427    7    2  

Spørsmål om hvem som har ansvar for feil i elanlegg

 2     0
I forkant av oppussing for et par år siden så fikk vi et firma til å gjøre en elkontroll for oss, der det står at "Sikringstørrelser og kabeltversnitt" er "Ok" etter "NEK 405-2-2".

Senere det samme året hyra vi en entreprenør som gjorde en hel del arbeid for oss, bl.a. la de varmefolie, bytta sikringsskap, bytta stikkontakter mm. I følge samsvarserklæringen ble det gjort etter "NEK 400 Utg.: 2018".

Nå nylig hadde vi en elektriker innom som mente at det var mismatch mellom en sikring og kabeltverrsnitt, noe som er brannfarlig, og noe som etter NEK 400 ikke skulle vært lov.

Hva bør vi gjøre i denne situasjonen? Vi har vært i kontakt med entreprenøren som mener at de ikke kan ta ansvar siden mismatchen mellom sikringen og kabelen var der på forhånd. Men vi har jo denne elkontrollen som bekrefter at alt var som det skulle, men denne kontrollen ble muligens ikke gjort grundig nok. Vi vurderer nå å hente inn noen andre til å gjøre en ny elkontroll.

Setter pris på alle innspill!

   #1
 3,277     I huset mitt     1
Tittelen på innlegget spør om hvem som har ansvar for feil i el-anlegg i boligen:
Svaret er enkelt nok; boligeier.  Cool

Mange er nok overrasket over at det er eier av boligen som til enhver tid er ansvarlig for el-anlegget.
En ev Samsvarserklæring sier bare at montør har gjort arbeidet etter beste evne, i henhold til dagens anbefalinger og normer og fulgt fabrikantens instruksjoner.  
Men ansvaret ligger fortsatt på boligeier.


Saken til trådstarter kan være basert på at en el-kontroll (med fokus på brannsikkerhet) er basert på at anlegget er OK i henhold til installasjonssårstallet.

Så ble det gjort arbeider som innebar en entrepenør.
Nøkkelordet for om datidens krav gjelder nå eller dagens krav, er om jobben entrepenør gjorde kan kalles en renovering eller vedlikehold/mindre endring.
Renovering medfører oftest krav om å løfte ting til dagens standard.
Så kommer spørsmålene om hva som skal løftes.....

Trådstarter må nok legge ut mere info om hva som denne elektriker mener er feil/hva består anlegget av, om det ønskes mere håndfaste tips.   Wink
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar!

Det er forsåvidt greit at ansvaret ligger på oss som boligeiere. Det jeg lurer på er hva det er rimelig av oss å forvente fra en entreprenør som bytter sikringsskap: Burde vi ikke kunne forvente at det er match mellom sikringen og kabelen som brukes?

> Renovering medfører oftest krav om å løfte ting til dagens standard.

Ettersom vi gjorde veldig mye (varmefolie, nytt gulv, nytt kjøkken, nye stikk, nytt sikringsskap, mm) så tenker jeg at det teller som renovering. Hvor kan jeg lese mer om dette? Finnes det en definisjon på hva som teller som renovering, og hva som teller som mindre endring/vedlikehold?
   #3
 2,055     klippdalen     0
hvor stor sikring, og hva er tverrsnittet på kabel på omklaget kurs?

hva går denne kursen til?
   #4
 752     0
Tipper det er snakk om 16A vern på 2,5mm2. Strengt tatt burde det nye skapet enten inneholde 15A-vern, eller 16A vern med øvre prøvestrøm I2-verdi på 1,2. Sist jeg sjekket var det kun ABB DS-vernene og Schneider sine.

Eller, dette kan gjelde noe helt annet..
   #5
 3,277     I huset mitt     1
Kan også være den gode gamle 13A sikring på 1,5 mm2. Wink

Som nevnt i svaret mitt lengre opp så er det alltid skjønn og vurderinger som ligger til grunn i slike saker som rehabilitering. Og med skjønn så er det jo alltid rom for ulike meninger.

Se for seg at kjøkken rives og pusses opp i et 40 år gammelt hus, og dermed alt av sikringer/kurser/stikk++ er iht dagens krav.
Happy days.

-Hva da med resten av huset? Skal da stua eller soverommene også løftes opp til dagens standard, eller kan de beholdes på kravene fra byggeår? Medfører renovering av et rom automatisk at hele huset skal løftes?
Jeg vil si nei.


Nå kan det jo fort også være at en gammel kurs på dette renoverte kjøkkenet er beholdt, og dermed antatt iht eldre regler.
Da vil jeg si at saken er annerledes, og at denne må opp på dagens standard.


Også verdt å merke seg; Om trådstarter har hatt en elektriker innom fra annet firma/konkurent enn de som var fra entrepenør, så kan jo desverre også komentarene/utsagnene "farges" noe med sterke ord. Angel


Anyways, uten mere info fra trådstarter så blir det mye spekulering.


   #6
 2,840     0
Kan også være den gode gamle 13A sikring på 1,5 mm2. Wink

Det kan være 16A (med I2-verdi på 1,2) på 1,5mm2 (åpent) også, for den del.
https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-DSB/Kan-man-sikre-1-5mm2-med-16A

Generelt, ved renovasjon av skap, så er det slik jeg har forstått det innafor å bruke samme sikringsstørrelser (formodentlig med samme eller lavere I2-verdier) som er der fra før (i samsvar med det regelverk som gjaldt når kursen ble lagt opp), selv om dagens regelverk sier noe annet.

Jeg er ikke nødvendigvis enig med deg i det du mener om at eksisterende kurs på et kjøkken hvor "alt annet" er lagt opp nytt også må opp på dagens standard, men dette er subjektivt og kommer etter mitt syn også an på om det er gjort noe som helst ellers på kursen (nye stikk? ny fastkoblet belastning?), men jeg er ikke verken elektriker eller installatør...
   #7
 3,277     I huset mitt     0
Mange varianter av sikring og forlegging av kurs, etc.  En tidligere tommelfinger-regel er ikke så enkel lengre. Wink

Rehab av skap i seg selv utløser ikke automatisk krav ut i huset/anlegget nei, men norm er å søke så sikre løsninger som mulig.
Dermed så sikres ofte en gammel 2,5mm2 kurs ned til 15A med standard I2, eller 16A med med redusert I2.
Unntak er det også mange av selvsagt, alder på anlegg, tilstand, sammen med ikke så altfor mange harde krav, så ofte kommer skjønn inn.  
-Det er også ofte endra forbruk på kursene i hus nå enn for 30-40+ år siden.
Nøkkelordet her er risikovurdering hvor det skal fanges opp ev tilstander/varianter som drar den ene eller andre veien.


Trådstarter har jo gjort mye arbeider på kjøkkenet, (såpass mye at entrepenør er brukt) og etter mitt syn en rehabilitering som utløser dagens normer og krav på det elektriske på kjøkkenet.
Ikke bare forlegning og sikringer, men også antall stikk i rom/på benker, etc.
Men ikke noe hugget i stein nei.Cool

NB: Antar det er gjort mere enn å kun montere ny kjøkkeninnredning og legge nytt gulv da. Men man vet jo aldri....