Utelys
646
Ølen
0
Skal i gang med smarthus og da ha flere dimmesoner på utelys. Dimmerne er kun 1polte så må ha 2polt brudd i forkant.
Hvordan er reglene rundt dette?
Har jeg lov å ha en 2polt bryter forran alle utelys og bryte en pol på de forskjellige soner, akkurat som om det var en fotocelle?
Eller må jeg ha en 2polt bryter på hvert utelys?
Hvordan er reglene rundt dette?
Har jeg lov å ha en 2polt bryter forran alle utelys og bryte en pol på de forskjellige soner, akkurat som om det var en fotocelle?
Eller må jeg ha en 2polt bryter på hvert utelys?
Hva er grunnen til at man må ha 2polt brudd egentlig?
Utendørs er det mye som kan tenkes å føre til overledning, for eksempel ved brudd på isolasjon som følge av dyr, bevegelse (f.eks. fra vind), frost, fuktighet mm. Hvis en (del av en) kurs er slått av ved 1-polt brudd er det da fortsatt spenning på kabelen, og fare for at overledningen kan føre til skade. Hvis en (del av en) kurs er slått av ved 2-polt brudd er den spenningsløs.
Fotoceller har somregel kun 1polt brudd. Dvs det er alltid strøm i en leder helt til man slår av bryter, noe man aldri gjør. Da forsvinner liksom den begrunnelsen der..
Husk at dette utstyret blir laget for alle andre også, ikke bare Norge. Dermed så holder det i utlandet hvor TN er utbredt. Så er vi i Norge litt sære på ting når det gjelder elektro da
Enklere å se løsninger når en vet hvorfor det er krav om 2polt brudd
Akkurat som for bad.
Det er ok at lyset normalt brytes kun enpolig om dagen men hvis du skal bytte pærer skal du ha muligheten til å gjøre lampene helt strømløse.
Grunnen til at det i hovedsak gjelder utelys og bad er at du her har omgivelser som er lettere å få støt i enn f.eks på et kjøkken med isolerende gulv.
Dette er kopiert fra NK64:
Spørsmål Kan et KNX rele med to utganger som ikke er foriglet opp mot hverandre programmeres som 2 pol brudd. Det blir programmert slik at begge utgangene slår samtidig.
Dette skal brukes til utvendig varmekabel og utelys.
Svar Når NEK 400:2006 omhandler krav til alloplig brudd er hensikten å oppnå en allpolig frakobling av det elektrisk utstyret. NEK 400:2006 tar i liten grad stilling til hvordan denne allpolige frakoblingen oppnås. Det eneste kravet som ligger er at det utstyret som gir allpolig frakobling tilfredsstiller kravet til frakoblingsutstyr, jf. NEK 400-5-53:2006, avsnitt 536.2.
Samt dette:
Utelys og allpolig brudd og betjeningsbryter
Spørsmål Leste et svar her:
En betjeningsbryter skal være lett tilgjengelig. En automatsikring plassert i et sikringsskap er ikke lett tilgjengelig for det formål å kunne betjene (slå av/på) en belastning.
Utelukker dette også å plassere en modulbryter i sikringsskap som det allpolige bruddet på utelys?
Svar NEK 400 krever at det skal finnes en betjeningsbryter for a frakoble fast elekrisk utstyr i rom med bad og/eller dusj (NEK 400-7-701, avsnitt 701.512.4.01). En automatsikring er ikke å betrakte som en betjeningsbryter da meningen med en betjeningsbryter er at den skal være i ”daglig” bruk for å slå på/av en belastning (funksjonsbryter). For alle andre belastninger krever ikke NEK 400 at det skal finnes en betjeningsbryter.
For utelys hvor av/på belastningen styres av en fotocelle er det ikke nødvendig med en betjeningsbryter. Det skal imidlertid være en allpolig bryter for utelyset som gjør det mulig å frakoble utelyset fra tilførselsspenningen. En slik bryter kan plasseres i sikringsskapet da den ikke har funksjon som en betjeningsbryter. Det er dog intet hinder for å forsyne utelyset med en separat allpolig betjeningsbryter hvis dette er hensiktsmessig.
Det blir med andre ord en servicebryter.
Da løser jeg det med merket bryter i skapet..