(trådstarter)
   #21
 869     Østfold     0
Et spørsmål om underlagspappen Isokraft: Det fremgår på Isola's sider at denne "er et kraftig asfaltbasert underlagsbelegg som tåler å stå utildekket over lengre perioder (også om vinteren), noe som medfører at ferdigstillelse av taket kan tilpasses til gunstige årstider."

Er det riktig forstått at dette betyr at man kan få på Isokraft på høsten og fortsette prosjektet på våren med å gå rett på med utlekting og plater evt shingellag?
Har nemlig ikke planlagt noe nytt tak nå, men siden det lekker må noe gjøres. Og jeg har ikke veldig lyst til å bli stucked med en hasteløsning jeg egentlig ikke ønsker pga at alt må skje straks innenfor trangere økonomiske rammer enn hva som er mulig til våren.

Jeg hadde en kar her som hevdet at hvis det kun ble lagt papp måtte denne kastes og legges nytt hvis prosjektet fortsatte på våren. Men jeg tror kanskje han snakket om D-papp.

HSt
   #22
 33 119     Lillestrøm kommune     0
Svaret er ja, bare sørg for at pappen spikres etter bruksanvisningen. På hytta la jeg vekk pappspikerpistol når den nappet i pappen og spikret for hånd (noen andre har annen type pappspikerpistol og sier det går bra).

Skal du ha shingel spør om du skal legge pappen på noe spesiell måte mht omleggsskjøtene, jeg la Decra.
   #23
 1 351     0
Vi har 22 grader takvinkel på hytta og la Isokraft under shingelen uansett. Da er det ikke så mye stress med å få på shingelen, så jeg kan gjøre det selv når jeg har tid. Sparer mye mer på det enn det underlagspappen kostet, og det er alltid kjekt med et ekstra lag.

Spikrer med en Basso pappspikerpistol til ~2700,- på Staypro.no, den fungerer helt perfekt. Hadde aldri orket å spikre 3-4000 pappspiker for hånd, det hadde tatt en evighet. Men er det for varmt/mye sol vil hodet klistre seg i pappen ja. Dessuten ødelegger man lett shingelen ved å gå rundt på den om det er for varmt. Shingel. bør legges i overskyet vær, gjerne rundt 15 grader. Om man tenker på shingelen som maling går det bra, man maler ikke en vegg som sola steker rett på.
  (trådstarter)
   #24
 869     Østfold     0
Godt å høre. Da kan det være en god vei ut av denne elendigheten likevel...
   #25
 4 110     Akershus (Follo)     0
Isokraft kan ligge inntil 2 år før shingel legges. Ved 19grader ville jeg brukt det. Jeg brukte det på mitt tak som også er 22grader.

Sørg for presenning(er) som nevnt. Men det er kjekt også å ha noen tunge plank å feste over presenningen. Da tåler den litt mer vind før den stikker av. Og få gjerne nedre kant brettet over nedre del av taket så vinden i minst mulig grad kommer seg innunder. Du kan også rive av gammel shingel nedenfra og legge papp før du river av neste røfte. Men du må selvsagt dekke med presenning ved regn også da. Jeg klippet hull til pipa i presenningen da den ikke er i mønet.

Ikke glem stillas! Du sprader ikke rundt på taket uten et skikkelig stillas uansett høyde fra raftet og ned.
Signatur
HSt
   #26
 33 119     Lillestrøm kommune     0
Jeg har Isokraft på 2. året på tilbygg på hytta, ser ikke slitt ut og den får nok et år til når jeg har en skulder som krangler.
   #27
 487     0
Er bare at garantien fra isola utgår etter 2 år uten at den blir kledd. Den holder nok en god del år til.

2 lag shingel bør alt fjernes, blir fort ugjevnt å tredje lag med shingel får ikke nødvendige flatt anlegg for at den får limt seg skikkelig overalt (er hvertfall større fare for det)

Nå er det vanskelig å bedømme prisene du har fått, da det er mye fordyrende ved et tak. Enkelt saltak eller gradrenner osv, piper/luftehatter, høyder osv...

Ved riving så er det ganske enkelt å rive om det et er 15-18mm rupanel festet med pappspiker, du bruker bare stort brekkjern å knekker opp ved innfesting på langs i så store biter du vil ha. Derimot om det er blitt brukt store kramper så sitter det det som F, endel ekstra arbeide med rensking etterpå også.

Synes ikke 130k høres feil ut. Så får du vurdere selv utifra samtalene du har hatt med dem hva du velger.


Angående tilbud, så leverer jeg kun beskrivelse utførelse/produkt med totalt tilbudspris.
Mange bruker fagfolk til å lage handlelister, eller matrial liste for så å gi jobben videre til svart arbeidskraft eller seg selv. Det gidder jeg ikke bruke tid på. Skal de ha spesifisert priser så fakturer jeg medgått tid for å lage tilbud. Er veldig sjeldent noen ber om det vel og merke. Er det større jobb (for mitt lille firma) som jeg gjerne vil ha så kan jeg leverer spesifisert med typiske variablene (vinduer, dører, parkett, kledninger osv).
Endel mindre firma som meg selv, er også utførende, så tilbud og alt kontorarbeid ofte blir kveldstid/helge arbeid. Større firma har gjerne folk som kun driver med slikt og sikkert har bedre rutiner på oppsett av tilbud. Men de vet også å ta seg betalt i sluttprisen. Jeg kan fort bruke 2uker+ med kvelder og helger på et tilbud som er på 1.5mill+, å jeg er ikke flink nok til å få den tiden med i sluttprisen:P

Når det er snakk om store jobber blir det litt annerledes 3mill +. Samme om man jobber mot annen næring eller kommune/stat. Koster penger for en bedrift å lage tilbud, jo mer spesifisert jo mer koster det, så det blir "you gotta spend some to make some" prinsippet som gjelder. Å det er som regel litt høyere terskel at tilbudet ditt blir "utnyttet".

Signatur

HSt
   #28
 33 119     Lillestrøm kommune     0
Ser den, men jeg skal ha Decra oppå og det blir ikke nevneverdig slitasje. Jeg har limt belegget mot trekant og rupanelen på innsiden og stiften nedbrett over dette. Største risiko er nok avblåsing i storm derfor det er viktig å følge riktig stifting med pappspiker. For TS når han nok dette neste år. Jeg ville bare vært helt sikker pånat skjøtene på Isokraften ikke skal lage noe tull for shingelen, men virker ikke som noen noen protesterer på dette.
  (trådstarter)
   #29
 869     Østfold     0
Da er den gamle shingelen fjernet og ny kraftig underlagspapp lagt på! Fjerning av 2xgammelt shingellag tok tre dager og var en ganske slitsom jobb som jeg ikke gjør igjen... Sad

Nå må jeg få den gamle shingelen på dynga og tenker på å leie en container og dumpe det i. Har i tillegg en del annet ræl som må på dynga. Vet noen hva slags avfall gammelt shingeltak er? Er det vanlig restavfall?
HSt
   #30
 33 119     Lillestrøm kommune     0
Jeg vil tro at i container så er det ikke lenger forbruksavfall men næring. Men jeg kan ta feil. Vi leverte med tilhenger, noen turer. Ser jeg har svart i tråden din og vil tro jeg fortalte mine 2t på å fjerne shingel der pappspiker faktisk ikke satt fast. Av nysgjerrighet det var pappspikrene som ikke kom opp som tok tid ? Du får trøste deg med st du sikkert har spart en del på dette.