en ekstra tv stue når jeg har venner på besøk. Stuen hennes har også peis om det har noe verdi.

Uteleiedelen har fordelen med å ha et ekstra soverom med et lite kontor. Soverommene er lengre unna hverandre så det er mer adskilt.

Uteleiedelen har 1 bad (vurderer å lage et til i 1. Etasje) mens moren min sin del har 1 større bad og 1 toalett i 1. Etasje. Begge delene har 2 etasjer, ca like store men plassen i den ene brukes for mer oppholdsrom enn soverom / liten peisdel med lenestoler.

Hvor mye teller soverom? For moren min er hennes del mest verdt mht stor hage for hund og barnebarn på besøk samt solfylt stor skjermet terrasse kontra andre delen hvor den mindre uskjermet terrassen og bitteliten plen har en mye brukt tursti 2 meter unna. Men for et par med to barn vil verdien i deres øyne mulig være større med det ekstra soverommet.

Her er link til Google street view

Det er det hvite huset med to biler utenfor garasjen. Høyre delen av huset vil leies ut. Hagen og terrassen her er mors del. Uteleiedelens hage og terrasse er 5% av størrelsen. Mor har også det nevnte rommet over garasjen.

Så spørsmålet igjen er hvor mye har et soverom ekstra? En mulighet vi har er å lage kjøkkenet i mors del i samme rom som stuen, så rommet vi har planlagt for kjøkkenet

blir et ekstra soverom (noe hun ikke trenger. men verdt det om hun må skatte 27% hvis ikke). Vil helst ha kjøkkenet i det egne rommet. Setter pris på hjelp :) Og om det er noen arkitekter eller andre som føler de kan bidra mer med å få ting igjennom hos kommunen er det bare å si i fra.


   #1
 764     0
Sette opp denne mye omtalte døren og si at man leier ut del av egen bolig?

Dette med verdi osv har vel ikke noe å si når man selv bor i største delen av huset? Altså at man bor i 51% og leier ut 49%?
  (trådstarter)
   #2
 22     Drammen     0
Nå er det hele en bolig, men planen er å leie ut ca halvparten. Det er 3 dører på innsiden av huset vi må "tette" for å skille delene fra hverandre. Den ene er i første etasjen og kan fint fortsatt brukes som en dør (helst låst) og med gardiner foran fra leietakers og vår side så vi ikke får innsyn til hverandre.

Har lest meg opp til og hørt at det er verdien som teller, ikke størrelsen på huset.
Spørsmålet er litt da hvor mye verdi den store hagen og terrassen med sol + bod/rommet over garasjen har / et soverom mindre. Vi har som nevnt mulighet til å lage et soverom ekstra, men da må kjøkkenet være i samme rom som stuen, noe mor egentlig ikke ønsker. Det ene av de 3 soverommene i utleiedelen er ikke oppgitt som soverom, det er heller ingen av rommene på mors del - men der har vi hatt to av rommene som soverom siden vi kjøpte huset for 20 år siden.

Om vi kan beholde en dør for at vi ikke må lage det som en egen enhet er det aktuelt, om det har noe å si? Må vel søke om utleie uansett?

   #3
 764     1
Tror det kan beholdes en dør som låses og aldri brukes i praksis. Da leies det ut del av egen bolig og trenger vel ikke å søke om noe som helst?

Du får sikkert svar fra noen med ordentlig peiling på utleie.
  (trådstarter)
   #4
 22     Drammen     0

Takk for svar. Hvis det går slipper vi å søke, det er jo fint.. Men de kan jo komme på kontroll, så verdien på utleiedelen vs mors del må ikke være større. 3 soverom kontra 2, men stor hage og terrase med sol + rom over garasjen.  Vi skal bygge et kjøkken til og, men leser at det ikke trengs å søke om. Men om det ikke er noen ulemper ved å søke bortsett fra at det kan ta 4-5 uker å få svar, har vi mulighet til det.


Gleder meg til å få flere innspill. Tenkte å ta en prat hos byggesaksavdelingen i kommunen til uka, hørt litt blanda drops om de - så er spent..   #5
 647     Norge     0
Du kan kanskje hente inn en utleiemegler og få vurdert utleieverdien på henholdsvis hele huset og den delen dere ønsker å leie ut. Da jeg skulle leie ut en leilighet hadde jeg inne to ulike utleiemeglere som vurderte utleieverdien og satt opp et tilbud for utleie gjennom dem. Jeg betalte ingenting for ubenyttet tilbud.
  (trådstarter)
   #6
 22     Drammen     0
Det er en god ide, skal gjøre det. Smart å bare få en vurdering og tilbud uten å måtte bruke dem. Fikk du to forskjellige priser da? Var det stor forskjell i vurderingene? Om noen kan bekrefte at hage og terrasses verdi teller når verdien på de forskjellige delene regnes ut setter jeg pris på det. Prøver å finne svar på nettet men litt vanskelig, hørte en podcast med ei utleiemegler som sa det - men finner den ikke igjen.
HSt
   #7
 29 978     Lillestrøm kommune     0
Skal en søke om ekstra boenhet så blir det fort doble kommunale avgifter og en får krav om å oppgradere til Tek10 standard så tror ikke dette er lurt. Det er f eks. masse lydkrav, brannsikring ventilasjon og isolasjon

  (trådstarter)
   #8
 22     Drammen     0
Det kan bli ganske kostbart ja. Vi har en dør i andre etasje som godt kan brukes til dette formålet, så det ikke blir to helt separate enheter. Takk for tipset! Smile
   #9
 647     Norge     1
Fikk du to forskjellige priser da? Var det stor forskjell i vurderingene?

Nei, men dette gjaldt en to-roms på 50 kvm, så verdivurderingen ga seg litt selv. Jeg hentet først og fremst inn fra to meglere for å se om de hadde ulike prismodeller.

Men tanken var at om en utleiemegler gir deg en skriftlig vurdering av utleieverdien til å være f.eks. 10.000 per mnd for hele huset og 4.500 per mnd for den delen dere ønsker å leie ut, så har du en slags dokumentasjon på at under halvparten av husets verdi leies ut.

Dere kan selvfølgelig også bare få en vurdering av utleieprisen på hele huset, og leie ut den ene delen for f.eks. 45% av den vurderingen. Spiller vel forsåvidt ikke så mye rolle hva megleren vurderer av pris på utleiedelen så lenge dere får inn under 50% av en dokumentert vurdering av hele huset.

Jeg vet ikke med sikkerhet at en slik vurdering holder som dokumentasjon i forhold til skatt, så ville sjekket det opp med skatteetaten eller noen andre som kjenner regelverket i detalj Smile
  (trådstarter)
   #10
 22     Drammen     0
Aha, skjønner. Ja det høres ut som en god ide å få oversikt over hele først. Og så leie ut for rundt 50% av den summen. Den ordningen hadde passet ypperlig. 

Må nok ta en snakk med noen ja, for virker som at om jeg leier ut en del som feks (grovt eksempel) har 3 soverom mer enn det andre, men den andre delen passer meg bedre, for under 50% av totalverdien på hele huset, så er den delen jeg leier ut verdt mer om en kontrollør kommer. Selv om jeg tar mindre enn 50% av utleieverdien på hele huset. Blir litt avansert merker jeg. Hehe.