85 637    46    49  

Mose på takstein - vaske eller ikke?

 414     Norge     10
Hei

Er plaget av noe mose i overgangene fra stein til stein, både i horisontale og vertikale skjøter. Det er ikkeno mose på selve steinene. Er dobbelkrummet betongstein fra midten av 80-tallet. Taket har en vinkel på 37 grader om det har noe å si..

Bør jeg vaske av mosen, eller bare la den være? Eventuelt sprøyte på noe?

Har en moderat kraftig Foma med rotordyse jeg isåfall planlegger å bruke.

   #1
 552     Stavanger     1
Mosen bør av. Den trekker vann inn under takhellene og kan skade taket ditt (avhengig av typen undertak).  Sitter mosen godt på så må du fjerne den mekanisk, eksempelvis med en kraftig stålbørste. Deretter kan du ta den med ulike kjemiske midler. Tviler på om du får gjort noe med høytrykk, ettersom dette vel er godt etablert i overgangen mellom de ulike steinene på taket ditt.
  (trådstarter)
   #2
 414     Norge     1
Har prøvd litt på mønesteinene og et par andre steder, og høyttrykken fjerner mosen ganske greit. Virker ikke oms den sitter så veldig hardt, pluss at den er ganske "myk".
   #3
 733     Drøbak     4
Har selv mose på taket, men en del mer enn TS. Kjøpte Mose GTI Tak igår. Denne kobles til vannslange og flasken doserer etter vanntrykket. Den skal sprayes på, og tar sakte, men sikkert knekken på mosen, som så etter en tid skylles av ved regnvær. Vi får nå se hvordan det funker, men hadde vært deilig å slippe vaskehelg på taket (bratt og stort tak)
Signatur
   #4
 817     Haugesund     1
Ville høyttrykkspylt uansett bruk av mosefjerner eller ikke. Da ovenfra og ned.

Sikring kan du nok få til ved hjelp av pipe og stiger.

Husk at tak krever vedlikehold på samme måte som ytterkledning.
   #5
 3 139     Vestlandet     1
høyttrykk er ikke anbefalt på takstein såvidt jeg husker.
HSt
   #7
 33 222     Lillestrøm kommune     0
Har hørt det samme om at en skal være forsiktig med høytrykk, vil jo tro at de er redd for ekstra slitasje på overflaten (men våt mose som fryser sliter sikkert det også  Wink)

Flere mosefjerner stoffer har krav til temperatur så det er litt tidlig på østlandet med nattens temperaturer.
Med mye mose så vil det gå tregt i starten og en vil sikkert trenge etterbehandling. Vi forlenget strålerøret på en pumpekanne med et pex rør festet på en tynn lekt. Med dette nådde vi det meste av taket fra takstigen opp til pipa.

   #8
 817     Haugesund     2
Tror nok at det kan gi ekstra slitasje på taksteinene, men det tilsvarer ikke stort mer enn et års slitasje fra normalt regn, tror jeg.  Det er ikke nødvendig å bruke større trykk på spyleren enn det som trengs for å fjerne mosen.

Her på være trakter er problemet spesielt stort denne våren pga. den milde vinteren.
   #9
 451     Stavanger     0
Og etter dere har fått vekk mosen, kan dere strekke kobber tråd over taket. På møne. Dette skal sørge for at mose ikke gror. Hvorfor? aner ikke. Funker det? Aner ikke, har gjort det på hytten, men etter bare ett mosefritt år er det for tidlig å si Smile
   #10
 2 264     0
Mose er lettere å fjerne når den har vært bløt et par dager, det er min erfaring hvertfall.