292    5    5  

Unngå byggelån og å selge før bygging?

 18     1
Hei,

Vi er et par som ønsker å bygge nytt, men sliter litt å forstå hvordan finansiering skal foregå. Det ideelle for oss hadde vært å kunne unngå byggelån (vet at noen får dette til), og komme i gang med byggingen før vi selger nåværende bolig. Skal ta dette opp med banken men de snakket om 8-9 ukers ventetid før vi fikk rådgivning.. Så lurte på om det var noen som hadde noen gode innspill.

Har i dag en enebolig med verdi rundt 3,4 millioner som er nesten nedbetalt, med en belåningsgrad på 6%. Sammenlagt har vi en inntekt på rundt millionen. Egenkapital er rundt 600k.

Huset vi ønsker å bygge vil koste rundt 5,6 millioner, med graving og betongarbeid. Tomt har vi, og har ikke noe lån tilknyttet den. Tenker å bygge med sokkelleilighet, som vi forventer å kunne dra inn 8k i måneden på.
Gitt disse opplysningene, er det noen som har forslag til hvordan vi kan gå frem uten å måtte selge nåværende enebolig først? Vi må holde på denne frem til sommeren 2022 for å unngå skatt ved salg. Har vi nok handlingsrom/sikkerhet i vår økonomi til å kunne få rammelån eller lignende istedenfor byggelån?


   #1
 26     1
Hei,

Vi holder på å bygge nå, og unngikk byggelån med at vi solgte forrige bolig før vi begynte. Vi hadde da ca 2.5millioner i egenkapital og 6.5 millioner i låneramme (kommer på ca 9 millioner inkl tomt, der tomta er ca 1.6).

Hadde egentlig tenkt at vi måtte ha byggelån, men etter en prat med den lokale sparekassa kunne de tilby et boliglån med delutbetalinger, men med noe høyere rente (likevel langt under byggelånsrenter og uten provisjon).

I deres tilfelle ville jeg tatt kontakt med "lokalbanken" om noe slikt finnes der dere er og lagt frem hva dere har av egenkapital, et robust budsjett (NB prisøkninger siste tiden, kostnaden på vårt hus steg nesten 500 000 fra juni til september i år). Tomt kan gjerne også regnes som egnekapital, så ha klar en verdi på den (feks verdivurdering om dere ikke nettopp har kjøpt den).

Merk at bankene legger inn en risiko for mellomfinansiering og at dere ikke nødvendigvis får 3.4 for det huset dere selger. Så ta høyde for dette. Med 20% sikkerhetsmargin på salgssum har dere da 2.7+0.6+tomt i egenkapital til huset, som forhåpentligvis banken kan se på som "rikelig sikkerhet".

Lykke til!
   #2
 22 648     Akershus     0
Belån dagens hus maksimalt. Legg inn egenkapital 600 k og fri tomt og start opp. Når alle frie midler er brukt opp, gå i forhandlinger med banken om å øke lånerammen.

Denne planen kan en seff diskutere med banken nå.
Signatur
   #4
 119     aust agder     1
Vi unngikk byggelån når vi bygde for fire år siden. fikk et mer normalt lån med delutbetalinger slik som Esp1L beskriver. vi hadde tomt og den ble regnet som egenkapital, vi hadde en del egenkapital i tillegg. men vi hadde solgt huset først.det var banken vi hadde som foreslo dette opplegget for å unngå byggelån, jeg visste ikke om den måten. Vi måtte ha kausjonist for en liten sum. Men så ombestemte banken seg og ville ikke allikevel. Da gikk vi til en annen bank, som sa ja med en gang, og ga oss også høyere låneramme i tilfelle det skulle trenges.. Begge bankene fikk samme opplysninger, og de kunne få kausjonist for omtrent hele lånesummen vi trengte hvis de ville. Så sjekk med flere banker! vi sparte nok ihvertfall 50.000.
en av grunnene til avslag hos den ene var at vi hadde stor del egeninnsats og dermed ikke bare fem fakturaer fra en ferdighusleverandør.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 18     1
Skal ta kontakt med den lokale banken, godt tips!

Om vi får tilslag på boliglån / rammelån med delutbetaling, kunne det vært lurt å gjort graving- og betongarbeid (sokkel) med egenkapital, og så avvente neste steg av byggingen til vi kan selge nåværende hus? Er det noe i veien for at en betongkonstruksjon kan stå ute i vær og vind noen uker/måneder før selve "huset" kommer på toppen av dette?