2 580    11    4  

Takvindu med kondensskader(?) og mugg

 31     0
Hei,
Har 4 Velux takvinduer som er fuktige innvendig i nedre kant, men ikke ser ut til å ha lekkasje.
Teori: Kondens, drypp og jevn fuktighet = muggsopp.

Noe å gjøre med dette, for å slippe å skifte vinduer for 30.000?

Skrape, vaske med klorin, male med soppdreper, eller noe sånt?

Alle tips mottas med takk - også om takvinduer som koster mindre enn Velux.

   #4
 2 044     0
De ser da helt ubehandlet ut? Da er veien til råte kort. Du kan prøve å vaske med en blanding av salmiakk,Ajax og vann. Så må det tørkes helt opp før neste steg, som er pussing med sandpapir. Så ville jeg ha beiset treverket med beis for utendørsbruk og malt med Jotun Supreme Finish eller lignende. Treverket som liggger under tettningslista får en dessverre ikke behandlet, vann vil suges ned mellom de to flatene. Jeg hater å se maling på tettningslister, men det kan være lurt i ditt tilfelle å male over for å tette mellom.

Det er tre ting som kan gjøres for å holde kondensen vekk, varmekilde under, uttørking ved lufting, og/eller rett og slett bytte glasset til et med bedre isolasjonsevne. Har selv byttet glass på et punkert vindu, og det var ikke vanskelig. Det fulgte med en slags butyl-masse-tetningslist (vet ikke hva det heter), husker jeg, og det nye glasset bygde mer en det gamle men var ikke noe problem.
HSt
   #5
 34 021     Lillestrøm kommune     1
Enig at en ikke kan forvente at ubehandlete vinduer skal holde. For de som bestiller nye så får en vinduer med bedre overflatebehandling enn det en klarer å lage selv (hvite). Er det generelt fuktig vil en avfukter være lurt, Macao DD8L er den vi anbefaler til flere
TSt
   #6
 12 953     1
Viktig også å benytte standard tilbehør på Velux vinduer selv om det er dyrt.  (Vet ikke hvordan det er her).  Velux har laget foringer etc slik at en får mest mulig isolasjon og mest mulig luftsirkulasjon.  Har ikke benyttet det selv men har et prosjekt hvor dette er tenkt benyttet har derfor studert produktet og motasjeanvisningene.
  (trådstarter)
   #7
 31     0
Takk for bra svar! Skal prøve de tiltakene dere foreslår. Flyttet inn i huset i sommer, så muggen først nå. Fuktig vinter og dårlig lufting.

   #8
 549     Skien     0
Enig at en ikke kan forvente at ubehandlete vinduer skal holde. For de som bestiller nye så får en vinduer med bedre overflatebehandling enn det en klarer å lage selv (hvite). Er det generelt fuktig vil en avfukter være lurt, Macao DD8L er den vi anbefaler til flere

Meaco, ikke Macao.....
   #9
 167     2
Dugg på innsiden av vinduer/glass kommer av høy luftfuktighet innendørs og kaldt ute, eventuelt dårlig isolerte glass.
Liksom når man dusjer på badet vil fukten luften kondensere mot kalde overflater.
At dere bruker rullegardiner bidrar og, siden de hindrer at luften nærmest glasset beveger seg.

Dine problemer vil ikke løses ved behandling av vinduene, men ved bedre ventilasjon og eventuelt en avfukter, som tidligere nevnt.
At vinduene er ubehandlet skal i grunn ikke være et problem, men de tåler selvfølgelig fukt bedre hvis de er behandlet...
Signatur
   #10
 2     0
Hei!
Kan jeg spørre hvordan denne historien endte?
Hva skyldtes problemet? Og hvordan løste du det?

Sitter her med en lik situasjon - oppdaget at malingen i karmen flasset og så svertesopp. Da jeg begynte å skrape, var det svært fuktig. Registrerte også litt fukt på utsiden av karmen.

Jeg tror det skyldes kondens over flere år (vinduene er fra 90-tallet), men fukten på utsiden gjør meg usikker.

Hadde håpt jeg kunne skrape rent, tørke ut, behandle etc.
Men sitter med følelsen av at jeg trenger nye vinduer.

(Vet noen forresten om jeg i så fall kun kan kjøpe vinduene? Dvs. selger Velux vinduer i samme format i dag, som kan klikkes på plass i eksisterende spor? Eller må man til med ny ramme osv?)