#11
 4,148     Oslo Vest     0


Inntrukne vinduer er ikke stygt, det er ramstygt og er en elendig konstruksjon teknisk sett. Så dårlig at sintef byggforsk ikke anbefaler inntrukne vinduer, spesiet i områder med mye slagregn.




Dette sier Sintef byggforsk om vinduer som er trukket noe inn i veggen:

24 Et stykke inn i isolasjonssjiktet

241 Generelt. Når vinduet er plassert et stykke inn i isolasjonssjiktet, kommer oppkanten på vannbrettbeslaget innenfor vindsperresjiktet i veggen. Det øker faren for vannlekkasjer og fuktskader i veggen, se fig. 21 b og 241 a (vignett).

242 Membran. Vannbrettbeslag og tetning rundt og særlig under vinduet må utføres regntett for å unngå lekkasjer og fuktskader i veggen. Se fig. 241 a og b. Man må montere en helklebende membran til underlaget under vinduet og minst 50 mm oppetter sidene i smyget, samt litt ned over vindsperra under vinduet. Membranen bør ha kontinuerlig understøtting for å unngå punktering i byggeperioden. Ved bruk av elastisk fugemasse som ytre lufttetning, må membranen også ha fast understøtting for at fuging skal være mulig. Fugemassen må ha dokumentert varig heft til membranen.

243 Fordeler:
– lavere kuldebroverdi og dermed redusert varmetap
– redusert fare for utvendig kondens fordi vindussmyget skjermer noe for varmetap til den kalde himmelen
– noe varmere glassrutekant og noe redusert innvendig kondensfare
– vinduet blir noe tørrere fordi det blir litt varmere og bedre skjermet mot nedbør
– redusert soloppvarming av rommet innenfor, ved at vindussmyget skjermer deler av vinduet. Mindre soloppvarming er en fordel i bygninger med varmeoverskudd og kjølebehov.

244 Ulempe: Større fare for fuktskader i veggen ved eventuelle lekkasjer hvis det mangler membran under vinduet eller membranen ikke er tett.
Signatur

   #12
 672     Bergen     0
Vi har Nordan vinduer (ukjent u-verdi), får veldig ofte kondens utvendig på de.
   #13
 9,677     Kysten     0
Vi har litt forskjellig u-verdi på våre vindu. Alle under 1. Det dugger noen ganger men forsvinner relativt tidlig på dagen. Anser det ikke som noe problem, og det er kun ved spesielle værforhold det oppstår. Noen av vinduene har selvrensende glass, disse dugger det lite/ingenting på.
   #14
 152     Trøndelag     0


241 Generelt. Når vinduet er plassert et stykke inn i isolasjonssjiktet, kommer oppkanten på vannbrettbeslaget innenfor vindsperresjiktet i veggen. Det øker faren for vannlekkasjer og fuktskader i veggen, se fig. 21 b og 241 a (vignett).



Det at byggforsk anbefaler ikke å montere vinduene inntrukket er egentlig bare tull.....Jeg fulgte VIS-monteringsanvisning utarbeidet av NorDan. Oppkanten av vannbrettbeslaget kommer ikke innenfor vindsperresjiktet, men ligger rett på utsiden og klemmer vindsperre inn i sporet på vinduskarmen. I tillegg er vindsperre "limt" fast til silikon/fugemasse - tettere blir det ikke!!!!


[hr]fikset quote tag - Jafo
Siste redigering: Friday, September 21, 2012 2:15:17 PM av Jafo
   #15
 60     Vest-Agder     0

Noen av vinduene har selvrensende glass, disse dugger det lite/ingenting på.

Interessant. Skal bestille sjølvrensande på store vindu med god u-verdi. Har tenkt at sjølvrens også kanskje kan gi utslag mot dogg. Då er det altyså noko i det.
Var i eit nybygd forsamlingshus her om dagen. Der var vindua trekt litt inn. Men det var dogg på samtlige vindu på alle sider. Blei litt betenkt då. Det var på bakkenivå. Betyr avstand til bakke noko? Håper at ein etg opp i mitt tilfelle er betre enn bakkenivå.
   #17
 5,415     Langhus     0
Har vanlig glass i terrassedøra, den dugger. Rett rundt hjørnet har jeg et stort vindu (2x2,3) som er selvrensende, aldri dugg.
Det store vinduet blir i "andre etasje". Lengre bort på samme veggen (i andre etasje) har jeg mindre vinduer med "Vanlig" glass som dugger.
U-Verdi skal være 1,2.
Signatur

   #18
 1,724     Trondheim     0
Og vinduer trukket ut halvveis ut i luftespalten er teknisk bedre? Da er det lekkasjefare i overkant av vinduet i steden.... + større kuldebru og økt slitasje på vinduer(karmer).

Å argumentere med at noe er stygt ER bare tull hvis man ikke har noe annet å komme med.

MVH
Sakke
   #19
 417     Troms     0
Uten å ha noen form for dokumentasjon eller annen "kvalitetssikring" har jeg konkludert med at det selvfølgelig er best å montere vinduer lenger inn i veggen. Og mitt argument, som holder for meg, er banalt enkelt.
Jeg har fysisk sett på innsiden av en standard 4-toms vegg "kuldestrekene" der stenderne står når det er bitende kalt ute. Lettest å observere i enkle isolerte konstruksjoner som fjøs/Garasje/dukkehus etc. Konklusjonen er åpenbar: Treverk skaper en kuldebro. Treverk som er eksponert mot bitende kald uteluft overfører denne kulden til innsiden, og blir derfor betydelig kaldere enn innetemperatur. Og hva skjer på en iskald overflate i ett varmt rom ? Kondens.
Setter man vinduet helt ute med kledningen betyr det at en mye større andel av karmen er eksponert for kald uteluft (forutsatt at kledningen er montert med forskiftsmessig lufting  Tongue) og ergo, mye større kuldebro til innsiden av vinduet, og dermed større fare for kondensering på karmene inne. At inntrukket montering reduserer dette er fysisk selvforklarende, og at det også medfører mindre kondensproblemer på glassoverflaten på utsiden er vel bare bonus Smile
Signatur
   #20
 136     0
Når utsendet ikke teller er vel kona deretter? ;)

Vinduer som flukter er klart finest å se på.

Inntrukken montering har mange ulemper. Lekasjefaren øker, lysinnslippet minsker, bunkersfølelsen tar deg, foringer på begge sider osv osv.

Teorier om u-verdi blir uintressant når et moderne vindu uansett er godt nok.