2,188    15    3  

Vann ligger igjen i dusj i nyoppført bolig

 6     0
Vi har nylig overtatt en nyoppført bolig. Etter vi dusjer ligger det igjen vann i dusjen i mange timer (12-24t). Utbygger og murer var for å se på badet i dag, og de mener alt er innenfor våtromsnormen selv om det kanskje ikke er helt ideelt at det ligger noe vann igjen. De mente likevel det ikke hadde noen betydning for badet og tilstanden til badet.

Her er et bilde tatt 1 time etter dusjen er brukt. Det er bra fall på badet, det er 30mm fra vegg til sluk. Det er bra fall rundt ytterkantene til dusjen. Problemet er at området rundt sluket (der vannet legger seg på bildet) er like lavt som sluket, det ligger altså i vater. Dermed blir det liggende igjen en del vann som ikke renner ned i sluket.

Er dette altså innenfor, og ikke noe vi får gjort noe med? Vil dette påvirke levetiden til flisene?

Vann ligger igjen i dusj i nyoppført bolig - 43879248_897909393751499_6939836757064024064_n.jpg - Anonym

HSt
   #2
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Hva er fallet? (vater og hvor mye må enden løftes)
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Hva er fallet? (vater og hvor mye må enden løftes)

De målte med laser og sånt tidligere i dag, nå har jeg ikke vater selv.

Fra veggene til sluk er det 30mm fall. Det er ganske bra fall på flisene ved kantene til dusjen, men husker ikke akkurat hva det var på. Inne i selve dusjen er det altså et område med lite fall, der det blir liggende en del vann. Beklager, men jeg husker ikke nøyaktig tallene utenom det.

Og ja til deg over, blir nok et innkjøp av nal her.
   #4
 452     Landsdekkende     0
Hei JohannesN.

Da dette bildet er tatt 1 time etter dusjen ble brukt, og det fortsatt ligger igjen så mye vann, så tyder det på at det er for lite fall på gulvet akkurat der vannet ligger. Dette har ikke noe å si for levetiden på flisene, men kan gå noe utover fugene. Hvis det ligger igjen vann (gjerne med såperester osv..) så krever det nok noe mer rengjøring akkurat der. Hvis fugen ikke er impregnert, så kan det være en god ide å gjøre for lettere rengjøring blant annet.
Her er en fugeimpregnering som eventuelt kan brukes: https://megaflis.no/mira-1-2-fugeimpreg-m-spray-0-5-liter.html

Jeg er usikker på om jeg hadde godtatt dette. Ønsker du ikke å endre på dette da det er en stor jobb, så er en nal som baardes linker til en grei løsning også.
Signatur
   #5
 395     0
Utbygger og murer var for å se på badet i dag, og de mener alt er innenfor våtromsnormen selv om det kanskje ikke er helt ideelt at det ligger noe vann igjen.

Det er definitivt ikke innenfor våtromsnormen. Om de mener badet er bygget etter våtromsnormen så er kravet følgende (BVN 30.100):

12 Krav til fall

Golvet skal prosjekteres slik at ferdig golv får fall til sluk, se fig. 12 a. I nedslagsfeltet for dusj og ved sluk (avløp), se fig. 12 b og c, skal det være fall på minst 1 : 50, det vil si 10 mm for hver 0,5 m. Også alle skjulte flater bør ha fall på 1 : 50 − for eksempel under badekar.
For øvrig skal golvet være prosjektert med fall mot sluk på 1 : 100, for å sikre at vann ikke blir stående på golvet, og for å sikre at man ikke får soner med motfall. Membran under en påstøp må ha tilsvarende fall til sluk for å unngå at vann blir stående på membranen.

Noe retningsavik på fallet er normalt, toleranse for dette finnes i NS 3420-0, tabell 3. I dusjsonen skal fallet være minst 14 mm ved målelengde 1 meter om det er projektert etter våtromsnormen. Utifra bildet er det veldig langt unna å være innenfor dette.

Om badet ikke er bygget etter våtromsnormen, må det ihvertfall være i henhold til teknisk forskrift. Antar dette er bygget etter tek10? Isåfall er kravet til fall enten 1:50 i dusjsonen, eller 1:100 på hele gulvet. Toleransekravene til retningsavvik gjelder selvsagt også her. Om det er et såpass stort område i dusjsonen som er uten fall er det altså heller ikke innenfor kravene i teknisk forskrift.
   #6
 260     Oslo     0
Uten at jeg er noen ekspert på våtrom, ser det ut for meg at vannet stopper i rammen rundt sluket. Det er ikke så at denne ligger en millimeter eller så for høyt i forhold til flisene rundt og holder igjen vannet? Hvis man tar vekk denne rammen, renner vannet da ned i sluket?
   #7
 24,665     Akershus     0
Så det samme. Å få løs rammen, ev slipe av den litt og sette den tilbake burde være mulig uten å ødelegge ev membran under flisene.

Å ta av flisen, sparkle ut for fall kan være risikosport for membranet. I værste fall må hele bade bygges på nytt.
Signatur

   #8
 1,724     Trondheim     0
Når man ser på flisleggingen rundt sluket så vokser ikke tiltroen til firmaet som har gjort dette, er ikke akkurat godt planlagt. Ser at fliseraden langs vegg er smalere til venstre en det er på toppen. Med oppjustering av bredden på denne fliseraden mot vegg og ørliten justering på risten så hadde man fått hele fliser rundt sluk.

MVH
Sakke
   #9
 653     Norge     0
Ser at fliseraden langs vegg er smalere til venstre en det er på toppen. Med oppjustering av bredden på denne fliseraden mot vegg og ørliten justering på risten så hadde man fått hele fliser rundt sluk.

Da måtte man vel kappet hele den siste raden mot dusjveggen hvis den fortsatt skulle gått midt i fugen, hvis jeg forsto deg riktig.

Men enig i at dette er dårlig planlagt. Med 10x10-fliser (som jeg antar det er) burde det være mulig å planlegge så man får hele fliser Rundt sluket. Jeg hadde heller prøvd å unngå å kappe fliser enn å få dusjdøren akkurat i en fuge.

Er det varmekabler i gulvet? Hos meg forsvinner vannet ganske fort av den grunn, men har jo ikke slike «plaskedammer»  på gulvet Smile
   #10
 1,724     Trondheim     0
Ja, sant det. Men poenget var vel planleggingen rundt sluket
Mvh
Drsakke