366    11    1  

Får ikke låst verandadør på hytta. Espagnolett (?) beslag

 566     Trondheim     0
Hei. 
Jeg får ikke låst verandadøra på hytta. Den har såkalt espagnolett beslag (er det det det heter?), hvor dørhåndtaket skal taes opp for at døra skal gå i lås. Men det skjer ikke. Hva/hvordan sjekke/feilsøke?

Er det smøring som skal til? I så fall smøre hvor?

Bør jeg demontere? Er mange skruer på beslaget. Hvilke skal en skru ut? 

Har noen tips og triks å komme med?

Jeg kan ta bilder i helga.

TSt
   #3
 13 730     0
Husk å sjekke på topp av dør hvis det er noe der men ikke olje på deler der som ikke skal ha det.
   #4
 5 432     Akershus     1
Er det noen deler på en slik lås/dør som ikke skal ha olje, eller tar skade av litt olje bortsett fra glasset og treverket?
TSt
   #5
 13 730     0
Ja hvis det er brems på åpen stilling så blir denne ødelagt hvis den delen oljes.  Den er normalt i toppen av dør men mekanismen nærmere lås stolpen bør absolutt smøres der.  
   #6
 5 432     Akershus     0
Ja hvis det er brems på åpen stilling så blir denne ødelagt hvis den delen oljes. Den er normalt i toppen av dør men mekanismen nærmere lås stolpen bør absolutt smøres der.


Ødelagt? hvor har du det fra. Har 3 stk verandadører med brems, har ikke lest et sted at de ikke skal oljes. Nå har jo uansett ikke disse noe med selve espagnolettlåsen å gjøre, vil være heller rart om man går på den delen med oljekanna, men ødelagt? Hadde vært fint med litteratur, så jeg ikke risikerer å ødelegg noe neste gang jeg går amok med oljekanna.....

Jeg vil tro du periodevis vil kunne oppnå litt dårligere bremseeffekt hvis du oljer den stanga som går gjennom "bremsen" for mye, men da vil jeg tro du greit kan tørke av overskytende. Forøvrig vil jeg tro den faktisk har godt av en liten oljefilm, for den høres veldig tørr ut når jeg åpner døra, skrapelyd som høres ut som kan trenge litt smøring.
TSt
   #7
 13 730     0
Bare å olje hvis en vil men da er det stor fare for at bremsevirkningen blir påvirket. Det kritiske er leddet mellom vertikal og horisontal bevegelse på toppen over lås stolpen. Alle jeg har vært borti har vært dette punktet som nesten blokkerer all bevegelse inntil det blir oljet opp. I allefall på dører som er litt værutsatt så er det slik.

  (trådstarter)
   #8
 566     Trondheim     0
Takk for innspill. Jar noen et bilde av dette over døra?
TSt
   #9
 13 730     0
Det har vært en tråd for ikke så lenge siden som hadde bilde.

Her er en veiledning fra Natre som iallefall ikke vil ha smøring på alle steder.

https://natre.no/media/2060/n980014_vd-bruk-vedlikehold_v01.pdf

Men tror det mangler beskrivelse å smøre overgangen fra vertikal bevegelse til horisontal i toppen. Det er her det ofte blir tregt hvis en ikke har tak over dør slik at de kommer litt vann inn i sprekken av og til.
   #10
 5 432     Akershus     0
Ja hvis det er brems på åpen stilling så blir denne ødelagt hvis den delen oljes.  Den er normalt i toppen av dør men mekanismen nærmere lås stolpen bør absolutt smøres der.  

Minner om at det ble hevdet at noe ble ødelagt hvis oljes, det var det jeg reagerte på. Beskrivelsen tar ikke for seg smøring av selve espagnolettsystemet annet enn selve låskassen. Jeg vil mene at noen oljedråper også på selve hakene gjør bevegelsene lettere, der de går inn i karmen. Uten fett eller olje her, blir det tørt metall mot metall.

Her har man vitterlig beskrevet at også glideren/glidebanen skal smøres, da helst med syrefri vaselin og at stangen helst ikke skal smøres med resultat av mulig dårlig bremseeffekt, men at denne kan smøres med en liten mengde syrefi vaselin og deretter tørke denne godt. Ingen advarsel om at noe kan ødelegges.

Men igjen, dette har ingen ting med selve espagnolettmekanismen å gjøre og er vel ikke det stedet man normalt vil smøre om låsen går tregt. Beskrivelsen omtaler forøvrig mest hvis selve låsemekanismen for låsing/bremsing av dør i åpen stilling går hakkete eller tregt. Toppen av epagnolettsystemet har kun som oppgave å vri metallstangen sideveis og vil ikke være spesielt avhengig av smøring.