5,494    11    0  

Gammelt hus, hva med dokumentasjon på el systemet.

 8     0
Hei,

Leser mye om at alt elektriske må være dokumentert og at quote "forsikringen rævkjører deg hvis dokumentasjon ikke er på plass(ved brann)" Nå kjøpte jeg en stund siden et gammelt hus (1974) uten at noen dokumentasjon på elektriske er med. Huset står enda så jeg antar at alt er greit, men 100% sikkert er jeg jo ikke.

Hvordan forholder forsikringen seg til sånt?
Kan jo ikke være meningen at jeg må få lagt alt på nytt igjen, fordi jeg ikke har dokumentasjon?

Noen som kan svare på dette her?

   #1
 6,704     Akershus     0
Er ingen ekspert på dette, men dette henger vel sammen med flere ting. I utgangspunktet henger kravene til dokumentasjon sammen med når anlegget er fra og hvilke endringer og oppgraderinger som er gjort siden den tid. Er det eksempelvis gjort større oppgraderingen de seneste årene vil det gjerne være krav om samsvarserklæring. Vet du at det er tilfelle, men ikke har samsvarserklæringen, kan du prøve å ringe firmaet som har gjort jobben. De er pliktige til å oppbevare samsvarserklæringen i 5 år etter utført jobb.

Har anlegget stått tilnærmet urørt, eller det bare er gjort mindre oppdraderinger/endringer siden byggeår er det i utgangspunktet reglene fra byggeår som gjelder. Jeg tviler på at det fantes noen krav til dokumentasjon da.

Generelt kan man konstaterer at det er eieren av anlegget, altså du, som er ansvarlig for at el-anlegget ditt er i god stand. Er du usikker på om det er i god stand bør du få gjennomført en gjennomgang av anlegget. Forsikringsselskapene har blant annet noen ordninger for dette.

Ellers får du jo sjekke vilkårene i forsikringen din for å se hva selskapet ditt krever av deg.

Sikker andre som kommer med mer presise svar enn meg i løpet av dagen.
HSt
   #2
 37,394     Lillestrøm kommune     0
Du har i allefall ikke krav til å ha dokumentasjon på så gamle anlegg.

Du må vurdere stand opp mot hva du evt. kan om ting og så kan du bastille el-sjekk e.l. hos et lokalt elektrikerfirma hvis du føler at det ville være gunstig.

Du må da selvfølgelig få utbedret de feil som de evt. finner men bortsett fra det så er det ikke noe forsikringsseskapet kan hevde at du skulle gjort.  Så lenge annlegg er forskriftsmessig utført så tror jeg heller ikke de spør.
   #3
 21,481     Enebolig     0
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg § 9 tar for seg ansvarsfordelingen:

§ 9.Ansvar - Hvem forskriften retter seg mot
Eier og bruker av anlegg som omfattes av denne forskrift skal sørge for at det blir foretatt nødvendig ettersyn og vedlikehold slik at anlegg til enhver tid tilfredsstiller sikkerhetskravene i kapittel V. Ved bruk og tilkobling av elektrisk utstyr til anlegg skal det vises aktsomhet slik at det ikke oppstår fare for liv eller eiendom.

Enhver som prosjekterer, utfører, endrer eller foretar vedlikehold av anlegg, er ansvarlig for at arbeidet som foretas er i samsvar med forskriftens krav.


I praksis vil det være rimelig å tolke at eier plikter å utbedre feil han/hun kjenner til, og som man bør forstå at utgjør en potensiell fare. Firmaet forutsettes å ha den nødvendige kompetansen til å ivareta forskriftens krav.

Det ble krav til samsvarserklæring fom 1999. Eier plikter å oppbevare denne dokumentasjonen i hele anleggets levetid. Firmaet som utfører arbeidet har plikt til å oppbevare kopi i 5 år.


Med tanke på forsikringsselskap, så er det rimelig å anta at man forholder seg til FEL § 9, dvs at man bruker sunn fornuft. Nei, man trenger ikke å installere et nytt anlegg, men et anlegg fra 74 er modent for utskifting/utbedring.
HSt
   #4
 37,394     Lillestrøm kommune     0
At et anlegg fra 74 er modent for utskifting vil jeg ikke godta. At det med fordel kan oppgraderes er en annen sak. Men da snakker vi om jordfeilbrytere og overspenningsvern.
  (trådstarter)
   #5
 8     0

Jeg har fått oppdatert sikringskapet, men bare det altså.
Skal vurdere sånn el sjekk.

Takker dere for kommentarene deres.
   #6
 21,481     Enebolig     0

At et anlegg fra 74 er modent for utskifting vil jeg ikke godta. At det med fordel kan oppgraderes er en annen sak. Men da snakker vi om jordfeilbrytere og overspenningsvern.


Nei, det er ikke uvanlig at enkelte er uenig i det. Et anlegg fra 74 har normalt UZ elementer (skrusikringer) og er ikke tilpasset dagens strømforbruk. Med andre ord en kombinasjon som utgjør fare for varmegang. Jordfeilbryter vil øke personsikkerheten, men normalt ikke ikke faren for varmgang. De meste av teknisk utstyr erstattes lenge før det er 40 år gammelt. Men det er dessverre et mindretall som er interessert i å betale for elektrisk installasjon før noe går galt, evt ombygging/bruksendring.

Trådstarter har rehabilitert sikringsskapet, hvilket er et fornuftig tiltak.
   #7
 6,009     Finnmark     0
Kraftlagene som leverer strømmen kontroller jo elinstallasjon i boliger.....regner med at dette ivaretar krav til forsikringsselskapene  Wink
Signatur

   #8
 25,007     Akershus     0
Gjør nok det, men gamle UZ skrusikringer slipper gjennom vel mye strøm. Det kan være uheldig, kanskje farlig. En bør forsøke å holde seg under merkestrøm på alle kurser. Nye som gamle.
Signatur
HSt
   #10
 37,394     Lillestrøm kommune     0
Skrusikringer jeg har kontrollert har gått veldig fort ved overbelastning, ikke mulig å dra igang en kompostkvern som skal gå på 10A på en 10A med skrusikring.

Automatsikringer har jeg derimot sett at kan slå ut veldig tregt så jeg tror dette er mer nyansert.

Nå støtter jeg at jordfeilautomater og overspenningsvern er et pluss, men det er et stykke fra å rive ut hele ledningsnettet i huset og oppgradere sikringsskapet.  Dere kan ikke på alvor mene at en 1.5mm2 eller 2.5mm2 kabel I fast installasjon fra '74  ikke normalt er trygg i dag. (det finnes selfølgelig unntak hvis det har vært unormal slitasje/bruk o.l.)