#21
 22,342     Akershus     0


Veldig bra innlegg Tom!

"Vannbasert plastmaling" meg her og "vannbasert plastmaling" meg der... Pøh!Hva med Tjeralin?
Det heter ikke Tjeralin. Det heter Tjæralin! Tjære + Linolje!

Dette er et produkt jeg liker! ...men har du brukt linolje en gang på huset kan du ikke bytte.

Sitat:
Tjæralin er basert på tretjære, linolje, og vegetabilske oljealkyder. Tretjære og linolje har en rekke fordelaktige egenskaper for trebeskyttelse, særlig i form av bedre penetrerende egenskaper enn rene alkyd- (oljemalings-) systemer. Tjæralin erstatter de stoffer som er forsvunnet fra det levende treet. På grunn av den unike sammensettingen tørker Tjæralin senere enn moderne malinger, normalt 2 til 4 dager. Dette sikrer at de aktive stoffene (tretjære, linolje, alkydoljer og soppdrepere) skal få god tid til å trenge godt inn i treverket. Det er derfor ikke behov for å bruke andre typer grunninger før man beiser eller maler med Tjæralin, den er grunning og beis/maling i ett. Du får like godt reultat som med annen maling, men med ett strøk mindre!Nå venter vi i spenning på nye myter fra TS.  ;)Høres jo veldig bra ut... Hva er bakdelene med produktet da  ?  Siden det ikke er brukt så mye...
Holder på med utlektring, etterissolering, og etterhvert kommer ny kledning som trenger ett eller annet påsmurt, så veldig innteresert i å følge denne tråden litt før man tar en avgjørelse. Som jeg delvis skjønner så må man starte med ubehandlet ren plank dersom valget blir tjæralin ?
Lurte også på om noen har vært borti det å la plankene stå oppi ett spann med f.eks. grunning, eller selve malingen, for å trekke godt inn i endeveden før de slamres opp på veggen ?
Hadde sikkert vært lurt å la planken suge opp beis. Det har vært gjort, men ingen har tid til det. Det slurves alt for mye med endeved. Særlig hvis man kjøper ferdig grunnet og ev malt panel.

Jeg har et produkt som likner Tjæralin på huset. Helt knall hvis du liker å beise ofte og elsker svartsopp, men ingen råte og ingen svartsopp. Har du først fått dette på huset kan du ikke bytte farge/produkt da tjæren vil blø igjennom. Verre enn linoljemaling i så måte. Stavkirkene ble malt med mnoe liknende så råte stopper det.

   #22
 663     0
Noen som har prøvd benarolje på impregnerte terassebord? Det er de av gamlegarden som hevder at terassen trenger kun 2 strøk hvert 10 år. Vist dette stemmer så er mange problemer løst når det gjelder dette. Noen som har hørt om dette?
   #23
 22,342     Akershus     1

Jeg kan i alle fall bekrefte at maling rett på ny trykkimpregnert materiale ikke fungerer. Mitt nye verandagelender flasser verre en Donald Trump...
Hva med flassjampo?

Trykkimpregnert har to ulemper: Den er fylt med vann og mye er høvlet. Tørking og grunning (ev beis som trekker lang inn) ellers flasser det. Ofte brukes det der det males på alle fire sider og blir utsatt for mye fukt. Da flasser det.
   #24
 308     0

Mine foreldres hus er malt med en del transparent trebitt rett på plank. Funker fint, bortsett fra at det må beises relativt ofte og at det blir noe svart i det. Dette er tildels forårsaket av at beisen er transparent. Blir sikkert bedre hvis du har i mørk farge da uv blokkeres av denne.

Hvit har vært motefarge i mange år, jfr sørlandet. Hvit har vært den dyreste fargen før og folk ville vise at de hadde gryn.

Har også foreldre som har beiset hus. Det har stått i 30 år og er sporadisk vedlikeholdt, slett ikke hvert femte år. Kledningen har holdt seg veldig bra.
På sørlandet og i kyststrøk har hvite hus vært tradisjon. Nå skal "alle" (oftest kvinner over 40) ha hvite hus.
   #25
 5,188     Østlandet     1
Benarolje er bra til sitt bruk, mye brukt på trebåter, men den blir blank som lakk så jeg vet ikke om du vil ha lakkert terrasse?
Signatur
   #26
 504     Helgelending i Østfold     0
Forøvrig burde vi sette forbrukermakta inn på å få bort begrepet "dekkbeis", det er en selvmotsigelse, beis dekker ikke, det er hele poenget.
Det svenske ordet på dette produktet er lasurolje, et begrep vi også har og bruker, bare ikke til utendørs bruk...  Tongue
   #27
 3,258     Akershus     0

Benarolje er bra til sitt bruk, mye brukt på trebåter, men den blir blank som lakk så jeg vet ikke om du vil ha lakkert terrasse?


Men er det ikke slik at båtfolket blander Bernaren med noe greier for å få den som de ønsker? Tror man selv kan påvirke finnishen ved å blande.
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 602     oppland     0
Spennende lesing Smile Jeg har holdt på noen år nå med maling. Selger både beis, dekkbeis, oljemaling, og vann basert. Oljebeis= beis hvor du ser treet igjennom fargen. Dekkbeis=  oljebeis med dekkende farge. Vannbaserte malinger er ikke plastikk, det er vanntynnet alkyd maling basert på Akryl.

Ser det er endel dikusjon ang intrekking i treet her. Vannbaserte utemalinger er en nanoteknologi, så man kan ikke sammenligne med vanlige vanndråper:) Det er ikke bevist noe om vanntynnede utendørsmalinger trekker mindre inn enn olje malinger/beiser. Grunningene, er podusert slik at de skal trenge lenger inn i treet enn olje malinger/beiser. Prismessig og jobbmessig, er det heller ingen grunn til å velge noe annet. Før var det mye løsemidler/gifter i malingen enn i dag. Da grunnet man gjerne med eks trebitt oljebeis(transparent) utblandet med 10-20%whitesirit. Gjør du det i dag, vil det sannsynlig flasse, eller råtne :-\ Også derfor man skal sprøyte huset med sopp og algedreper før maler jobben. Det er litt i spannet, men det som er på flaska er ikke tillatt i bøtta. Da denne ikke skal kastes, men brukes :)

Etter alle mine år i malingsdisken, kan jeg ikke til dags dato si at vi har mer reklamasjoner/klager på vannbasert enn på oljebasert. Heller nesten omvendt, da mange som er vandt med oljeproduktene, dropper forarbeidet. Det gikk jo bra før ::) De som velger vannbasert, er som regel flinke på forarbeid Smile Fordelen med vannbasert er mange, den er fin å dra utover, dekker bra,tørker på 2timer(fint til vinduer og gelendere)  og holder seg bra i fargen i ca 10år. Fordelen med dekkbeis tykkere film og tåler bedre "sandblåsing" hvis man bor ved havet, skogen eller fjellet.

Vil nevne noen av de vanligeste grunner til at malingen flasser:
-Lekkasje fra tak, som kryper under panelet.
-Malt ved for høy RF, eller for tidlig etter kratig regnvær. Skal da helst vente i 3dager.
-Ikke vasket med riktig vask. Man skal feks bruke kraftvask og ikke husvak. Husvask er vedlikehold.
-Linoljeblæring
-Manglende forarbeid, som grunning (5strøk på endeved) bøsting, skraping, vask etc årsak nr1
- latt malingen stå i kuldegrader om vinteren
- malt med vannbasert direkete på lioljemaling,(kan male med vannbasert, men må først ha et lag med oljemaling i mellom, evnt blæring får man uansett)

Og dette gjelder generelt, alle typer maling.

Olje tåler ikke varme, oljen koker ut i overflaten og drar med seg fargepigmenter. Ergo får man letter blassing, hvis du feks har et sort hus på en solfylt knatt. Da er det bedre med vannbasert, da akrylen i denne er varmebestendig. Den holder da bedre på fargen, og vil kun med tid og stuner mattes ned. Men fargen holder seg.

Det finnes matt benarolje, har ikke sett terrassegulv behandlet med dette. Men hørt om en som hadde det i 6år. Han sa gulvet fortsatt var fint og holbart, lett og gjøre rent, men det hadde gulnet

Har også inngått avtaler med folk som har gått på Demidekkblemma, om nytt spann med maling hvis de ikke er fornøyd med de nye vanntynnede malingene, og ikke en som bytter til olje;)(kun i de tilfeller hvor de sliter med blassing)

Konklusjon: spiller ingen trille hva du bruker, bare du gjør forarbeid, og velger det produktet som er mest hensiktmessig iht ditt behov Wink
   #29
 5,188     Østlandet     0

- latt malingen stå i kuldegrader om vinteren
Sier du at jeg rett og slett kan kaste Drygolinen (olje) som har stått i garasjen i vinter (20 blå)?
Signatur
   #30
 3,210     Vestlandet     0


Har også inngått avtaler med folk som har gått på Demidekkblemma, om nytt spann med maling hvis de ikke er fornøyd med de nye vanntynnede malingene, og ikke en som bytter til olje;)(kun i de tilfeller hvor de sliter med blassing)Er demidekk dårlige greier?