10,608    27    0  

Beste løsning for nedbetaling av boliglån

 7     0
Hei

Har kjøpt min første leilighet hvor jeg tar opp et lån på 1 million.

Jeg har muligheten til å flytte lånet til SPK som har en rente på 2.80 % ( kanskje litt høyere, men ikke mye ). Hvordan skal jeg ha nedbetalingstiden? 30 år med 5 års avdragsfrihet, eller 25 år med ingen avdragsfrihet ?

   #1
 24,732     Akershus     0
Vi valgte annuitetslån med lengst mulig avdragstid.
Det var imidlertid ingen gebyrer ved ekstrainnbetalinger. Dermed kunne vi betale ned ekstra i gode mnd og minst mulig "når bilen røk".

Husk at rentesrente i 5 år bygger seg fort på.
Signatur
   #3
 744     Verdens navle     0
Dette kommer jo helt an på din økonomiske situasjon.

Selv om du har en gunstig rente er den nok høyere enn inflasjonen, selv etter rentefradraget. I det lange perspektivet lønner det seg da å betale ned så raskt som mulig, uten avdragsfri periode.

Er økonomien trang, kan man velge lengre løpetid, og kanskje avdragsfri periode, for å få ned månedsbeløpet. Da overlever man til man forhåpentligvis senere får en romsligere økonomi. Det gir forresten overraskende liten månedlig besparelse å øke løpetiden fra 25 til 30 år.

For å svare på det konkrete spørsmålet: Alternativ 1 hvis du har veldig trang økonomi nå. Alternativ 2 hvis du har råd (lønner seg i det lange løp).

Signatur
   #4
 1,519     Akershus     0
Ettersom lånerenten i spk er lavere enn de beste innskuddsrentene på høyrentekonto lønner det seg å låne maksimalt og med lengst mulig avdragsfrihet. Pengene som kunne vært benyttet til avdrag settes inn på høyrentekontoen sammen med det man lånte opp. Om lånerenten blir høyere enn innskuddsrenten nedbetales alt så fort man klarer. Har aldri betalt avdrag til spk. Hatt lån i spk i fire år til vi flyttet og alt ble innfridd. I ny bolig ble det nye år med avdragsfrihet.
   #5
 5,725     0
Kan du vise til bank som har bedre innskuddrente enn utlånsrente?
Se bortifra BSU og lignende, der er det innskuddsbegrensninger.
   #6
 129     Der hvor bartene kommer fra.     0
Nå nevnte han vel spesifikt SPK som tradisjonelt har enormt lav rente, fordi de har vilkår som passer relativt sett få. Pt. gir de vel boliglånsrente i 2,7%-land... Så ja det lar seg gjøre (yAbank har vel 2,8% på sin høyrentekonto, hvis du finner en bank med såkalt bonus-rente hvor du får et %poeng eller to ekstra for å la pengene stå i ro) så lar det seg gjøre.

Rentedifferansen derimot er så liten at man kan jo spørre seg nøye om det er verdt arbeidet...og risikoen.

Er du risikovillig så kan du jo finne spareløsninger med relativt sett lav risiko og bedre avkastning, men nå er det vel i sum fortsatt slik at folk flest har boliglån fordi de skal ha et sted å bo, ikke for å maksimere inntekten.
Signatur
HSt
   #7
 36,710     Lillestrøm kommune     0
Flere banker har p.t. 3,05% eller mer på innskudd (se finansportalen.no) så i forhold til SPK (Statens personkasse) så er nok det korrekt at lånerenten kan være mindre enn innskuddsrenten.  Mye avhenger av hvor disiplinert en er med å holde fingrene unna sparekontoen  ;D  For mange er det lettere å definere at utgiften er en "krise" enn å ta den på løpende inntekt, er pengen "borte" ved nedbetaling av lån så er det for noen lettere å holde kostnadene under kontroll.

   #8
 2,018     Strømmen     0

Hei
Har kjøpt min første leilighet hvor jeg tar opp et lån på 1 million.
Jeg har muligheten til å flytte lånet til SPK som har en rente på 2.80 % ( kanskje litt høyere, men ikke mye ). Hvordan skal jeg ha nedbetalingstiden? 30 år med 5 års avdragsfrihet, eller 25 år med ingen avdragsfrihet ?

For å svare seriøst på dette må man faktisk ta hele livssyklusen under ett, noe som går
ut på at man kjøper leilighet... pusser opp eller nedbetaler hardt på lån, slik at egenkapitalen øker..
etter en tid selger man leiligheten og kjøper seg rekkehus på samme vilkår... og ender til
slutt opp i en enebolig...
De fleste oppdager etter hvert at man "tjener" mye mer penger på kjøp og salg av bolig,
enn man gjør på ren lønnsinntekt, og den eneste reelle måten unge boligkjøpere har til
å avansere på boligstigen, er å nedbetale relativt hardt på boliglån... alternativet er
selvfølgelig å leve livet, men da stagnerer man fort i trappen opp til en større bolig ...
Så mitt råd er... dersom det er en "ny" leilighet, nedbetal det du kan... da står du mye
sterkere økonomisk senere i livet  Wink
Signatur
   #9
 1,519     Akershus     0
Om pengene benyttes til nedbetaling eller sparing går ut på det samme, man øker formuen sin/ fri egenkapital i bolig. Jeg kan ikke se at det er å ta risiko å spare på høyrente ift å nedbetale så lenge man har mindre enn to millioner i samme bank. Det er åpenbart bedre å betale avdrag enn å bruke opp de samme midlene. Over tid utgjør rentedifferansen noen kroner. Det er mindre gunstig nå enn for ett år siden.