556    6    4  

Låne opp tomt for videre bygging, før byggelån?

 3     0
Lurer på om andre har gjort noe tilsvarende eller kan komme med inspill her.

Jeg har en tomt som ble kjøpt av egenkapital. 
Jeg står som selvbygger og vi er igang med husprosjektet (Støpt plate på plass).

Nå som egenkapitalen begynner å renne/fosse bort ønsker jeg å høre om det er andre som har smarte løsninger med lån / boliglån.

Jeg kunne tenkt meg å lånt opp på selve verdien av tomten, og aller helst verdien av arbeidet som er utført. Banken vår virker skeptisk til å belåne tomten først og deretter gå for byggelån.
Noen som har gjort akkurat dette før?For å dra det videre kunne jeg (Godt mulig ingen banker tillater dette) fått en takst på verdien av råbygget når tomtelånet var brukt opp og låne videre på samme lån. Dette er selvfølgelig ikke til fordel for banken. Men er det noen som har fått til en slik løsning?

Takknemlig for alle inspill.

   #1
 11     1
Det er ikke verdi i en tomt som det ikke står noe på, derfor kan de ikke stille sikkerhet i tomta. Det er først når grunnmuren er på plass, at det er verdi i tomta som de kan stille sikkerhet i. Hvis du har et hus eller en leilighet, kan du belåne opp til 80%. Det ville jeg gjort, slik at mest mulig er boliglån, og du da får lavere rente.

Et annet tips er når du holder på å bygge selv er å få botillatelse i en etasje først. Da får du gjort det om til boliglån. Sparer masse i renter.


   #2
 388     2
Klart det er verdi i kun tomten.
Du burde kunne få lån på den tomta  , men hvor mange prosent /sum banken går med på er en annen ting.

Midlertidig brukstillatelse gis for en periode nå har jeg hørt , da risikerer du at  kommunen gir deg 6mnd å bli ferdig på og det er jo kanskje ikke så lett?
   #3
 5     1
Vi har fått tilbud av DNB og ta et tomtelån på 75% av tomtens verdi som vi kan bruke på bygging først før vi tar byggelån. Så det er fullt mulig.
   #4
 3 541     Asker     0
Tomter har ganske ulik verdi rundt i landet. Kanskje lav noen steder, men her finner du ingen under 5 mil. Så tomter kan man fint hente litt penger i jo:) men de blir nært knyttet til huset da. Så må være samme bank som gir byggelånet gjerne.
Signatur
   #5
 11     0
I banken jeg jobber i, kan vi ikke stille sikkerhet i en tomt. Du er nødt til å ha en leilighet/hus eller ek. Men mulig noen andre banker gjør det.