783    9    1  

Svidd inntakskabel - forsikringssak?

 5,111     Sørnorge     0
Tittet inn i et sikringsskap hos familie og oppdaget at isolasjonen på ene lederen på inntakskabel, rett før den går inn i hovedsikringen er tydelig svidd / delvis smeltet. I.o.m at det er utenfor hovedsikringen ser jeg for meg at det kan dra på endel kostnader å få byttet den. Kan det tenkes å dekkes av hus/innboforsikringen?

   #1
 3,277     I huset mitt     0
Forsikringer skal vel normalt dekke plutselige og uforutsette hendelser og skader. Alternativt følgeskader av dårlig arbeide.

Du sier hovedsikring, tenke du da på Overlastvern (typisk 63A) i sikringskapet eller kortslutningsvernet (typisk 80-125A) plasser på loft eller i eget skap på utsiden?
-Det ene er mye billigere å bytte enn det andre. Wink
  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     0
Det er inni sikringskapet. Jeg klarte ikke å lokalisere kortslutningsvern. Dvs, jeg fant et kortslutningsvern på loftet, men det går ingen kabel dit. En gang på tidlig 90-tall ble det byttet fra luftinntak til jordkabel. Tipper at kortslutningsvernet på loftet ble pensjonert i den forbindelse.
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Da står nok kortslutningsvernet i eget smalt skap på utsiden av huset, eller i et litt større fellesskap i gata/tomtegrensa sammen med flere hus.
Uansett, ikke så dyrt hvis det er nok lengde på inntakskabelen i skapet slik at den kan retermineres.
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     0
Det står et skap i hjørnet av eiendommen - inne på naboeiendommen som er et sykehjem. Omleggingen fra luftspenn til jordkabel skjedde i forbindelse med at sykehjemmet ble bygget. Mulig at det skapet gjelder både for sykehjemmet og nærliggende hus?

Det ser ut til å være litt slakk på kabelen. Om ikke annet kan slakk lages ved å flytte hovedsikringen litt til siden. Det er masse plass til begge sider for den.

Men når dette har skjedd på enden, hva skal man da tro om resten av kabelen? Er dette noe som typisk bare skjer i enden av en kabel? Kabelen går jo nødvendigvis igjennom vegg med isolasjon. Når den svir seg i enden, hvordan ser den da ut der den er omgitt av isolasjon?

Hvordan kan dette ha skjedd? Hovedsikringen er 2x50A skru. Det er kun fire kurser med 10A på hver ellers i skapet. Komfyr og VVT deler en 10A sikring, slik at man må slå av VVT når man lager mat. (Det har skjedd mange ganger at den sikringen har gått når man har glemt å skru av vvt og termostaten i vvt slår inn under matlaging.) Ellers i huset er det elektriske varmeovner med samlet effekt på 4500w - altså 20A - og alle lyspærer bortsett fra leselampa er LED (og har vært det lenge). Det skal altså godt gjøres å komme opp i varig last på mer enn 35A i dette huset. De gangene jeg har vært der med el-verktøy (sag på 1800w er vel det tyngste jeg har kjørt) har det vært sommer og all varme avslått. Hvis inntakskabel er dimensjonert for 50A kan jeg ikke fatte at den har vært i nærheten av sin dimensjonerte last.
   #5
 2,435     Hordaland     0
Problemet er nok skrusikringen som du nevner. Det forekommer ofte at det er svært dårlig kontakt mellom bunnskruen og selve sikringsproppen. Det kan og være dårlig kontakt mellom selve sikringsproppen og skrulokket. Oppbyggingen av hele elementet er basert på et "enkelt" stålmateriale, som ikke har særlig god strømføringsevne eller kontaktflate.

Inntakskabelen din er nok også antagelig av aluminiumsmateriale, som i seg selv også er et dårlig ledermateriale og gir dårlige kontaktflater. Det kan også være at inntakskabelen er enten strammet til for lite eller for mye på tilkoblingene på skruelementet. Kombinasjonen av alle disse faktorene har nok resultert i dårlig kontakt, som gir svært høy varmeutvikling selv ved lave belastninger. 35A er langt godt nok til å lage stor varmgang, som kan spre seg til nærliggende kontaktpunkter.

Med tanke på at du ser størst varmeutvikling og skade på selve inntakskabelen så er nok varmeutviklingen i nærheten der. Min første mistanke er svakhet i kontaktpunktet mellom inntakskabel og sikringselementet.

Når tid ble dette utført? For mer enn 5 år siden? Visst du fortsatt er dekket av reklamasjonsretten så ville jeg tatt en telefon til elektrikerfirmaet som har utført dette og bedt om utbedring snarest. Be om at inntakskabelen avmantles på nytt, påsettes Al/Cu-lisser, samt at det presses kabelsko på Cu-lissen som termineres på skrusikringselementet.

Er reklamasjonsretten utgått og du har kjennskap til firmaet som har utført installasjonen, ville jeg likevel tatt en telefon og påpekt situasjonen som har oppstått. Spør først om dette er noe firmaet vil komme å se på. Blir du avvist, eller får beskjed om at dette er noe du må betale for, ville jeg spurt om dere kan komme frem til en løsning hvor dere møtes på midten. Tilby deg at du betaler materiellkostnaden for å få satt på Al/Cu-lisser med kabelsko, mot at firmaet gjør dette uten å skrive timekostnad.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5,111     Sørnorge     1
Det var en logisk forklaring på varmekilden. Betyr det at man unngår at dette skjer igjen ved å bytte til automat på hovedsikringen, og at det er trygt å gjenbruke den gamle kabelen etter å ha kortet den ned litt?

Dette ble nok utført i forbindelse med at sykehjemmet eller huset ble bygget. Da sykehjemmet ble bygget var jeg stor nok til at jeg husker det var en ustelt plen der før sykehjemmet ble bygget. Og jeg husker at jeg øvelseskjørte for å hente maling til huset, og da var luftspennet borte. Utfra de to minnene, gjetter jeg at jordkabelen kom på begynnelsen av 90-tallet.
Kursoversikten i skapet sier 1969. Den smeltede kabelen må altså være fra enten ca 1970 eller ca 1990.

HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
en må ha riktig alu klemme for å terminere kabel, mener elektriker brukte en Alu -Cu overgang som står i hovedinntaket. De får riktig moment ved at skruene rives av på klemmene hvis jeg ikke husker feil.

  (trådstarter)
   #8
 5,111     Sørnorge     0
Når det nå skal byttes hovedsikring fra skru til automat. Er det noe annet som bør settes inn i samme slengen? Overspenningsvern? Kortslutningsvern? (selv om dette antagelig står i skapet ved tomtegrensa)
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Overspenningsvern, jeg er jo amatør så vet ikke helt hva alt kalles, men på hytta har de en sikringsmodul i fordelingsskapet snaut 100m unna og så har de noe jeg tror er kortslutningver i inntaksskapet sammen med overspenningsvern

Viktig at de vet type på inntakskabel så de får montert korrekt Alu-Cu overgang