#11
 22,342     Akershus     0
Jeg hadde utemøbler malt med Demi Dekk, forløpern til Optimal. Knallbra. Greiene smuldret opp andre sommeren. Selv ubehandlet treverk klarer å ligge ute mye lengre enn dette.

   #12
 1,323     Østlandet     0
Hvor mange har ikke opplevd dette problemet med gjerde?
Hos meg råtnet et hvitmalt gjerde opp mange år før naboens som stod umalt.
Hva slags maling/dekkbeis som ble brukt husker jeg desverre ikke
   #13
 278     Sandefjord/Larvik     0

Jeg hadde utemøbler malt med Demi Dekk, forløpern til Optimal. Knallbra. Greiene smuldret opp andre sommeren. Selv ubehandlet treverk klarer å ligge ute mye lengre enn dette.


Maling eller beis?

(jeg mener fortsatt at det er forskjell på hvordan maling tetter treverket i forhold til beis)
   #15
 817     Haugesund     1
Opplevde det samme med et rekkverk som var malt med den første, vannbaserte demidekken.

Naboen tvers over gata gravde opp hekken for 10 år siden og satte opp gjerde. 5 år etter plukket han det ned igjen nesten bare med nevene og plantet hekk igjen.  Vet ikke hvilken maling han brukte.
   #16
 598     Midt-noreg     1
Å bare male rett på ubehandlet treverk med en akrylmaling er vel ganske dumt i seg selv. Selve malingspartiklene er større enn cellene i treverket, så den trenger ikke inn, det gjør derimot vannpartikler. Om du metter cellene i treverket før du maler( med en grunnolje eller ei vanlig vanntynnbar grunning) så skal du slippe unna dette problemet, etter som grunningen består av mindre partikler.

Det beste valget er grunnolje som trenger inn i trecellene og metter dem så vannet ikke slipper inn, men dette er såvidt meg bekjent bare nødvendig å gjøre på problemplasser som endeved osv.

En akrylbasert utemaling skal alltid være en del av et system, og som oftest er dette systemet Grunnolje - Grunning - Maling. Nå vet jeg ikke hvordan Jotun har bygd opp sitt system, ettersom jeg bare er kjent med Beckers sitt, men visir oljegrunning er vel ganske kurrant og bruke.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 230     oslo     0
Er tydeligvis ikke mange som kjenner til dette problemet i butikker. Heller ikke en jeg snakket med på Jotun idag var spesielt informert og overbevisende om akkurat dette.
Jotun sa ihvertfall at jeg må grunne med Visir oljegrunning på alle sider. Så male med Drygolin eller Optimal. På den ene siden bruk kun et strøk maling/beis. Og på andre siden kan man ta to strøk.

Har vært innom 3 butikker som selger maling i dag. (2 rene malebutikker). Ingen kunne noe spesielt om dette. Fikk tips om å eventuelt bruke Optimal vindu/dør da denne er litt mer difusjonsåpen enn vanlig Optimal. Det samtlige i butikkene sa, var at så lenge treet er tørt så trenger man ikke å beskymre seg for fuktighet innen i fra. Men da tenker jeg, hvordan kan man være sikker på at treet har 0% fuktighet i seg? Jeg er ikke sikker, men det høres veldig usannsynlig ut at tre ikke har litt fuktighet i seg.

Grunnen til at jeg skal male på alle sider er at dette er en skillevegg mot nabo som har kledning annenhver side. Altså der det er mellomrom på min side, er det motsatt på naboens side..

Da gjennstår det å se hvor lang tid det tar før denne skilleveggen råtner... Smile

   #18
 3,387     0
Treverk har aldri 0% fuktighet når det selges fra trelasten. Avhengig av kvaliteten har det ulik fuktprosent. Står det ubeskyttet ute om sommeren kan en anta at det inneholder rundt 15-20% fuktighet. ca ca. Et treverk med under 10% relativ fuktprosent er regnet for å være meget tørt.

   #19
 153     Rogaland     0
En bekjent av meg grunnet gjerdet 2 ganger med visir. Brukte deretter Drygoling Dør og Vindus maling tilsatt Owatrol rustpenetrerende. Det var fem år siden. Og det er fortsatt like fint i dag sier hun. Men, hus vasker det vært år med husvask.
Når det gjelder HVORFOR det har fungert kan det ha vært andre faktorer inne i bildet.

Da jeg pratet med Jotun anbefalte vedkommende at jeg beiset den ikke-synlige siden, og malte de resterende.
Den bekjente av meg har ikke beiset men malt alle flatene. Noen som kan ha gjordt at det fungerte kan ha vært at treværket fikk puste mellom festepunktene, da det sannsynligvis ikke var malt der. Skal spørre når jeg får anledning.
Signatur
   #20
 602     oppland     0
Gjerder er som regel mer utsatt for råte, da planter og trær ligger tett intil og rundt gjerdet. Vet av erfaring da jeg jobber med maling, at mange dropper grunningen, for det er jo bare et gjerde..... Vil påstå at ca 80% sier det. Og da er det helt riktig at det råtner innenfor ca 5år. Og mange av de  som velger å grunne, grunner kun et strøk på endeved ned mot bakken. Mens det her er anbefalt min 3strøk og helst 5strøk vått i vått. Mange velger i tilegg å male kun et strøk, eller grunne med oljebeis (mener ikke dekkbeis) da det ble bruk med gode resultater før i tiden. Det fungerer i dag like dårlig som å male bare rett på. det skal også males i to strøk første gangen, da flaten ikke blir dekket godt nok med et strøk. Kan sammenligne det med at det vil være "huller" i malingen som trekker fukt. Vaske med husvask  1gang pr år eller annet hvert år, kalles bra vedlikehold. Spørs hvor lett det blir skittent. Skitt holder også på fuktighet, og har man da et ugrunna gjerde og et strøk maling, kan man jo tenke seg hvor fuktig treet blir under. har også fått beskjed om at ikke alle flater skal males, men at det holder med å ikke male de flatene som krysser hverandre. Dette har jeg forøvrig fått kun muntlig. Men har ennå ikke hatt noen som har klaget, av de som har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Alle klagene som er kommet, viser seg at det mangler noe i forarbeidet.

Skjønner at det er mye arbeid med gjerde når det settes opp. Da alt skal gjøres i flere omganger. Men det er mer arbeid å måtte gjøre alt igjen etter 5-6 år. og det skader virkelig ikke å sprøyte det med sopp og algederper før man maler, ikker er den dyr, samt enkel å påføre med en sprøyte.