4 176    6    0  

Byggelån og boliglån i forksjellige banker?

 2     Oslo     0
Hei!

Har mulighet til å refinansiere boliglån ifm ny verdivurdering innenfor 85% og da har vi større utvalg av banker. Neste år skal vi bygge ut og trenger vi et byggelån.

Godtar banker generelt at selve boliglån er i en annen bank?

(nei, ny verdivurdering gir oss ikke nok rom for å realisere hele tilbygg på 60m2 uten byggelån)

mvh Swiddy
Signatur

   #1
 2 592     I huset mitt     0
Det enkleste er nok å spørre banken. 8)
Men, skal jeg tro noe så tror jeg at du får nei på byggelån i annen bank. -Vet ikke om flere banker vil ta pant i samme bolig nemlig.....
En bank som dere har godt forhold til gjør det lettere å få til spesielle løsninger.

Men helt generelt privatøkonimisk så spørs det ikke om ting blir mye lettere om dere sparer opp litt penger/betaler ned litt gjeld før bygge ut.....spesielt om dere svever rundt 85-90% lånetakst. ::)
  (trådstarter)
   #2
 2     Oslo     0
Et byggelån er uten pant og har formelt sett ingenting å gjøre med boliglånet. Men har en annen bank rett til å nekte deg byggelån selv om du kan dokumentere framtidige verdi og har et godt finansieringsplan? De kan sikkert gi bedre rentesats hvis du har alt i samme bank men kan de nekte....

Etter ferdigstilling av byggeprosjekt vil så snart som mulig konvertere alt i 1 større boliglån hos 1 bank. Selvfølgelig vil jeg konfrontere min egen bank med tilbudet fra andre.

Med den nye verdivurdering går vi fra en 87% ned til 79% belåningsgrad men vil gjerne låne opp mot 85% ifm utskifting oljefyr med varmepumpe (som da igjen vil øke verdien med noen kroner).

Jeg er forøvrig vant fra Nederland med å låne over 100%, bolig+omkostninger (siden siste finanskrise begrenset til 100%). Så jeg ser ikke noe problem med belåningsgrad 85-90% men det er en helt annen diskusjon.
Signatur
   #3
 861     Sokna, Ringerike     0
Er det ikke bedre å bare øke eksisterende boliglån, enn å ta opp byggelån?
Signatur
   #4
 3 412     Akershus     0

Men har en annen bank rett til å nekte deg byggelån selv om du kan dokumentere framtidige verdi og har et godt finansieringsplan?


En bank kan nekte deg byggelån akkurat som de vil.  Om det er finansieringsplanen din, fargen på slipset ditt eller hva som helst annet de ikke liker trenger de ikke si noen verdens ting om.  Det er ingen menneskerett å få byggelån. 
Signatur
   #5
 5 504     0
Jeg tror nok at banken i prinsippet kan nekte deg hva som helst. De trenger ikke selge deg noen produkter hvis de ikke vil, men det er jo generelt dårlig for business å snu kunder i døren.

Jeg vet ikke om det mest relevante spørsmålet er hva de kan "nekte" deg, men heller hva de ønsker å gi deg. Dersom du representerer en akseptabel risiko, og det du kommer med er lønnsomt for banken, er det neppe noe problem. Om du har byggelån i en bank og boliglån i den andre har kanskje noe å si for prisen, men sannsynligvis ikke.
   #6
 1 699     Norge     0
i og med at dere per i dag kun har 15 % EK i eksisterende bolig, ville jeg forberedt meg godt på å søke ytterligere lån.

1) Få en takst basert på tegninger, slik at du kan vise til en verdistigning når påbygget er ferdig.
3) Lag et budsjett for kostnader tilknyttet påbygget. Helst med alle fag og fastpriser.
2) Lag et budsjett for nedbetalingsplan (Gjerne etter SIFO-modellen).

Viktig å vise hva tilbygget tilfører av verdi kontra kost og at du viser god kostnadskontroll og realistisk betalingsevne.  Banken må se en grunn til at de skal investere i din bolig.

Ps. Nå vet ikke jeg hvor mye dere har i gjeld i dag og hvor mange % dere spiser av eksisterende EK i bolig for å bygge på. Det vil selvsagt også spille en rolle.

Kanskje kan du søke om et topplån oppå eksisterende boliglån? Slik at du betaler ned topplånet først, som da tradisjonelt har en litt høyere rentesats. (Mener jeg å husker)