7 241    16    1  

Høy andel egenkapital - Når få lån utbetalt?

 138     Stavanger     0
Vi skal snart i gang med boligbygging og er i den heldige situasjonene at vi har ca 60% egenkapital. Resterende 40% skal vi forsøke å få låne av banken, noe jeg regner med skal gå greit.  Skal snart ta et møte med dem og høre hva de sier, men tenkte å høre med dere først:

Det jeg lurer på er NÅR bør vi søke boliglån? Er det sånn at vi kan bruke opp egenkapitalen først, så få utbetalt lånet og betale resten? Eller er det sånn at vi må søke om lån før vi gang og få lånet utbetalt med det samme? Jeg tenker at vi kan holde på med bygging i ca 6 måneder før egenkapitalen går tom og vi trenger påfyll i form av lån. 6 måneder uten renter og avdrag er jo en del penger spart...

Noen tanker og erfaringer?

   #1
 827     Kongsberg     0
Hei Sindre,
Jeg ville absolutt ta kontakt med banken(e) før oppstart. Det er egentlig ingenting som taler mot dette. Dere slipper  nok standard byggelån dersom dere ikke skal gjøre "alt" selv noe som kan føre til svært mange utbetalinger fra banken.

Jeg vil tro banken kun ser det som en fordel at dere benytter deres EK før de begynner å finansiere. Dette reduserer bankens risiko.

Dere vil uansett ikke måtte betale renter før dere faktisk "tar i bruk lånet" og ber om første utbetaling.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 138     Stavanger     0
Takk for svar :)

Er det slik at vi får et finansieringsbevis først, også får vi et lån når vi har brukt opp egenkapitalen?

Eller er det slik at vi får et lån med en gang vi setter i gang og får pengene utbetalt når vi har brukt opp egenkapitalen?

Ingen av oss har tidligere hatt lån, så vi kjenner ikke til dette så godt Grin
   #3
 3 412     Akershus     0
Mekanikken i dette kan ordnes på flere måter, avhengig av hva dere vil og hva banken vil.

En mulighet er et "flexi-lån", som funker som en kassakreditt.  Det er en konto som kan "overtrekkes" inntil lånegrensen deres.  Så lenge dere holder dere innenfor lånegrensen er renten hyggelig; går dere over er den ikke hyggelig lenger.  Lånerenten er høyere enn innskuddsrenten, så dere vil selv ønske å bruke egenkapitalen først. 

En annen mulighet er et lånetilsagn eller finansieringsbevis, hvor banken gjør unna kredittvurderingen nå og skriver ut et dokument som i prinsippet sier at "Vi lover å låne ut X kroner hvis ikke noe drastisk uforutsett skjer".  Dette kan kobles til en dato eller til en utløsende milepæl, som "Tett bygg". 

En annen mulighet er at dere får et lån med en gang, med penger godskrevet på en konto.

En annen mulighet er et byggelån, der banken betaler fakturaene deres i henhold til en framdriftsplan og utført arbeide.  Dette kan være den dyreste varianten, og vil typisk konverteres (eller på magisk måte bli) til et vanlig lån når dere har ferdigattest. 

Som det ble nevnt liker banken at dere satser deres egne penger først, og likevel gir banken best mulig panterettigheter, slik at banken kan tvangsselge prosjektet og dermed få tilbake pengene sine hvis noe skulle gå helt galt.  Det kan kanskje være lurt å gå med på dette uten å mukke.

Ikke bruk opp riktig alle pengene deres før dere bruker pengene fra banken; dere må ha reserver til å tåle det som kommer av negative overraskelser.  Ikke bli overrasket over noen overraskelser! 
Signatur
   #4
 1 699     Norge     0
Hei.

Vi har forhandlet med vår bank og fått boliglån også i byggeperioden.
Likevel sender vi alle fakturaer til banken, de betaler og sender oss kvittering. veldig ryddig.
Lånet vårt betales ut 3 ganger i byggeperioden. Så hvis du feks skal låne 3 mill, kan du få 1 mill tre ganger. Da slipper du renter for hele lånet når du ikke har "brukt opp" pengene. Du bestemmer selv når du ønsker å få åpnet lånet, pengene står klare - men rentes ikke før du har de på konto oppført som lån.

Lykke til!!

Fantastisk med 60 % EK, det hjelper mye i en byggeprosess.
  (trådstarter)
   #5
 138     Stavanger     0
Takk for alle svar Smile Tenker vi begynner med å søke om et finansieringsbevis, også får vi ta det videre derfra.

Forresten; når man søker om finansieringsbevis på nettet - vi må skrive inn hvor mye vi ønsker å låne. Er det da slik at man får et svar av banken som sier ja eller nei? Eller er det sånn at man får til svar hvor mye man maksimalt kan låne?
   #6
 106     Hjemme     1
Lån så mye dere har behov for og sett pengene på høyrentekonto.  Da styrer du pengene 100% selv.

Renteutgiftene balanseres av renteinntektene.    Pr i dag kan du faktisk få høyere rente på innskudd enn på lån.
HSt
   #7
 29 955     Lillestrøm kommune     0
@Vet lite: Problemet er at byggelån har høy rente, så det fornuftige er som de beskriver over å benytte egenkapital (gjerne med kontrollfunksjon i banken) og deretter ta ut et vanlig boliglån etter avtale med banken.  Så ditt forslag er nok denne gangen av de dårligste i denne tråden.

HSt
   #9
 29 955     Lillestrøm kommune     0
@Vet lite: Tror det ikke har noen stor hensikt å diskutere, men du får ikke utbetalt et huslån uten å ha et hus å sette som sikkerhet.

Du kan selvfølgelig låne opp på eksisterende bolig innenfor visse grenser (for å få lav nok rente), men de fleste må nok bruke huset de bygger som sikkerhet og da fungerer ikke oppskriften din.

Men de over som beskriver oppskriften med stor nok egenkapital og en velvillig bank som gir de boliglån nå de har kommet langt nok på huset er en god vei å gå.  De vil også  kunne spare på gebyrer o.l.  Men de må få på plass denne ordningen med banken og alle er nok ikke med på dette.
   #10
 106     Hjemme     0
Jeg oppfatter det som om de har dissse pengene kontant.  Bygger for de pengene de har og får en takst på bygget etterhvert når det nærmer seg tom kasse.  Bruke dette som sikkerhet for banken og man får lånt de siste pengene til en bra rente.  Ser ikke problemet.