7,161    10    0  

Er det påbudt å ha tradisjonelle lysbrytere på fast installerte lys?

 1,429     Enebolig     0
Jeg vurderer å fjerne alt av tradisjonelle lysbrytere i hytta og kjøre alle lysene på Nexa LWMR-230 istedenfor. Den er egentlig beregnet til innfelt montering bak lysbryteren, men alle bryterne på hytta er selvsagt utenpåliggende (ettermontert anlegg med et par millioner kabler og Letti-klammer).



Hvis jeg bare fjerner kablene og de vanlige bryterne på veggene (alt kommer ned fra bokser som står øverst på veggen og går så opp igjen til lysene, to PR-kabler for hvert lys, så det er et utrolig uryddig system, og dette ble satt opp av elektriker og var der da jeg kjøpte hytta!), og så kjører fast strøm opp til lampene og legger den trådløse 230-modellen inni lampene, mellom dem og innkabelen, er det lovlig? Problemet da blir vel utelampene, for de skal jo ha topols brytere, så dem må jeg kanskje beholde.

Så kan jeg sette Nexa trådløse veggsendere/veggbrytere på veggen istedenfor (ser ut som vanlige brytere, men har et lite batteri og er egentlig bare en Nexa-sender) og ha alt styrt både fra dem og fra automatiseringsserveren.



Fordelen er at jeg da kan trykke på én knapp, så slår den av alt lyset på hytta (akkurat som det nå slår av ovner og sånt som jeg har brukt Nexa-strømplugger til), og jeg trenger aldri lure på om jeg har glemt noe på. Dessuten kan det også slås av på avstand med webserveren til EventGhost. Kjekt system.

Men er det lovlig, eller er det påbudt å ha tradisjonelle brytere på en lyskurs?

   #1
 336     Oslo     0
En liten ting som ikke er helt relevant for det du spør om men allikevel. Jeg bruker den bryteren samt to pærer med innebygget mottager på hytta. Om strømmen går så har de en tendens å skru seg på nå den kommer tilbake. Jeg lar lampene foreløpig stå tilkoblet når jeg ikke er der fordi jeg antar de mister parringen med bryter om det står uten strøm i lenger tid (hvor lenge har jeg ikke prøvet). Da blir det bare mas når man kommer opp en sen kveld.

Du vil kanskje sjekke ut slikt og hva som skjer før du setter igang å bytte alt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1,429     Enebolig     0
Takk for det, men jeg har drevet med tilsvarende greier i 10-12 år, så akkurat det er jeg ikke så bekymret for. Når strømmen går (hvis den blir borte lenger enn de 20 minuttene UPS-en varer), kommer serveren opp igjen, og jeg kan bare legge inn en kommando som slår av alt på oppstart. Eller så legger jeg inn logikk for å gå tilbake til forrige tilstand (det som var på, er på, og det som var av, er av). Hvis strømmen er borte i kortere tid, vil serveren få melding fra UPS-en om at den blir borte og så en ny melding om at den kommer tilbake, så jeg kan koble den siste meldingen til en tilsvarende kommando. Og jeg har alltid strøm på der, jeg er der stort sett hver helg, så det blir bare tull å skru av fryser, kjøleskap og sånne ting. Smile Men så vidt jeg vet, skal ikke disse miste paringen med bryter når strømmen går. Men akkurat der kan jeg ta feil, jeg har ikke brukt denne typen før, bare de med kodehjul.
   #3
 303     Sandnes     0
En ting å tenke på når du monterer slike saker i takboksen er å passe på at lampa ikke blir veldig varm. Vi har 2x 60w pærer i våre taklamper og disse blir så varme at dimmermodulen kutter. Den kommer på igjen av seg selv når temperaturen har sunket, men likevel litt upraktisk. Har "løst" problemet med å sette maks lysstyrke på 70% i de rommene det gjaldt. Kommer til å bytte til LED pærer i neste runde  ;)

EDIT: så at du ikke skulle montere like over lampen, men sikkert smart å tenke på for andre  Grin
  (trådstarter)
   #4
 1,429     Enebolig     0
Huff, så uskikkelig du er! Wink Man bruker da ikke gammeldagse glødepærer i 2012! Det er jo forbudt å selge, akkurat som hasj og heroin...  ;D Nei, seriously, det er LED og sparepærer over hele linja her. Noe av det første jeg gjorde, var å dumpe alt av gammeldagse pærer. Så det blir vel heller en ren av/på istedenfor dimmer. Er det ikke sånn at de dimmerne alltid dimmer ned og øker lysstyrken opp igjen istedenfor å bli slått rett av og på? For da tror jeg iallfall ikke sparepærene har godt av det!
   #5
 336     Oslo     0
Den bryteren (eller egentlig mottageren) har en sykelfunksjon ja. Iallefall har pærene mine det. Jeg tror det er slik at om man trykker opp mens noe er på så vil mottageren begynne sykelen som stanses ved en nytt trykk opp på bryteren.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,429     Enebolig     0
Ja, jeg mente mottakeren. :)  Men jeg rotet visst litt. Den jeg har vist, er faktisk ren av/på. Så det går bra. Jeg trenger ikke dimming foreløpig, da må jeg endre lyskildene ganske mye. Så nå trenger jeg bare svar på hovedspørmålet, om jeg er nødt til å ha tradisjonelle brytere i tillegge, eller kan koble lysene direkte til nettet (via skjulte Nexa-moduler, selvsagt)!  Cool
   #7
 4,371     0
Man trenger ikke tradisjonelle brytere hvis man bruker et styringssystem.

Faktisk trenger man ikke brytere i det hele tatt på vanlige lamper, kun påbudt med brytere på bad og utvendig. Da skal de normalt være allpolige.

  (trådstarter)
   #8
 1,429     Enebolig     0
Bukker og takker! Smile Da blir det styringssystem med fjernstyrte brytere gjemt inni IKEAs Plafonder.  ;D Til badet beholder jeg bryteren og kjører ekstra avbrudd i boksen oppe under taket.
   #9
 205     0
Det er påbudt med topolig(allpolig) brudd på bad og utvendig, men du kan jo legge opp en bryter "litt på siden", slik at du har disse bryterne kun for å ivareta forskriftene. Selv har jeg topolt bryter på badet som sjelden blir brukt. Kjører "felles bryting" via styresystem.
Signatur