199    5    2  

Henge opp taklamper selv og koble til lovlig?

 790     Østfold     0
Jada, jeg har lest litt rundt omkring og fått med meg at man lovlig kan gjøre en god del selv når det gjelder arbeid med det elektriske i huset, eller rettere sagt det som er koblet til det faste anlegget. Men jeg er ennå ikke HELT sikker på at jobben jeg har gjort i kjelleren er 100% innafor.

Så hva har jeg gjort?

I kjelleren var det fra før lysrør armaturer i taket. Rettere sagt 2 stk. som er koblet til en 10amp kurs. Disse to lampene har jeg byttet ut med LED lysrør samt satt opp en LED lampe ekstra i tak som er koblet gjennom en av de to andre ledlampene.

I lampene er det slike "sukkerbitter" med hurtigkobling hvor man holder inne en klamme og dytter inn pluss og minus. 

Fra før av er det også gjordingsledning inne i hovedkabelen som jeg koblet til lampene, men denne er vist ikke i bruk. Jeg kobler kun pluss og minus. 

Egentlig er jo dette plankekjøring synes jeg og det vanskeligste er faktisk å få skrudd disse lampene opp i taket da det er snakk om porøs lettbetong/ytong eller hva det heter. 

Men spørsmålet er... er det jeg har gjort lovlig i følge boken? 

Signatur

HSt
   #1
 24 985     Lillestrøm kommune     0
Tror ikke det er innenfor, men det betyr ikke at jeg nødvendigvis mener det er så farlig.

Men innføring av kabel i lampe er en ting samt at isolasjon ikke er skadet. På jobb måtte vi bytte kablene da litt UV fra de gamle lampene hadde vært med på å gjøre isolasjonen sprø. Tror kablene var ført frem klønete så de fikk mye lys på seg internt i lampene
  (trådstarter)
   #2
 790     Østfold     0
Reglene sier følgende som er et sitat fra en annen side.


Tilkopling/utskifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoplet med sukkerbit eller plugg/stikkontakt.


Slik jeg leser det er jeg innenfor... men lampene hang ikke i en krok fra taket men var skrudd fast i taket. (uten at jeg helt ser hva dette har og si i virkeligheten med tanke på det elektriske)
Signatur
HSt
   #3
 24 985     Lillestrøm kommune     1
Grunnen til at det trolig ikke er innenfor er at ledningen føres inn i lampe, i det du henviser til så er tilkoblingen ved takboksen dvs lampen leveres med kabel som kobles mot fast installasjon. Dine lamper anses nok som fast installasjon. Men du spør om regelverket og ikke hva jeg nødvendigvis ville gjort selv.

Kan legge til at gamle lysrør armaturer er brannfarlige hvis lysrør blir stående å blinke, så utskifting kan være positivt av den grunn
   #4
 513     1
Sitatet over er hentet fra nyhetsbladet "Elsikkerhet" som DSB utgir 1 gang i året.

Elsikkerhet Nr 74, punkt d:
tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
Kroneklemme er sukkerbit.

Pr. definisjon er det ikke lov som nevnt over da dette er å anse som fast installasjon.
I tillegg skriver du at du har lagt til enda en lampe, og dette er også utover hva ufaglærte kan utføre.

NB: Det heter ikke pluss og minus, det gjelder kun likestrøm som f.eks batterier.
I stikkontakten er det vekselstrøm og fasene her blir som oftest referert til som L1 og L2, eller N og L1 avhenger av hvilket nett som er i området du bor i.
  (trådstarter)
   #5
 790     Østfold     0
Ok. Takker for opplysningen. Da vet jeg det.

Uansett så stoler jeg såpass på egeninnsatsen til at jeg lar disse henge uten videre kontroll.

Mulig jeg skal legge ny kurs til kjelleren om litt (som gjøres av elektrikker) og da får han se over jobben jeg har gjort Smile

Blir liksom for ille å tilkalle elektriker for å bytte noen taklamper synes jeg.
Signatur