24 869    28    1  

På tide å sjekke taket ditt!

 3 082     Gol     0
Snøen er smeltet og hustakene titter frem…  jaja – uansett, det er på tide å sjekke taket :D

Vi kan bestille snekkere og diverse fagfolk for å sjekke taket. På ByggeBolig er det riktignok mange med kunnskap og interesse som ønsker å gjøre ting selv. Derfor tenkte jeg at vi kunne lage en tråd med hvor vi deler våre erfaringer med god forvaltning av tak,  litt info om hva man bør sjekke og hva man kan gjøre for å forlenge levetiden på taket. Våre felles erfaringer er den beste kunnskapen.

Først noen tips og litt generell informasjon:

Takets forventede levetid: er ulik for ulike taktyper. Shingel, papp har enn forventet levetid på ca 30 år, mens taksten og plater kan vare i over 50 år. Levetiden påvirkes av blant annet vedlikehold og værforhold der du bor.

Slik sjekker du taket: klatre opp på en stige for å titte. Du trenger ikke å gå opp på taket. Da kan du se etter:

1. Synlige sår/sprekker
2. Mose og andre typer naturlige belegg/smuss (kan lede til frostskader/-spreng)
3. Om du har mye løv etc. i takrennene

Sjekk ekstra godt rundt piper og andre rør som stikker opp av taket. Det er typisk her lekkasjer inntreffer først. I tillegg ville jeg klatret opp på loftet for å sjekke etter lekkasje: sopp, råte og andre spor etter fukt.

Om man skal opp på taket: På shingelbelagte tak kan man tråkke hvor man vil. På takstein/plater osv. kan man trå der lektene er eller der platene er skrudd. Takplater er ofte myke og man kan ved et uhell og tråkke feil skade/bulke platene. Ikke tråkk på stålplater når de er våte, de er sinnsykt glatte.

Vedlikehold av taket: er enkelt sagt at man utbedrer dersom man ser tegn etter slitasje/skader. Noen tips til vedlikehold og triks for skadeforebygging.

1. Fjerne mose fra shingel og papp: Fukt opp det mosegrodde området med vann, gjerne tilsatt vaskemiddel eller mosefjerner. Fjern mose med skurebørste og hender. Klorin blandet med vann 1:4 kan også benyttes. Klorinen dreper alger og mose. Bruk hansker når du jobber med kjemikalier. Ikke bruk høytrykkspyler - da risikerer en at vannet kommer inn i takkonstruksjonen og gjøre mer skade. Skyll heller av med en hageslange.
2. Fjerne mose fra takstein: alternativet her er å bruke stålbørste, drill med børste eller lignende i stedet for høytrykkspyler. Det er mer skånsomt mot steinen. Spesielt på svært gammel stein bør man være forsiktig med høytrykkspyler.
3. Hold takrenner og gravrenner fri for blader og kvister, slik at vannet renner unna.

Forebygging mot mose på taket: mose trives i skygge og der det er fuktig. Store skyggefulle trær gir gode forhold for mose. Fjern grener som skygger for takflaten. Ta bort kvister og annet som ligger på snøfangerne.

Et artig tips: Kontakt en blikkenslager og kjøp en rull kobbertråd- eller bånd. Strekk tråden eller båndet langs mønet fra gavl til gavl og slik at den er i kontakt med taket. Da skjer det en prosess med regnvannet som gjør at mose og alger ikke så lett fester seg (merk: jeg er ikke kjemiker  ::) )

Bytte av taket: Om taket er så gåent og gammelt at det overstiger den gjennomsnittlige forventede levetiden er det allikevel lurt å vurdere et helt takskifte. Når ulykken inntreffer er det jo ikke bare det at taket må byttes som er problemet – ofte har man fått med seg litt vannskader og da må annet fikses… .
- Har du takshingel fra før så kan man rengjøre den gamle først slik at man får av mose også kan man legge shingel rett oppå denne igjen. Har man lyst på et annet tak og det ikke er lekk så kan man sløyfe og lekte det opp for takstein eller plater. Evt rull på en ny papp før lekting.
- Har man takstein og har lyst til å bytte farge eller skifte ut gammel stein kan omfanget være større: Ta bort all steinen, se om det har vert lekkasjer, se etter råtne  lekter og utred om undertaket er dårlig? Bygg opp taket på nytt med papp, sløyfer og lekter. Lekteavstand kan være forskjellig fra gammel stein til ny.

Noen spørsmål som hadde vært nyttig å dele:
1.    Hvordan tak har du og hvor gammelt er det?
2.    Sjekker du taket i blant og utfører du noen form for fast vedlikehold?
      - Gjør du dette selv eller får du andre til å gjøre det for deg?
      - Er det noe spesielt som du ser etter når du sjekker taket?
3.    Har du noen gang skiftet taket?
      - Hvordan var den prosessen - hva kostet det sånn cirka?
      - Var det mulighet for å gjøre mye av jobben selv
4.    Har du noen gang utbedret taket
      - Hvordan merket du at det trengtes?
      - Hva gjorde du for å fikse det?
5.    Noen andre tips til smarte måter vedlikeholde taket?

Håper at vi kan få til en tråd hvor gode ideer og tanker som kan hjelpe oss alle med forlenget liv på taket.

Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 3 082     Gol     0
1.            Hvordan tak har du og hvor gammelt er det?

Jeg har takshingel og det ble lagt oppå gammel i 2010.

2.            Sjekker du taket i blant og utfører du noen form for fast vedlikehold


      - Gjør du dette selv eller får du andre til å gjøre det for deg?


Desverre så sjekker jeg ikke taket så mye pga har lite busker rundt det samtidig at det ikke er så lenge siden jeg byttet.


      - Er det noe spesielt som du ser etter når du sjekker taket?

Jeg sjekker skader rundt pipe og takrenner.


3.            Har du noen gang skiftet taket

        - Hvordan var den prosessen - hva kostet det sånn cirka?

Jeg undersøkte\leste monteringsveiledningen til Isola og bestilte shingel. Jeg havnet på ca 20000 ink shingel,beslag, spiker og arbeid. 
 
      - Var det mulighet for å gjøre mye av jobben selv?


Jeg fikk leid et rullestilas og gjorde jobben selv.

4.            Har du noen gang utbedret taket

        - Hvordan merket du at det trengtes?

Jeg våknet en dag i juni 2005 av at det drypte inne i stua, kom inn der så var det ca 3 liter vann på gulvet, gikk opp på kaldtloftet og fikk lokalisert lekasjen, måtte rive vekk isolasjonen og der sto det nok 2-3 liter til med vann. Så var det ut i øsende regnvær og få lagt over en pressening over pipen. Når det vart opphold så fikk jeg en blikkenslager til og se på pipehatten min som viste seg det at fugemassene som hadde blitt brukt rundt pipehatten hadde tørket ut og skapt lekasje over tid.

        - Hva gjorde du for å fikse det?

Fuget rund beslagene og la litt møneplater rundt pipa for og tette det :)

5.            Noen andre tips til smarte måter vedlikeholde taket?


Hold øye med gradrenne,takrenner og beslag at fugemassene er i orden så er mye gjort.


Signatur
   #2
 1 570     Sunnmøre     0
tips til kobbertråden, invester i mønebånd, likt figaroll, med kobber på og sørg for kobberbiten stikker forbi mønesteinen.
Signatur
   #3
 628     Bergen     0

1.    Hvordan tak har du og hvor gammelt er det?

Glasert grå Turmalin
-Ca. en måned gammelt.. ;D

2.    Sjekker du taket i blant og utfører du noen form for fast vedlikehold?
Har megaskrå tomt, så den ene siden av taket har jeg full kontroll på fra veien bak huset. Den andre siden derimot, må besiktiges med kikkert fra nedi dalen.. :D     
-Ellers pleier jeg å ta en krypetur på kneloftet når det regner skikkelig mye.
- Er det noe spesielt som du ser etter når du sjekker taket?
Vann innendørs, ting som løsner i vinden i vinden utendørs. (og det er det faktisk en stor fare for her i strøket.. Grin)

3.    Har du noen gang skiftet taket?
Jepp. -Hadde et 60 år gammelt skifertak med matchende teglskorstein og luftehatter i zink. +nyere vindskibeslag i blikk.
- Hvordan var den prosessen - hva kostet det sånn cirka?
Jeg hadde lenge vært klar over at vindskiene fikk kjørt seg kraftig i vinden, og at et eller annet lå og dunket på skorsteinen i vinden.(det viste seg at hele kronen på skorsteinen var løsnet) -Så begynte det å lekke en del rundt skorsteinen..Og etter nermere inspeksjon viste det seg at luftehattene hadde begynt å få små hull på oppsiden...

Alt i alt var det så mange feil å fikse at det bare var å ringe bank og taktekkere for å sjekke både muligheter og realiteter..

Jeg ville helst beholde skifertak, men det viste seg snart at det ville i beste fall ta hele husbudsjettet, og i verste fall koste enda mere om det måtte suppleres  mye stein. :(

Samtidig ville jeg overhodet ikke ha svart betongtakstein som alle andre rundt meg har, og det måtte bli noe med levetid langt forbi pensjonsalderen min.. (det gjelder å ha en viss tak-taktikk.. Wink)

Etter mye om og men og anbud fra forskjellige endte det altså med Turmalin, som er en skjelden men kul takstein. Fargen ligner litt på den gamle skiferen og står mye bedre til huset enn svart.

Joben kom på i underkant av 380 000. Mye penger, men over 100 000 under omtekking av skiferen.
Nå valgte vi ikke det billigste firmaet, men det som virket mest profft. -Angret ikke et sekund! Disse taktekkerene hadde kanon-nivå på både håndverk og service! (Og majoriteten snakket norskt! ;D )

- Var det mulighet for å gjøre mye av jobben selv?
Vurderte mulighetene av egeninnsats for å kunne beholde skiferen, men:
1: Jeg liker ikke å "trakke i andres arbeid", og 100% egeninsats var urealistisk
2: Det er 9-12 meter fall ned. Nå er jeg heldig og er oppsatt med et arsenal av fallsikringsutstyr, men det hjelper lite med alskens tjoringer når man er kun en "proff" på jobb,. -Da blir man hengende der som en anen Sogning.. ::)

4.    Har du noen gang utbedret taket
Ja, hadde en lekasje rundt et takvindu     
- Hvordan merket du at det trengtes?
Leieboeren en etasje ned ble våt i håret.
- Hva gjorde du for å fikse det?
Det var noen blybiter som hadde flydd sin vei. Fant litt "reservedeler" av både bly og blikk og fikk lirket det innimellom steienene. Mener jeg også klattet litt tec7 her og der. -Fjøsmekket holdt i 8 år. :)

5.    Noen andre tips til smarte måter vedlikeholde taket?
Nå har droner med kamera gått fra 007 til 00-Nerd..  Hva med å kombinere modelflyhobbyen med en avslappet, høydeskrekkfri titt på taket? ;)
   #4
 923     0
1.    Hvordan tak har du og hvor gammelt er det?
Eg har ett vanlig saltak, med dobbeltkrumma svart skarpnes stein, det er vel ca 15 år gammelt.

2.    Sjekker du taket i blant og utfører du noen form for fast vedlikehold?
Er vel oppå der å kikker litt hver sommer, men med litt høgdeskrekk blir det vel ikkje for ofte.
      - Gjør du dette selv eller får du andre til å gjøre det for deg?
Det gjør eg sjøl.
      - Er det noe spesielt som du ser etter når du sjekker taket?
Bare kikker over at stein er heile og ligger på plass og det ellers ser bra ut, være litt obs rundt pipe som ikkje har noe beslag.

3.    Har du noen gang skiftet taket?
Eg har vært med på å skifte taket før eg blei eigar av huset, Da låg det 50 år gammal flat betongstein og tilstanden var relativt god, blei skifta prevantivt, men hadde ein liten lekkasje før.
      - Hvordan var den prosessen - hva kostet det sånn cirka?
Prosessen var ganske grei, me var tri stykker, og reiv taket og kasta stein i ei traktorskuffe, fikk deponert steinen i ein gamal brønn, Reiv lekter, sløyfer og papp, under pappen låg det 3/4" "forskalingsbord" som var like gode som nye, dette var spikra rett i takstoler, og blei beholdt. Det blei lagt ny papp, nye sløyfer og lekter(u-imp), og ny stein på heile taket. Kun mønestein som er festet.
Det blei selvfølgelig nye takrenner, vann- og vind-skibord samtidig, og det er ett tak eg føler nok holder nye 50 år
Prisen huskar eg ikkje, men ein plass mellom 20-40.000 med alt trur eg.

      - Var det mulighet for å gjøre mye av jobben selv
Alt blei gjort sjølv, med god hjelp frå ein onkel.
4.    Har du noen gang utbedret taket
Ja, med det gamle taket
      - Hvordan merket du at det trengtes?
Ein gong såg me at det var ein sprekt takstein, ein annen gong var det antydning til fukt langs pipe på kaldloft og i gang.
      - Hva gjorde du for å fikse det?
Ved det eine tilfellet bytta me selvfølgelig skada stein, ved lekkasjen ved pipe, var det ei lekte som hadde løsna, pipa er utan beslag, og stein er lagt innunder pipa, og stein på undeside av pipe deler ikkje lekte med resten på den raden pga pipa er i vegen, me festa ein ny lekte der, og fekk steinen på plass, ingen problem, ingen skader og "gratis" løsning som var fullgod.
5.    Noen andre tips til smarte måter vedlikeholde taket?
Hold det i orden i utgangspunktet, bygg eitt skikkeleg tak når du får nytt tak, og kikk etter med jamne mellomrom, gjerne frå bakkenivå så ser du fort om noko ser rart ut, men selvfølgeleg grundigare innimellom.


Kan jo og legge til at om eg hadde skulle gjort det i dag, så hadde eg nok gått for etterisolering av tak fra oppside, da isoleringa av tak er av 1950-standard, nå må eg gjere det frå innside, og hadde nok vore både enklare og billigare frå utside. Ville også gjerne hatt ein annen farge enn svart, det er fint, men varmt om sommaren.
Eg er og skeptisk til slike sutaksplater som blir flittig brukt i dag, iallefall på eitt bolighus, ikkje kan ein gå på det, trekker fukt kan dei gjere, og holdbarheten og tilstanden etter 50 år + er vel tvilsam, når eg såg hvilken tilstand taket her hadde, der alt under stein var i god stand, til og med pappen hadde nok holdt nokon tiår til uten problem, "undertaket" i grov plank var i så god tilstand at det ikkje blei vurdert å bytte ut ein gong, einaste som var dårleg, var at det var brukt veggpapp ein plass på taket, sikkert pga. manko på takpapp og her var einaste veg ut av bygda båt den gongen, og at betongsteinen hadde mista farga og var noko utvaska.
Utan eitt godt tak, forvitrar resten av huset fort, så ikkje spar her.
Sørg for ein god å stø grunnmur, og eitt godt tak, så har du hus lenge.
   #5
 302     Akershus     0
Jeg er i ferd med å overta et hus med papp/takshingel, og det er litt uklart når taket er fra. Såvidt jeg forstår fra trådstarterr kan jeg sannsynligvis få lagt ny shingel over det gamle taket hvis nødvendig. Hva koster det ansalgsvis å få dette gjort i så fall? Huset har en grunnflate på drøyt 100kvm (ett plan) og svakt skrånende tak.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 3 082     Gol     0

Jeg er i ferd med å overta et hus med papp/takshingel, og det er litt uklart når taket er fra. Såvidt jeg forstår fra trådstarterr kan jeg sannsynligvis få lagt ny shingel over det gamle taket hvis nødvendig. Hva koster det ansalgsvis å få dette gjort i så fall? Huset har en grunnflate på drøyt 100kvm (ett plan) og svakt skrånende tak.


Det er mulig og legge shingel på taket ditt oppå det gamle ja Smile
Trenger du nye takrenner, forkantbeslag, vindskiene er de dårlige?
Men vist du bare trenger ny shingel og møneplater så kommer du langt med en 10-12000,- Smile
Signatur
   #7
 5     0
Når det gjelder emnet kobbertråd, så bruk en gammel tråd hvis dette er å skaffe. Ny kobber er som oftest "miljøvennlig", dvs at den er svovelfri, noe som gjør at den ikke blir irrgrønn, men brun. Svovelet er hovedsaklig stoffet som bryter ned vekstene på taket. Anbefaler zink, eller bly, det gjør susen.

   #8
 56     0
I forbindelse med taksjekk bør man også sjekke at taksikringsløsningene montert på taket har tålt vinterens belastning og er forskriftsmessig montert i henhold til leverandørens monteringsanvisning.

Nedenfor finner du en informasjonsvideo som beskriver rett og gal innfesting av tradisjonelle snøfangergelender.

[flash=570,321]http://www.youtube.com/v/uePcZCRjgGE[/flash]
Signatur
   #9
 302     Akershus     0
Jeg har tydeligvis lekkasje i mitt shingeltak, da det ved kraftige regnskyll lekker vann ned i overkant av dørkarmen på ytterdøren. Har ikke klart å lokalisere hvor det kommer fra. På loftet over gangen er det såvidt jeg klarer å se knusktørt, men dette er så langt innunder skråtaket at jeg ikke kan komme helt frem for å inspisere.

Hva gjelder taket sa gamle eier (85 år gammel dame) at det var etterbehandlet for "noen år siden", umulig å vite om hun mente 5 eller 20. Jeg har heller ikke så stor erfaring med hvordan et slitt/gammelt shingeltak ser ut, så jeg tenkte å legge opp noen bilder. Ser dette ut som om det er modent for utskiftning? Smile

På forhånd takk for svar!
På tide å sjekke taket ditt! - bilde 1.JPG - hybris
På tide å sjekke taket ditt! - bilde 2.JPG - hybris
Signatur
   #10
 379     Lillesand     0
Etterbehandling?

Ser ut som noe har vært malt over shingelen.  først trodde jeg den hadde sluppet mesteparten av steinlaget, men når jeg dytta hode nærmere skjermen (Enhance!)  ser det ut som et lag over shingelen.

Siden du har lekkasje, pluss den visuelle tilstanden vist her. så vil jeg anbefale en total utskiftning.  shingel kan som oftest legges i to lag (Nytt oppå gammelt) men tror en taktekker vill anbefalt å rive opp det gamle før legging av nytt opplegg her.

Er nå noen rette fagfolk rundt omkring her har jeg sett, så de kimer vel forhåpentligvis inn. for en second eller third oppinion.
Signatur