119    5    3  

Gammelt og nytt el-anlegg

 1     Kolbotn     0
Har skiftet sikringsskap fra skrusikringer til moderne vippebrytere med overspenningsvern. I den forbindelse har det kommet et praktisk problem. En av kursene er 25A, som går til komfyr, VV-Bereder og vaskemaskin. Elektriker mener jeg må redusere til 16A etter komfyr på grunn av regler. Når jeg spør hvilke regler det er så blir det stille.
Utfordringen er at dersom jeg gjør det så kan jeg ikke ha på VV-bereder og vaskemaskin samtidig.
Han foreslo selvfølgelig å legge opp ny kurs, men det er en stoooor jobb pga vegger, avstand i blokk.
Slik det ser ut så er ledninger godt dimensjonert for 25A, er dette noe han sier som et godt råd, eller er det et krav?
Andre forslag til løsninger?
 
 

   #1
 3 760     0
Vaskemaskin skal ikke være tilkoblet på 25A kurs. Berederen kan være det hvis produsenten godtar det.
Legg ny kurs.
TSt
   #2
 10 371     1
Det finnes den "Problemløseren" som er en kapslet 16A sikring som settes lokalt. Det er ikke noe tvil om at dette er et krav selv om det kan være syndet mot dette i tidligere installasjon. Det er brannfare inne i apparater hvis noe går feil hvis en ikke gjør dette. Tidligere var det kanskje flere apparater som var spesifisert til å kunne kobles på 20 og 25A kurser.
   #3
 21 716     Akershus     1
Dette har funksjonert i lang tid med én 25A kurs. Mao selve kursen klarer å levere tilstrekkelig effekt. Et alternativ kan være å sette opp to sikringer på 15A ved komfyren.
Alternativet er å legge opp to kurser fra skapet siden en 15A ikke er tilstrekkelig.
Signatur
HSt
   #4
 29 982     Lillestrøm kommune     0
Funksjonsmessig fungerer det helt til det blir en brann. 2 sikringer mot hver sin last er mulig slik Kjell skriver
TSt
   #5
 10 371     1
Hvis VVB heller ikke er spesifisert for 25A kurs så stemmer det at en må ha to kurser hvis ikke vil vel trolig 16A sikringene gå.  Vil tro at en kanskje kan benytte 16A her siden det ikke blir noe avstand til de to enhetene og kabel ligger åpent men det må elektriker avgjøre.

Som andre skriver så skjer det ikke noe galt før det blir en feil i en av disse to enhetene.  Da kan det bli en brann hvis dette ikke er ordnet.  Jeg har beskrevet flere ganger her tidligere at vi fikk testet dette grundig av en leverandør som bare koblet om fra 400V trefas til 230V trefas uten å tenke på at da vil gå mere strøm på 3 fas ovner.  Her ble det ikke brann siden kabelen var ekstra mot brann men alt var svidd.