448    27    1  

Kondens i tak

 11     0
Hei! Jeg holder på med skift av tak innvendig. Har revet panelet, slik at det bare er damsperren igjen. Har fjernet plasten og isolasjonen og da ser jeg at det er kondens og svart sopp i taket. Dette er i skjøten av en ark som er et påbygg i senere tid. Tok over huset for 3 år siden. Det kan se ut som om arbeidet med gradrennene ikke er utført riktig. Legger ved noen bilder. Hva mener dere om dette?
Kondens i tak - Screenshot_20191025-174753_Word.jpg - Rob123

  (trådstarter)
   #1
 11     0
Som man ser på bilde så kan man se gradrennene innenfra huset. Det skal vel ikke være sånn?
Kondens i tak - Screenshot_20191025-174744_Word.jpg - Rob123
   #2
 1 630     Trondheim     0
Det er vanlig å først ha et innertak, enten forenklet (kun duk) eller tretro også duk.
Dette taket skal være helt tett slik at det ikke gjør noe om det kommer vann på det.
Også kommer det lekter og yttertak oppå der som er det som i praksis skal ta unna regn, snø osv.

Hos deg ser det ut til at de rett og slett har hoppet over innertaket - som jo må være rov ruskende galt.
Taksmann og eierskifteforsikring neste?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 11     0
Jeg har utvidet husforsikring som skal dekke det meste. Ringte de på mandag å meldte inn skaden. så kom det en mann fra et selskap hit på tirsdag for å se på skadene. Skrev rapport til forsikringsselskapet. Fikk svar fra de nå. Dekker ikke kondens var alt de skrev. Jeg syns det er for tynt. Grunnen til kondens er vel fordi taket ikke er gjort riktig? Åssen bør man gå frem på en slik sak. Har jeg rett på hjelp? Det ser ut som at pappen er bare lagt inntil gradrennene
   #4
 1 630     Trondheim     0
Hmm, høres ut som om forsikringsselskapet definerer fuktskade som følge av kondens på en annen måte enn om årsaken er lekkasje.

Dersom det du har kommer av kondens må det vel være en kilde til fuktig luft ett sted. For eks manglende eller dårlig dampsperre mot boenhet slik at varm fuktig luft stiger opo og kondenserer mot fuktig undertak. Usikker på om du kan få samme problem kun pga dårlig isolasjon.

Ett viktig spørsmål for deg blir uansett å forstå årsaken slik at du kan rette opp problemet.
Du bør jo se hva takstmannen har skrevet - fra bildene synes jo jeg det virker som om det er noe feil med selve taket. Om ikke forsikringsselskapets takstmann kunne gi deg gode råd om veien videre må du jo selv finne noen som kan hjelpe.

Er vel to separate ting her:
1) identifisere årsak og få iverksatt riktige tiltak
2) finne ut om forsikringen dekker noe - påstanden fra forsikringsselskapet er tydeligvis nei
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 11     0
Virket ikke som han viste hva han drev med. Sto at det kun skulle skiftes litt isolasjon. Når jeg fjernet isolasjonen første gang så var de gradrennene fulle av dråper så det kommer tydligvis derfra. Sjekket flere steder andfe steder i taket lengere unna. Der er det ikke noe kondens. Jeg mener også at det er noe feil med taket. De gradrennene ligger rett på treverket. Virker som at om jeg hadde fjernet de nå så ser jeg rett inni huset.
jaf
   #6
 4 549     tromsø     0
Gradrene er av metall og vil sikkert kondensere først. Varm (i alle fall varmere og fuktigere en uteluft) luft vil kondensere mot metall. Det er det samme som skjer inne i et kjøleskap mot ribbene inderst i kjøleskapet som kjøloer kjøleskapet. Virket some et forenklet , kaldt tak. For å få et isolert loft til å "virke", bør lutfing være forsterket. Skikkelig luftespalte som fører fukt ut. Her er en video som viser 5cm luftespale fra sperrefot til tak. Skikkelig lufte koridor i møne med ventiler i hver ende. Luften må sirkulere :https://www.youtube.com/watch?v=27x7amcHyZQ
Profil i video kan byttes ut med en vanlig lekte.
Med manglende lutfing og bare 1 teskje kondens vann i uken vil de bli skade etter noe tid.
  (trådstarter)
   #7
 11     0
Dette er isolert tak. Man gjør vel ikke metode som vist på video da? Kan ikke dette så mulig mye dumme spørmål

jaf
   #8
 4 549     tromsø     0
Opprettelse av lufting gjøres før en legger i isolasjon. Hvis en dropper luftingen på kald side, blir hele løsningen en "risiko konstruksjon". Siden luften mister evnen til å holde på fukt når den når den kalde siden av taket, så trengs ekstra lufting på kald side før takstein. På et kald uinnredet loft er jo hele loftet "lufting". Så på et uinnredet loft trengs ikke lufting. Det er når taket isoleres at behov for luftespalte oppstår. Under takstein er det gjerne kondens og vann. Står litt om lufting i denne linken https://www.tak-guiden.no/nyheter/lufting-i-tak-snosmelting-kaldt-loft/
TSt
   #9
 6 377     0
Hvis undertaket er damp åpent har en ikke lufting under. Men hvis det hvite vi ser er undersiden av beslag i kilrenne så er jo noe galt.
HSt
   #10
 23 170     Lillestrøm kommune     1
En nabo på hytta bygger nytt, der la de krysslufting over vindperre i tak de la 48x48 med ca 10 cm i opphold (litt på skrå oppover taket) mens de også lufter normalt fra raftet. Det var mange slike kryss lufte spor oppover taket.