12,461    14    4  

Noen fordeler med stående kledning?

 389     Bergen     0
Jeg bor på Vestlandet i et hus med stort sett liggende kledning, men for å bryte opp utseendet har det blitt montert stående kledning noen steder. Etter å ha malt et annet hus bygd på samme måte må jeg bare spørre:

Er det noen håndfaste fordeler med stående kledning? Slik jeg ser det er dette en skikkelig pita å male, angrepsflaten for fukt er utrolig mye større, og siden jeg aldri har sett en drypkant på slikt er slike bord ofte også råtne helt nederst. Her på Vestlandet må det da med andre ord være...optmistisk å montere kledningen stående...?

  (trådstarter)
   #3
 389     Bergen     0
Noen tips om hvordan jeg lager dryppekant på kledning som står på huset? Eller er ideen å skifte ut med riktig preparerte bord?
@sør-mann, får du dette forslaget på trykk i "Vi i villa" skal jeg kle inn hele huset slik... Grin
   #4
 1,266     Aust-Agder     0

Noen tips om hvordan jeg lager dryppekant på kledning som står på huset?


Legg på en lekt og skjær med sirkelsag (evnt dykksag). Stående kledning kuttes ikke skrått før den er på veggen, det blir bare kluss synes jeg.

Ellers er den store fordelen at det er lettere å bytte enkeltbord midt på veggen.
Signatur
   #5
 205     0
Med stående kledning vil fuktighet enkelt finne veien naturlig nedover med veden, derfor vil nok stående kledning være bedre. Men det er viktig at kledningsbordene er skåret skrått nederst (ca 15 grader). Det er også viktig å male/beise enden på bordene, her er det mange som feiler. Det er enden på bordene som er viktigst, da vil kledningen vare lenge uten å råtne.

I tillegg er fargevalget viktig for å bevare kledningen. For eksempel er hvit eller lys farget hus mer utsatt for råte fordi fuktigheten i bordene blir ikke tørket ut så godt på soldager i forhold til mørkere farge...
Signatur
   #6
 765     Østfold     0
Og, det er viktig med god avstand til terrenget under og samtidig holde vegetasjon rundt huset nede slik at luft sirkulerer godt rundt husveggene og at solen kommer til (de ytterst få dagene det rent faktisk er sol)
Signatur
   #7
 7,686     Bærum     1
Så vidt jeg husker anbefaler ikke Sintef skråskjæring. Dråpene blir hengende på dryppkanten. Skjærer man bordet rett vil vannet fordeles over en større flate og tørke opp.

   #8
 1,699     Trondheim     0
SINTEF byggeblad 542.101:
"Endevedforsegling er viktig, se pkt. 84. Kledningen kan med fordel avsluttes nederst med en skråskjæring på ca. 15° slik at vann lettere drypper av uten å trenge opp i endeveden. Skråskjæringen gjør at vann drypper av i forkanten. Skråskjæring erstatter ikke behovet for effektiv forsegling av endeveden med beis/maling, se pkt. 8, men kommer i tillegg. Endevedforsegling er viktigere enn skråskjæring."
(min utheving)

Så det er litt differanse mellom byggebladet og din husk. Vet du hvor du har sett det?
Signatur
   #9
 7,686     Bærum     1
Jeg mener dette var en ny erkjennelse de var kommet frem til. Mulig de har forlatt den eller at den ikke er blitt implementert i byggebladet. Har antagelig lest det i Teknisk Ukeblad eller et annet fagblad / nettsted. Tror vi har diskutert det i en annen tråd. Fant det ikke når jeg søkte hos Sintef.
   #10
 6,426     tromsø     0
Hva er datoen på detaljbladet? Før var det ikke anbefalt med skråkant i NBI. Det var fordi overflaten i en rett kant er større for vannet (tørkeflate) en i en skrå som kan bli stående våt i nederste del. Men det er sikkert 15 år siden det sto. Er det forskjell på nor og sør, øst og vestlandet? Her nord råtner det ikke uansett, det er så tørt...Med liggende kledning kan en skifte de 3 nederste borda etter 20år..