#11
 1,749     Norge     0
Har tatt ut pumpa og fylt røret med vann. Ser at selv om det er fylt helt opp så siver det sakte ned slik at etter et par timer kan jeg fylle på 2-3 liter til før det er fullt i sugeledningen. Betyr det at bunnventil er deftekt?

Ja, eller lekkasje ett annet sted.

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På pumper som står på land er 4m mer normal
Suge slange lengde. Løftet nettopp vann opp mot 40m opp med en slik pumpe, men måtte der ha en liten lekkasje ut etter pumpa trolig for at flow gjennom pumpe skulle etablere seg stabilt (pumpen leverte da høyere trykk). Fylte en stor tank så ingen permanent installasjon
   #13
 24,668     Akershus     0
Der lærte jeg noe nytt! Hvordan fant du på det?

Maken pumpe til min, med løpehjul i messing, ble brukt til å løfte opp flere m3 med støpesand, oppløst i vann. Løpehjulet måtte skiftes etterpå, men resten av pumpa er fortsatt ok.
Muligens ville en vært mer tjent med kompressor eller injektor som pumpe til noe slikt?
Signatur
HSt
   #14
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg fant på det ved at første gangen var koblingen litt lekk da løftet pumpa vannet helt opp, når vi senere lagde tett kobling gikk løftehøyden ned så vi lurte på hva som var endret. Med litt lekkasje igjen så økte løftehøyden igjen.  

Vil tro at det er kavitasjon e.l i pumpehuset og ved å etablere litt flow før pumpa har presset vannet helt opp så fungerer den bedre.

3/4toms slange og ingen Gardena koblinger, krenget slange på messing deler.
   #15
 24,668     Akershus     0
Hos meg er løftehøyden ca 110 m, men det er nok en flertrinns pumpe. Senkepumpe i borebrønn.

Den nevnte pumpa fra Skruefabrikken har en innvendig ejektor. Noe av vannet «roterer" i en innvendig kanal slik at noe av vannet tar flere runder gjennom pumpehjulet. Muligens gir dette både bedre sug og større løftehøyde. Har gått i 60 år uten trøbbel og uten noen akkumulatortank. Motoren har hjelpevikling for start. Denne med sentrufugalfrakobling når pumpa er kommet opp i fart. Pakningen rundt motorakslingen er grafittbasert og trolig «evigvarende". Artig sak.
Signatur
   #16
 1,355     0
Hos meg er løftehøyden ca 110 m, men det er nok en flertrinns pumpe. Senkepumpe i borebrønn.

Den nevnte pumpa fra Skruefabrikken har en innvendig ejektor. Noe av vannet «roterer" i en innvendig kanal slik at noe av vannet tar flere runder gjennom pumpehjulet. Muligens gir dette både bedre sug og større løftehøyde. Har gått i 60 år uten trøbbel og uten noen akkumulatortank. Motoren har hjelpevikling for start. Denne med sentrufugalfrakobling når pumpa er kommet opp i fart. Pakningen rundt motorakslingen er grafittbasert og trolig «evigvarende".  Artig sak.


Du har neppe 110 meter løftehøyde i en boret brønn. Jeg kan ikke helt tenke meg hvor grunnvannsspeilet skulle stått så lavt, måtte nesten vært på toppen av et fjell...? Evt har brønnen svært dårlig kapasitet og går veldig fort tom. 

Vi har 65m brønn og pumpa er montert på 55 meter. Løftehøyden er dog bare ca. 3,5 meter da grunnvannet står 50cm under bakkenivå og det er 3 meter fra bakkenivå og opp til buffertanken vår. Litt dritt med så høyt grunnvann da det fryser på vinteren, så vi måtte montere varmekabel inne i røret for å tine isproppen når vi kommer opp.
   #17
 24,668     Akershus     0
En vinter med mye barfrost gikk brønnen tom. Pumpa står på 105 m og ytterligere 5 m opp til forbruker. Har også kjørt den tom på sommeren med vanning av torvtak.

Brønnen er boret ca på 750 moh i ei bratt li. Høyden på åsen og vidda innover  bak er ca 1000 m.   

Hvor grunnvannspeilet er vet jeg ikke. Om pumpa ikke klarte å løfte fra grunnvannspeilet den vinteren vet jeg ikke. Dersom en bare trenger å løfte fra grunnvannspeilet, hvorfor da bore 120 m? Før trykking var hullet tørt til 120 m. 
Signatur

   #18
 24,668     Akershus     0
Kan en slik ved hytta gjøre jobben med å starte? https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=66193774

Ideen er at en vanlig sentrigugalpumpe er åpen begge veier. Den suger dårlig luft fordi luft er et lett medium og luft kan snike seg rundt pumpehjulet tilbake til inngangssiden og derved den ikke pumpe luft ut av systemet.

Om en tenker seg en gammel tresnekke - disse hadde en lensepumpe under et lokk i akterdekket. En trakk opp og lenset båten. Trakk denne luft før den kom i gang, eller måtte den primes?

Den viste pumpa er trolig en stempelpumpe med enveisklaffer. Dersom klaffene er tette nok, vil den kunne pumpe luft.

Om en får senket trykket ved hytta noe under 1 atmosfære, uabhengig av om det er luft eller vann som kommer - vil dette løse problemer?

Noen med båt her Grin

Ejektor pumpe? https://www.esska-no.com/shop/Vakuum-pumper-trykkluft-tilkobl-1-4-sugbedrift-2-5-l-min-ejektorprinsipp--175811211-2910
Denne er drevet med trykkluft. 

Edit
Da har jeg snust litt mer på manuelle lensepumper jfr linken øverst. De er self priming. Dvs de kan trekke luft. En slik pumpe bør kunne gjøre jobben. 
En kan montere den midlertidig på en tilfeldig kran i huset og begynne å pumpe. Luft og vann fra sugerøret på 65 m vil trekkes ut. Trolig kan lensepumpa stå tilkoblet og en pumper bare dersom den ordinære hyttepumpa ikke gir vann. Når all luft er ute av sugerøret vil vannstrålen ut av lensepumpa være stabil og uten luft. Da stenger en av og pakker sammen lensepumpa. En pumper til dels luft, og er avhengig av at alt er potte tett mens en suger.

Så spørs det om det faktisk er dette som er TS’ problem.

Edit II
Se denne, interessant om self priming pumps https://www.michael-smith-engineers.co.uk/resources/useful-info/self-priming-pumps

Klikk videre til self priming sentrifugal pumps. Denne er på størrelse med en vanlig hyttepumpe og suger luft i alle fall ca 5 m. Den koster nok endel. Den synes også å ha en våtløper. Dvs det er ingen tetting mellom pumpehjul og motor, pumpehjulet «svømmer" i væsken (tror jeg, har ikke lest det der så nøye).

Her en video https://www.youtube.com/watch?v=jao74_C46Dc
Ideen her er at det er vann i pumpehuset. Litt luft suges inn og løses opp i vannet. Ved utløpet slynges vann og luftbobler ut mpt avløpet. Etter utløpet skilles luftboblene ut mens vannet renner tilbake til pumpehuset. Mao vannet fungerer som en tetting slik at lufta slynges ut og klarer ikke å løpe tilbake til innløpet. Over noe tid vil all luft i sugerøret være sugd ut og pumpa fortsetter som en ordinær sentrifugalpumpe.

Jeg tror nå at den gamle pumpa mi fra ca 1960 er en semi self priming pump. Den tåler endel luft i sugerøret uten protester. 
Siste redigering: Thursday, August 4, 2022 9:33:18 PM av KjellG
Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0
Her er brukt en trykkluft ejector som luftsugepumpe:

vannpumpe sugelengde/høyde - D07089D1-6BBE-46BE-8444-6EC3D344C0C1.jpeg - kah

Muligens kan en lage et self priming system med et vannkar på si 15 liter og kjøre vannpumpa i ring, aldri forsøkt.  
Signatur
   #20
 24,668     Akershus     1
Skal tro om dette vil funksjonere:

vannpumpe sugelengde/høyde - B563AD8C-A144-4B49-BF75-B2AF307015DC.jpeg - kah

I midten dagens sentrifugalpumpe. Denne tilbakekobles til et åpent kar på endel liter. Ventil 2 er stengt, 1 er åpen. Karet fylles med vann som ved vanllg priming. Vannet fyller pumpa og deler av sugerøret, men det er fortsatt luftlommer i sugerøret.
Pumpa startes. Kanskje må en strupe på 1, vet ikke.
Pumpa vil nå sirkulere vannet. Det absolutte trykket ved vannoverflaten er 1 bar. Ved innløpet til pumpa si 0,5 bar. Pumpa suger. Vannet vil måtte stige i sugerøret. Lufta rives med og ventileres ut på toppen av karet. Til slutt er sugerøret fylt med vann.

Usikker på om dette funksjonerer. Kanskje må 1 stå et annet sted? Kanskje kan den sløyfes. Ventil 2 er egentlig å stenge alle kraner i hytta. Kanskje må karet være et lukket kar?
Uansett, dette minner om self priming sentrifugal pump.
Dersom det funksjonerer og en rigger det med permanente koblinger, så vil det koste lite og gjøre det såre enkelt å prime pumpa.
Signatur