23,087    45    1  

Vurderer å kjøpe nedlagt småbruk. Spm ang fradeling av hus og tomt.

 90     Nordfjord     0
Da det er lite annet å få kjøpt i bygda vi bor i, vurderer vi å kjøpe et nedlagt småbruk. Det har ikke vært drevet med dyr på uendelig mange år, og låven feks er som sankthansbål å regne. Snakket med en byggmester i dag som mente at det beste ville være å få skilt ut huset (som er veldig lite) og selge det som hytte. Rett på siden av nevnte låve, er det et flott område som er flatt (resten av de 140daa er rimelig bratt lende) og der mente han det ville være ideelt å bygge hus. Vi er jo forsåvidt enige i dette, men er usikker på om det er så lett som denne byggmesteren gir inntrykk av. Noen som har noen tanker om dette? Kan legge til at området som egner seg til tomt ikke er dyrket mark. Det ser faktisk planert ut og har et lag med pukk. Ser rett og slett ut som en tomt allerede. Prøver å legge ved et bilde. Huset til høyre og "tomten" ligger til venstre for den nedslitte låven.

Det er nevnt at "Det knyttes odelsplikt til gården". Hva legger man i dette?

Vurderer å kjøpe nedlagt småbruk. Spm ang fradeling av hus og tomt. - bilde (2).jpg - teddytusen

   #1
 992     Østlandet     0
Hvorfor forsøke å dele? Bygg nytt og lei ut det gamle - som hytte eller bolig.
   #2
 3,109     Norge     0
Odel betyr at enkelte av slektningane av selgar kan kreve å kjøpe det til langt lavare takst en vanlig salgs-takst.
Det er derfor skummelt å investere noko før odelen er utgått, normalt er det eit år frå salgsdato.

Ser ikkje kva byggmesteren skal ha ei meining om utskiljing av eigendommen og salg å gjøre:

Er dette på nordsida av nordfjorden?
  (trådstarter)
   #3
 90     Nordfjord     0
Det er i utgangspunktet (altfor) høyt priset, så tanken er å selge huset som fritidsbolig for å redusere totalkostnaden slik at vi får bygget hus i det hele tatt. Men tanken din er god. Hva kan man feks regne med å tjene pr år ved å leige ut til tyskere og slikt?
  (trådstarter)
   #4
 90     Nordfjord     0

Odel betyr at enkelte av slektningane av selgar kan kreve å kjøpe det til langt lavare takst en vanlig salgs-takst.
Det er derfor skummelt å investere noko før odelen er utgått, normalt er det eit år frå salgsdato.

Ser ikkje kva byggmesteren skal ha ei meining om utskiljing av eigendommen og salg å gjøre:

Er dette på nordsida av nordfjorden?


Om vi kjøper det for 1,5mill, kan slektninger komme i ettertid å kreve å få kjøpe det for mindre enn vår kjøpesum...?

Byggmesteren hadde en mening rett og slett for å hjelpe oss med å finne noe da det hverken er hus til salgs i området (som er aktuelle) eller attraktive tomter.

Dette er nordsiden av Nordfjord ja. Smile
   #5
 1,076     1484     0
Snakk med det lokale landbrukskontoret. Odelslovgivning er kompliserte greier. I tillegg er det helt spesielle regler rundt bygging, fradeling og utleie på landbrukseiendommer. Dette har neppe din lokale byggmester peiling på så jobben må starte i rett ende; landbrukskontoret.
Signatur
   #6
 992     Østlandet     0
Så ikke at det var odel på eiendommen. Dere bør sette dere meget nøye inn i hva dette innebærer, mtp mulige krav fra slektninger i etterkant. Flere har brent seg på dette. Odels-jus er kompliserte saker, så det kan godt tenkes at litt juridisk bistand kan være lurt før dere bestemmer dere.

Forøvrig er det jo lurt å finne ut mest mulig om selgerens familie. Har han en sønn/ datter på 30 som bor i Oslo men som er medlem av Småbrukarlaget og straks er ferdigutdannet agronom, men de er ikke på talefot...? Eller to gamle tanter på aldershjem og ingen livsarvinger?

Jeg vet ikke hvor mye det er mulig å leie ut til turister sommerstid, ei heller vet jeg hvor mye du kan leie ut for hele året i ditt område. Men, hvis dere ikke finner noe å kjøpe i området, er det kanskje flere som dere?

Det bildet viser meg, er at byggmesterens forslag om å bygge hus på det allerede planerte området, høres meget fornuftig ut. Du vil spare en god del kroner på at det allerede er planert ut. Men, du må naturligvis sjekke hva som er i fyllingen - stein eller søppel, fare for utglidning?
   #7
 3,109     Norge     0
Dette er vel i Eid eller Stryn kommune (strekninga Lothe-Stryn)
Desse kommunene er ikkjew dei vanskeligaste med frådeling og bygging på gardsbruk, men det var no den pokkers fylkesmannen då..
Men rette instans å begynne med er klart landbruksavdelinga i kommunen.
Dette med å selge en del av en eigendom er ikkje berre berre heller, då du vil få en nabo på "tomta di"
(sjølv er eg interessert i ei hytte i det området)

Eg er ikkje sikker, men jo eg trur at dei med odel kan med lova i hand ta ifrå deg eigendommen å berre betale en brøkdel av det du betalte (odelstakst)

Veit mange som har kjøpt slike eigendommar, uten å ha tørt å investert på dei før eit år etter kjøpet, meg sjølv innkludert.

   #8
 5,725     0

Om vi kjøper det for 1,5mill, kan slektninger komme i ettertid å kreve å få kjøpe det for mindre enn vår kjøpesum...?

Til landbruks/odelstakst ja, som for dette bruket ligg godt under 1 mill, tippar 5-700 000.

Det vanlege er å setja differansen på konto hos megler inntil odelsfristen er gått ut (6 månader, 2 med forhåndstilbud til dei som har rett til odel)

Kommunen kan også setja prisen lågare enn det som selgar og kjøpar kjem fra til, heilt ned mot landsbrukstakst, og i dei tilfella vert det ofte ikkje salg.

Meir info om odel her: http://www.jusstorget.no/article.asp?Key=1&FagKey=12
Også ein del her: http://www.bondelaget.no/jus-og-skatt/endringene-i-odelsloven-konsesjonsloven-og-jordloven-article48512-1685.html
   #9
 575     Romerike     0
Nå for tiden tror jeg man har 6mnd på seg til å bruke odelsretten.
Jeg tror det er vanskelig å få ha to hus på en landbrukseiendom med mindre man kan vise at man trenger en kårbolig. Man får selvfølgelig lov til å bo i det gamle mens man bygger det nye.

Verdien på huset (også kalt boverdien) kan maksimalt settes til 1.5 million. Dette er for et veldig bra hus med høy standard. Det gule huset som er på bildet ditt ser veldig dårlig ut. Verdi 200000? Låven har negativ verdi med kanskje 10-20000 kroner avhengig av hvor mye skrot som er inni den.
Verdien av jorda avhenger av dens beskaffenhet, men siden det så vidt jeg kan skjønne er beite så er det ikke mange kronene per daa, kanskje et par tusenlapper per daa (landbrukskontoret kan si hva de mener er riktig pris).

Med mindre huset er i mye bedre stand enn det kan se ut til så vil jeg tro at en riktig verdi for denne eiendommen er 500000. Igjen, dette kan landbrukskontoret uttale seg om. Det letteste er ofte å dra innom dem.

Har du tenkt å bli boende på eiendommen? Hvis ikke så er det dummeste du kan gjøre å smelle opp et hus til 3mill. Dette vil få en boverdi på maksimalt 1.5mill i en takst.
  (trådstarter)
   #10
 90     Nordfjord     0
Mange gode tips her folkens.  Takker for det. Smile

Dette ligger i Eid kommune ja. Vi syns jo prisforlangede er vanvittig høyt (2mill) for 140daa med bratt eiendom og hus uten spes verdi. Hørte om et tilfelle på Sandane der kommunen kanselerte et kjøp pga for høy kjøpesum. Mulig man kan få det endel billigere da. Selger bor i Bergen og vil bli kvitt det.

Odels-biten skal hvertfall sjekkes ut nøye før vi vurderer bud på dette.