hro
   #11
 1,574     Trondheim     0

- Sparebanken vest .... 100% finansiering, "bankens beste rente" også på topplånet, ingen kausjonister (vi tilbyd men de ønsket ikke å gjøre det pga. kausjonistenes alder).

Interessant. På denne måten kan de omgå EK kravet og om de andre bankene er skinnhellige mht % EK også ved refinansiering, har jo banken kapret en god kunde for mange år :=)
Signatur

   #12
 1,519     Oslo     0
^ det at noe slikt funket for en stund siden er ikke det samme som at det funker i dag. Det sagt, så er vel ikke den 15% - grensen hugget i sten, men de fleste praktiserer den så vidt jeg har skjønt. Jeg regner f.eks med at det er mulig å låne 100% dersom man har god inntekt og ikke skal låne veldig mye ift inntekt, men jeg vet egentlig lite om hvordan det praktiseres rundtomkring.

Det vil nok også variere en del hvor sikker ulike banke regner leieinntektene som. En ting er tilstrekkelig sikkerhe for lånet, men det er også et element av betjeningsevne. Dersom man får nei ett sted kan noen andre si ja, så det er jo bare å kontakte flere. Det kan nok lønne seg å være godt forberedt, ha satt opp et budsjett som henger på greip og generelt vise at man har en plan som er mulig å gjennomføre.
   #13
 173     Oppland     0
Vi lånte 100%, eller nærmere 130% Tongue for 3 år siden, da med pant i mine foreldres bolig, det var ikke problematisk for banken i det hele tatt. Etter mye renovering, er vi nå nede i 80% og kan stryke kausjonister (Selv etter refinansiering). Helt vill verdistigning på 2 år, nesten 110% :O
   #14
 102     Haugesund     0
15% egenkapital regelen er "hugget i stein" i dag, dvs. bankene skal ikke ha mulighet til å unnvike fra denne.

Panteverdi på bolig som sikkerhet nedskrives til 80%, mens tomter gjerne ned til 70%.
Dvs. om man trenger å låne 1 million og  stiller med sikkerhet i andres bolig må denne være gjeldfri med 1.250.000,- for å kunne være "verdt" 1 million i bankens øyne.

Min bank godtok kun foreldre som kausjonister pga. problematikken med hvis besteforeldre/annen slekt dør blir gjerne eiendelene arvet av helt andre enn lånetakeren. Hvis foreldre dør, arver somregel lånetakeren eiendelene.
Signatur
   #15
 317     0
Som andre også skriver kommer det veldig an på både banken og hvilken funksjonær man treffer på og ikke minst at vedkommende faktisk forsår hva man ber om. Det siste burde være enkelt nok, men erfaring har vist meg at det ikke alltid er tilfelle. Merkelig nok.

   #16
 2     0
Bankenes syn på dette ( i lys av maks finansgrad på 85% ) er ikke i forhold til hva boligen du ska kjøpe koster, men i forhold til hva de tilbys av sikkerhet. Enkle tall:

Du skal kjøpe en bolig til 1mnok. Du får da låne 850tnok hvis det er den eneste boligen du kan tilby som sikkerhet. Har du derimot en annen egen bolig eller har noen andre som kan tilby sikkerhet i sin bolig for deg (realkausjon) slik at den millionen du skal låne havner innenfor 85% av det banken totalt for som sikkerhet..da er det håp. Med mindre jeg har ramle helt av lasset på prosentregning så betyr det at du må skaffe ekstra sikkerhet i en annen bolig for ca 177tnok.

På toppen av dette kommer jo en del andre forhold da..din gjeldsgrad ( bankenes er vel blitt mer opptatt av likviditet enn gjeldsgrad i seg selv nå kanskje ) men også den økonomiske posisjonen til evt realkausjonister kommer til å telle.

Nå er det et par år siden jeg jobber i bank med privatmarked og eiendom, men jeg er temmelig sikker på at det er slik etter det nye idiotiske kravet om at folk må stille med 15% ek.
   #17
 4,110     Akershus (Follo)     0
Her går jeg nok langt utover det jeg har peiling på.
Men har du vurdert å sette opp et lån fra deg til fruen?
Om du stiller som garantist for et (dyrt) topplån er det vel banken som tar rentene og du som tar risikoen?
Et slikt lån bør selvfølgelig settes opp formelt og ikke bare over kjøkkenbordet.
Signatur