403    17    4  

Resultat av El-sjekken

 50     0
Mitt borettslag har hatt el-sjekk i alle leilighetene. Det er snakk om en høyblokk fra 1972, med gode gammeldagse skrusikringer i skapet. I min leilighet fikk jeg anmerket to ting:

  • Manglende jordforbindelse på kjøkken.Hva betyr det egentlig? På kjøkkenet er det flere stikkontakter, hvor alle er jordet. Kan det handle om noe i sikringskapet?

  • Manglende jordfeilbryter på bad.Vet hva det er, men hva sier forskriftene om dette når leiligheten er fra 72? Og hvordan kan det på enklest måte utbedres dersom det er påkrevd?
Signatur

TBL
   #1
 160     Lørenskog     0
Da sjekken er utført for alle leilighetene vil det være naturlig at utbedring også bør utføres av firma som borettslaget engasjer?

Mye er sikkert det samme som er feil , så om et selskap tar mange leiligheter bør det være en god løsning, og laveste pris. I forhold til at hver enkelt skal engasjere et firma, som må komme og se, og komme tilbake igjen. Smile

Når det ble påbudt med jordfeil bryter på bad kjenner jeg ikke, men er gjerne en fordel skulle en feil oppstå uansett om det er påbudt eller ikke.
   #2
 607     Bergen     1
Det på kjøkkenet kan være at det orginalt ikke ble strukket med jordledning fra sikringsskapet, men enkelt og greit hentet fra en klemme på et vannrør. -En klassisk løsning fra gamle dager! (Jeg vet ikke om det fortsatt var på moten i 72, men det er mulig)
Problemet er at slike koblinger fort vekk kan bli fjernet i forbindelse med rørleggerarbeid/oppussing i ettertid.
Om det er det som er feilen, er løsningen å strekke på nytt fra sikringsskapet til kjøkkenet. Det kav være enkelt og greit, eller et mareritt, alt etter hvordan rørføringen i blokken din er.


Når det gjelder forskriftskrav til jordfeilbryter: Sier du at du har i bruk et bad fra 1972?;)
HSt
   #3
 26 487     Lillestrøm kommune     0
Der jeg vokste opp er badegulv fra 60 årene fortsatt i bruk, så 72’ er ikke umulig, ved oppussing av veggene på et bad ble det montert jordfeil bryter ved lysbryter i gangen utenfor.
   #4
 20 043     Akershus     0
I mitt barndomshjem ble badet pusset opp etter 55 år. Eneste nye underveis var ny håndvask i skap. Badet var helt ok, men litt slitt.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 50     0
Sier du at du har i bruk et bad fra 1972?;)Det har nok blitt tatt tak i etter det - i hvert fall av forrige eier, men det skal kanskje være av et visst omfang før man blir tvunget til å etterleve nyere forskrifter? I hvert fall er det slik på VVS-siden som er mitt fag. Er det noe som kan monteres i sikringsskapet ettersom badet antakelig har sin egen kurs derfra?
Når det gjelder kjøkkenet er det ingen jording i tilknytning til vannrør.
Signatur
   #6
 20 043     Akershus     0
Badet kan trolig ordnes ved å bytte fra skrusikringer til jordfeilautomat på badekursen.
Signatur
   #7
 53     Skien     0
Har dere skrusikringer burde det været borettslagets interesse å oppgradere til moderne sikringer.

Når det gjelder manglende fremføring av jord må dette legges opp helt frem igjen. Som skrevet tidligere så har man kanskje fjernet dette under oppussing.

Vedrørende jordfeilbryter kjenner jeg ikke til regelverket på 70- tallet, men jordfeilbryter er en livsforsikring selv om det har fungert fint frem til nå. Du kan enten skifte ut skrusikring med en automatsikring som har jordfeilbryter, eventuelt plassere en påveggskappe for brytere med jordfeilbryter og regulator til varmekablene.

   #8
 32     0
Hallo

Manglende jordforbindelse vil si at installasjonen i kjøkkenet ikke har kontakt med jord. Dette skal skje ved at i hver eneste kabel i installasjonen er det en beskyttelsesleder (før kalt jordleder) som som skal ha kontakt med hverandre (i samme klemme, som f.eks. i en stikkontakt). Denne forbindelsen skal være sammenhengende helt frem til sikringsskapet og videre ut til 'jord', altså jordelektroden(e).

Dette kan være at beskyttelseslederen har blitt klippet vekk, eller rett og slett løsnet ifra én eller flere tilkoblingspunkter.

Har du skjultanlegg er det trolig blitt benyttet ledninger. Prinsippet er det samme som med en kabel bare at ledningene er separate. Da kan det være at beskyttelseslederen rett og slett ikke har blitt trekt med i røranlegget.

Jordfeilbryter bad
Har dessverre ikke kjennskap til gamle forskrifter, men med et så viktig sikkerhetsprodukt så bør man ikke argumentere imot. Det kan jo tross alt redde liv.
Den enkleste måten (og penest, ikke minst) er trolig å ettermontere en jordfeilBRYTER inni sikringsskapet, etter den aktuelle kursen.
   #9
 20 043     Akershus     0
Eller en jorfeilautomat til erstatning for to skrusikringer, da trenger du ikke noe ekstra plass.
Signatur
   #10
 32     0
Det var spurt om den enkleste måten å utbedre det på.
Å finne et sted å hente strøm for en ny jordfeilautomat er ikke bare bare, nødvendigvis. Det er heller ikke sikkert sikringselementene står ved siden av hverandre, som du tar utgangspunkt i(?). Om bad-sikringene ikke er 'ytterst', byr det på ytterligere vanskeligheter om man skal sette inn en jordfeilautomat mellom de øvrige sikringselementene.