HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Er steinen lagt med for stor avstand så det sporet vi ser i steinen skulle vært innunder steinen over ?

TSt
   #12
 14,509     0
Eller så har det som skulle vært på venstre side under nabosteinen brukket av for lenge siden og ligger på undertaket. Det er jo enten noe som er gjort galt her eller så er steinen ødelagt. Kan jo ikke ligge slik nesten uten omlegg.
   #13
 5,432     Akershus     0
Bortsett fra en glipe mellom 2 takstein i bilde 1 #2, som forøvrig ikke behøver bety noe spesielt da "vannrenna" i taksteinen bør ivareta funksjonen for tetting, ser jeg ingen spesielle feil i leggingen av taksteinen. De løse fragmentene kommer sikkert av frostsprengning, men utover det visuelle, bør ikke denne skaden føre til  store lekkasjer. Ser ingen direkte feil, tror som nevnt tidligere fuktproblemet kommer innenfra i form av kondens.
TSt
   #14
 14,509     0
Jeg forstår ikke hvordan et tak kan være tett når en ser igjennom yttertaket.  
Fuktskader på disse bildene? -  - Morten268

En kan jo se det svarte forkant beslaget her i sprekken mellom steinene. Tilsvarende på to skjøter lenger opp på orginalbildet.  I tillegg må jo alle takstein delene i takrenne komme fra noe.   Men det kan være at det er på et sted hvor det stort sett regner ovenifra at dette forsatt går bra.  Men kan godt være at en har to problemer her, både kondens og et yttertak som snart er modent for rehabilitering.
HSt
   #16
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er jo et forenklet undertak. Ser at det bare er 6mm å gå på på lekteavstand på denne type teglstein så det er mye mindre overlapp enn med vanlig takstein
   #17
 1,333     Bergen     0
Støtter snektriker sitt innlegg. Har sett slike situasjoner tidligere og for meg virker det også som typisk kondensproblem.
Signatur

   #18
 5,432     Akershus     0
Jeg forstår ikke hvordan et tak kan være tett når en ser igjennom yttertaket.
Fuktskader på disse bildene? -  - Morten268

En kan jo se det svarte forkant beslaget her i sprekken mellom steinene. Tilsvarende på to skjøter lenger opp på orginalbildet. I tillegg må jo alle takstein delene i takrenne komme fra noe. Men det kan være at det er på et sted hvor det stort sett regner ovenifra at dette forsatt går bra. Men kan godt være at en har to problemer her, både kondens og et yttertak som snart er modent for rehabilitering.

Nå kan det være at du ser bedre enn meg, men for meg ser det kun ut som man ser "vannrennedelen" av steinen og at denne ser mørk ut grunnen stenen som ligger over. Mulig at denne delen også er issprengt, men da må TS fjerne et par av de nederste taksteinene for å se hvordan det ser ut under. Bildet med stor glipe mellom taksteinene viser ihvertfall at stenen der er intakt.

Steinfragmentene i takrenna kommer mye av de frostsprengte overflatene vi ser av bildene, om alt kommer derfra kan vi umulig bedømme av bildene. Tettingen på moderne takstein er vel ivaretatt gjennom 2 avledende vannrenner, tror det skal mye til før vann trenger gjennom disse, hvis de ikke er sprengt i stykker av is da. Det er en opplagt årsak til at taksteinene er ødelagt i et å begrenset område over og under snøfangeren, det er typisk snø som smelter og fryser til is, samtidig som det bygger seg opp stadig mer rundt snøfanger og takrenne. Slik oppbygging av is kommer som regel av én ting, nemlig et varmt loft. Hadde lufting vært ivaretatt, eller stått i forhold til varmluft som slipper opp til loftsrommet, hadde ikke slikt forekommet.

Bedre isolasjon, samt bedre lufting vil antagelig avhjelpe situasjonen. Sjekkes samtidig dampsperren under isolasjonen, vil mye være gjort. Undertak er jo beregnet for å ta eventuell fukt som kommer inn under takstein, kan ikke forstå annet enn at det bør være tilfellet her også.
TSt
   #19
 14,509     0
På sprekken øverst på bilde som så vidt er inne på orginalbidet så ser en iallfell helt klart forkant beslaget igjennom sprekken. Men jeg har ikke utelukket at det han ser på innsiden er kondens problem og at han har en litt dårlig taktekking oppå dette. Synes det er rart med cm sprekker som dekkes av en stein på undersiden også. Hvorfor har ikke nederste steinen (av de to som ligger oppå) på bilde noe slik renne på kanten ? Når de ikke ligger oppå hverandre så burde den ene siden ha vist slik kant. Men kan jo være at den bevist er tatt bort her. TS kan se mere på hvordan tettingen er ved forsiktig å løfte på noen steiner å se under. Så vil TS for finne ut hva som er korrekt her.
   #20
 5,432     Akershus     0
Vi kan sikkert alle se at det er store skader på taksteinene rundt snøfangeren, mulig det også er på de delene som skal lede bort vannet, men uansett er det ikke dette som er årsak til fuktmerkene på undertaket på bildene. Et undertak er laget for å være siste skanse så ikke fukt slipper lenger ned i konstruksjonen. Kan ikke tenke meg at dette er så dårlig at fukt/vann slipper igjennom som det tyder på av bildene. Derfor mener jeg fukten kommer nedenfra.

Taket forøvrig ser helt fint ut.