(trådstarter)
   #21
 9     0
Mange takk for innspill folkens. Jeg skal se om jeg får svart på en ryddig måte, men først:
1.) Skråningsvinkel: trolig brattere enn det ser ut, bildet tatt med vidvinkel. Usikker på om/hvordan jeg får målt opp vinkelen.
2.) Skråningen: kommunal tomt, carporten går til grensa. Dvs, frykter det kanskje må godkjenninger til.
3.) Leie: har maskinutleie i nærheten, litt usikker på stillas. Skal sjekke opp i det for virker som det er mer økonomiske enn lift utifra svarene.. Med mindre jeg får laget noe plattform eller lignende for framtidig vedlikehold som dere foreslår (hadde blitt gjort via snekker, er som nevnt amatør).
4.) Snekker: har en snekker som kommer hit i forbindelse med et annet prosjekt.. Litt derfor jeg lagde en tråd om dette i forkant for å ha noen forslag til da. Tar med meg alle forslagene her og hører om eventuelle priser. Det beste for min del hadde vært å hatt noe som ikke var midlertidig for å gjøre framtidig vedlikehold billigere. Er også usikker på hva planen med den skråna tomta er i framtiden, er nok en grunn til at den ikke er bebygd og eid av kommunen (tror den bare er ~200 kvm)..Stillaserfaring...*snipp* se #14


Av ren nysgjerrighet, hva kostet dette (gitt at det var i "nyere" tid)?


#16. Kan løses med stillas. Man må da lande beamer (fagetverksdrager) foran carporten og over taket så ned i skråniningen. Også må man huke seg inn 90grader midt på denne med to lange vanger for så å bygge rett opp. En del lange ting samt rør og klips her:)

Stillaset vil da ovenfra se ut som en T.


Mulig jeg misforstår nå, men.. Du mener altså fra p-plassen (første bilde), på tvers over carporten (bak på første bilde, steintrapp der) og dermed vil T-en bli liggende sånn ca under det nederste vinduet? Det var vel noe lignende KjellG foreslo lengre oppe, om jeg forstod det også riktig.

Treet...vinsj...forankring...støttebein...*snipp* se #17.
Pass på å få malt vindski etc også slik at en ikke får noe vedlikehold på denne fasaden her på lang tid.

Pass på å dekke til solcelle paneler. Selv med maling med kost så driver små dråper i vinden.


Det treet er jeg usikker på hvor stødig er, står med røttene mot en bekk som er på den kommunale tomta. Og takk, da lærte jeg meg atter et faguttrykk, vindski må selvsagt males det og ja! Jeg tenkte hele sulamitten der gikk under vannbord Tongue Mange takk for tips, tenkte ikke over at jeg måtte dekke til solcellene, men gir selvsagt mening det.


Grader på skråningen?...*snip* se #18


Frykter det er mer enn 11 grader, men kunne vel ha bygget en forstøtning i så fall slik TSt foreslår.


Kan løses med stillas. … se post #16

Er noe slikt jeg også tenker på. Ulempen er da nederst på veggen. En må få anlagt plattform i nedre kant av fagverksbjelkene.
En kan ev lage/kjøpe faverksbjelker i form av takstoler for flatt tak. Ulempen er lagring av dette.

Annet alternativ:
...solceller...*snipp*


Finner ikke noe info om "faverksbjelker" på google, mulig skriveleif? Lagring er ikke helt umulig ettersom det er lagringsplass oppunder taket i carporten, men avhenger av størrelse på det du snakker om. Solceller vil jeg helst ikke flytte, men er det siste mulighet så..


Layers bjelker f.eks kan man klipse seg inn i hvor som helst:)


Usikker på hva det er, masse ulike forslag på google, har det et annet navn? Tar det uansett med videre Smile

   #25
 2 945     Sørlandet     1
Sett ovenfra. Rundinger er spir. Streker er vanger. Der hvor det er over carporten lander man spirene i fagerverksbjelkene/beamene med rør og klips. Da vil ikke spirene komme i kontakt med taket /solcelleneVrien tilkomst husvegg: alternativ til lift? - 6D85170A-709E-4A27-B884-E2AFE07782EA.jpeg - husetbortenforhuset
   #26
 22 853     Akershus     1
Ordet skal være «fagverk . https://no.wikipedia.org/wiki/Fagverk (Ser at zippy har tegnet)

Ref nederste bilde i første post:
Hva er målene på 

- husbredden
- fra slutt carport til hushjørnet
- fra venstre hushjørne frem til lysåpning vindu
- lysåpning i vindu?

Finn ut mest mulig om platedekket. Er det gåbart? Trolig ble det gått på taket for å montere solcellene?
Beslag for takstige? Beslag for pipeplattform?  Finnes platene fortsatt slik at det kan kjøpes til noen flere?

Forslag til permanent løsning:
- 4 solceller flyttes til venstre, ev dreies 90 grader før montasje. (Alternativt en ser på om de enkelt kan demonteres og remonteres på nåværende sted.)
- det skjæres nødvendige hull i platedekket slik at stillas kan stå på bakken og gå gjennom taket. Nå kan veggen trolig betjenes med et vanlig «byggmesterstillas for gavl.
- Når ferdig fjernes stillaset og hullene dekkes med noen smale platebiter som går fra veggen til nedenfor hullet.

Det er litt arbeide med dette, men alternativene er også kostbare.

Signatur
  (trådstarter)
   #27
 9     0
larsll: thanks! Greit å ha noe å gå ut i fra..

Zippy: Se der ja, da forstår jeg. Mao slipper man å røre taket ja... Takk for god skisse!

KjellG: Takk igjen! ..faGverk ja, haha, greide ikke gjette meg fram til hva feilstavingen var Tongue
Må komme tilbake ang. mål, avhengig av at det er mørkt ute pga. lasermåler. Regner med det er ifbm. samme som i skissen til Zippy? Eller tenker du på en annen løsning nå?
Gåbart: usikker, har i alle fall dårlig erfaring med at det er glatt...*host* Laughing Men vil jo tro det ettersom de måtte nok ha gått oppå for å montere solcellene.
Beslag takstige/plattform: mener du om det er noe plass å montere dette? For det hadde jo vært ganske smart å hatt takstige eller plattform der, ja... Tenker forøvrig å montere plattform på hustaket også (uavhengig av dette prosjektet) for enklere vedlikehold av hustaket.
Platedekket: Vil tro disse finnes ettersom dette ble bygget rundt 2018-19.
Permanent løsning: dette må undersøkes, høres glupt ut hvis ikke det andre forslaget deres er aktuelt.

***EDIT: Målene du ba om KjellG: Husvegg bredde, ca 8m. Ende husvegg til carport: 205 cm. Husvegg/carport til lysåpning vindu: ca 205 cm. Lysåpning: ca 110 cm. Mulig jeg ikke vet hva lysåpning er.

   #28
 22 853     Akershus     0
Takstiger etc var mest for å høre med prousenten om hva som finnes og som passer inn om en skal bygge noe. Vil også kunne være aktuelt hvis en velger å tilrettelegge for byggmesterstillas. En skal komme til for å få satt opp stillass også.

Selv har jeg et spinkelt tak med dråpeskifer. Der legger jeg en gammel madrass på taket som underlag for en enkel flat stige av bord for å komme til for vedlikehold.
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 9     0
Ringte byggfirma som bygde det nå faktisk. Var trolig ikke tatt hensyn til solcellene, de ble montert i ettertid av eksternt firma. Spørs om de 4 eller 6 siste solcellene egentlig burde ha ligget som noen snakket om tidligere her, men produserer jo en del kwh da i sommerhalvåret..
Byggfirmaet trodde det skulle gå med lift, men jeg hadde jo foretrukket å ha mulighet til stillas for å unngå kostnad med lift, pluss jeg slipper opplæring av lift.. De tar en befaring etter påske så får vi se om de har noen løsninger.

Glupt med madrassløsninga da.. LaughingLaughing Alt man kan finne på og as, hah.

Pst: så du editen min med måla i forrige innlegg? La det til ca samtidig som du la ut ditt. Smile
   #30
 3 017     Vestlandet     0
Er det noe annet enn den busken som skygger for nederste del av taket på carporten? Du kunne flyttet 4-6 paneler dit, og så fjerne busken.

Hvis disse 4-6 panelene får en del skygging, er det lurt å bruke microinvertere eller optimizere. Eller i hvertfall at de 4-6 får sin egen kontroller, uavhengig av de resterende panelene.

Hvis solforholdene er like for alle panelene, de fleste av timene i solsesongen, kan alt godt være på samme kontroller (som det kanskje er nå).