#41
 7,686     Bærum     0
Det er utrolig at oppgavene skal være så dårlig formulert at man bruker mer tid på å finne ut hva oppgavegiveren mener, enn på å løse selve oppgaven. Det burde være krav til norskkunnskaper hos eksamensansvarlig før de fikk skrive oppgaver.

  (trådstarter)
   #43
 22     Buskerud     0
Jeg må komme med ett siste spm Idag før jeg tar kvelden, håper noen kan hjelpe meg. Men jeg skal velge overspenningsvern. Forstår at I bolig så skal man ha minst klasse 2? Men hva mer skal jeg ta hensyn til mtp valg av overspenningsvern?
   #44
 21,481     Enebolig     0
Overspenningsvern kan ha forskjellig tennspenning, men det finnes også typer som er beregnet for alle tre systemene. Har du ikke Montørhåndboka? Se fra side 60 og utover.
  (trådstarter)
   #45
 22     Buskerud     0
Okei, takk for hjelpa sOPp. Jeg har forstått såppas at jeg må ha ett klasse 2 vern som har ett beskyttelses nivå 2.5kV. Og at vernet i IT skal ha en driftspenning på minst 360V.? Men er dette all info jeg trenger og tenke på når jeg velger ett vern.

Jeg leser også i boka "For overspenningsvern som er montert i eller nær ved installasjonen tilknyttingspunkt(Hvor er dette, er det sikringskapet det er snakk om da?) kreves en nominell avledningsstrøm på minst 5kA. Da spør jeg igjen,  er dette all info jeg trenger da jeg plukker ut ett spenningsvern, eller er det mer jeg må ta hensyn til?
   #46
 21,481     Enebolig     0
Ja, det er naturlig å tolke det slik. Det vi elektrikere kaller grovvern (i tavla) er som regel mellomvern, og da kreves det at vernet kan lede bort strømstøt på minst 5kA.

Tennspenningen på overspenningsvern i IT nett bør være over 400v fordi det kan oppstå høyere spenning enn 230v mot jord. Dette er sjelden. Men et vern med "vanlig" tennspenning på rundt 275v kan i slike tilfeller bli ødelagt.

Likevel finnes det noen som mener at man skal bruke 275v tennspenning likevel (i IT nett) fordi lavere tennspenning gir lavere restspenning og dermed beskytter installasjonen bedre.

  (trådstarter)
   #47
 22     Buskerud     0
Okei, det du kaller tennspenning, er det det samme som driftspenning?

   #48
 25,064     Akershus     0
Ordet "trennspenning" kommer fra overspeningsvern med gnistgap. Enten i det fri eller innebygget i små glassrør.

Under normal drift er det ingen kobling mellom polene. Når spenningen stiger høyere enn normal driftsspenning, vil det til slutt oppstå et overslag - en "tenning".

Tennspenning er den spenningen der vernet begynner å virke og forsøker å hindre at spenningen stiger ytterligere. Når en setter inn et vern med tennspenning på 400V i  stedet for et på 275V i et 230V-nett, så gir dette et dårligere vern for etterfølgende utstyr. 400V kan kanskje være godt nok?

"Tennspennng" brukes også om andre vern som varistorer, selv om det ikke faktisk dannes noen lysbue.
Siste redigering: Sunday, January 22, 2012 1:33:07 PM av KjellG
Signatur