5 432    7    0  

Hvordan finansiere tomt og bygging av nytt hus?

 12     0
Hei!

Vi er et par som har begynt å fundere på om vi skal kjøpe tomt og bygge nytt hus fremfor å kjøpe gammelt.  Vi har noen spørsmål ift finanisering, da vi er helt grønne på dette.

1. Får man boliglån for å kjøpe tomt?
2. Vi ønsker å bygge et ferdighus fra f.eks. Boligpartner, finansieres det med boliglån eller byggelån?
3. Hva er "normalpris" på en tomt på ca 1 mål (Vestfold)?
4. Er det vanskeligere å få banken med på at vi skal bygge eget hus fremfor å kjøpe et brukt hus?
5. Hvordan finansierte du/dere boligdrømmen?

Takk for all hjelp!

   #1
 22     Landsdekkende     0
Hei Charlett,

Skal prøve å svare deg så godt jeg kan på noen av spørsmålene ihvertfall.

1. Det blir nok galt å kalle det et boliglån, ettersom en tomt er et mye mindre likvid produkt for bankene. Det varierer litt fra bank til bank om gir lån til kjøp av pant så her ville jeg hørt litt rundt. Regn dog med at det kreves en del egenkapital (30-40%)

2. Kommer igjen litt ann på. Nøkkelferdige hus (hvor man kjøper hus + tomten) pleier å finansieres med boliglån, mens dersom det skal bygges på en tomt er vi nok fort over på byggelån.

3. Ingen anelse Smile

4. Å gi dere et finansieringsbevis for kjøp av en eksisterende bolig er litt mer "rett frem" mens et byggelån etc. krever litt mer oppfølging/arbeid etc. uten at det skal gå utover dere

5. Jeg har selv aldri bygd bolig, men har hatt en rekke kunder i tidligere jobb som har gjort det. Der det har blitt "bygd fra bunnen" av har det som regel vært ved hjelp av byggelån. Jeg tror det viktigste å huske på er at ting ofte blir dyrere enn man forventer, så man bør ha litt marginer å gå på i tilfelle budsjettet sprekker
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Tusen takk for svar! Hva er egentlig forskjellen på boliglån og byggelån? Er det mye dyrere å ha et byggelån? Hvis vi for eksempel har råd til å låne 4 mill med dagens rente i boliglån, har vi da råd til mye mindre byggelån fordi renten er høyere?
   #3
 22     Landsdekkende     0
Boliglån:
Et klassisk lån, hvor lånet utbetales 2-3 dager før overtakelse av boligen.

Byggelån:
Her er det som regel flere utbetalinger (typisk 3 del-utbetalinger) samt tettere oppfølging fra bankens side i forhold til progresjonen. Ettersom en bolig under oppføring ikke fungerer som et fullverdig pant før det er ferdig er renten noe høyere. Her vil det nok variere litt men om vi sier i intervallet 5-6% så tror jeg ikke vi er så langt unna sannheten.

Det stilles som regel høyere krav til egenkapital, samt dokumentasjon og fremdriftsplan for å få et byggelån. Når boligen er ferdigstilt og alt er på plass konverteres byggelånet over til et "normalt" boliglån slik at man da får en langt hyggeligere rente.

I praksis kan man vel si at et "vanlig boliglån" er et melk og brød-produkt mens et byggelån er et felles langvarig prosjekt for deg og banken
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 12     0
Jeg skjønner! Betyr det at vi må ha valgt tomt, husbygger, hustype osv osv FØR vi får lån av banken?
   #5
 22     Landsdekkende     0
Det kan være greit å ha gjort seg noen tanker rundt hva man har tenkt og hvilke ønsker man sitter med, men samtidig så henger jo dette gjerne sammen med hva man får av lån osv. så jeg tror mitt beste råd er å "hoppe i det" og ta kontakt med banken ang byggelån og hør hvilket opplegg/løp de anbefaler for dette. Du er garantert ikke den første som tar kontakt med de vedrørende dette Smile
Signatur
   #7
 11     0
Ta en prat med banken først, og fortell litt om hva dere tenker. Banken vil da kunne si om det er realistisk eller ikke, og evt. gi en kostnadsramme utifra deres egenkapital og inntekt. Er rammen høy nok til å bygge hus er det bare å begynne å kontakte boligprodusenter, få priser, lage budsjett og ta det med til banken igjen. Vet ikke hvilken "start" pris en må regne på nytt hus, men fra 3,5-4mill og oppover kanskje, litt avhengig av tomtepris og omfang av grunnarbeidene.